Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Novi izbori na Silbi, Premudi i Jazinama I

29.10.2019. 12:05


U tri mjesna odbora moraju se ponoviti izbori s obzirom da na onima održanima 9. prosinca prošle godine nova rukovodstva nisu izabrana. Riječ je o Silbi, Premudi i Jazinama I u kojima ili nije bilo lista ili se kandidacijske liste nisu mogle dogovoriti te će ova tri mjesta pokušati izabrati predsjednika ili predsjednicu mjesnog odbora 10. studenog.
Mještani dvaju otočkih odbora nadaju se kako će ovoga puta njihova mjesta dobiti rukovodstva, iako se za otoke, pogotovo ove udaljenije, posljednjih godina rijetko tko javlja za čelno mjesto. Upravo to se dogodilo na Silbi i Premudi, a zanimljivo je da je Silba i prije zadnjih kvartovskih izbora neko vrijeme funkcionirala bez predsjednika Mjesnog odbora. Bilo je to prije dosadašnje predsjednice Sare Lovrović koja svoju mjesto pokušava predati nekom drugom, ali očito bezuspješno. Problem su im česti odlasci u grad radi dogovora s nadležnim odjelima jer sve to iziskuje vrijeme i novac, a čelnici mjesnih odbora su volonteri. I dok je ovima u gradu to lako napraviti, predsjednicima MO-a na udaljenijim otocima dolazak u Zadar nije tako jednostavna stvar.
Ista je situacija i na Premudi koja na prošlogodišnjim izborima također nije imala niti jednog kandidata za predsjednika. Na otocima s većinskim starijim stanovništvom vlada uobičajena rezignacija te se nitko ne želi prihvatiti ovog posla.
U Mjesnom odboru Jazine I razlozi su pak sasvim drugačije prirode – tamo se liste koje su osvojile najviše glasova nisu mogle dogovoriti, što je razlog za nove izbore. HDZ-ova koalicija u ovom je kvartu osvojila tri mandata, dok su po dva osvojili Zadarski blok te Nezavisna lista Borisa Marina. No, do koalicije nije došlo jer se nisu mogli dogovoriti, pa i njih očekuje novi pokušaj 10. studenog.