Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Što će biti s deset stabala crnike na Muraju?

29.10.2019. 08:45


U tijeku je rekonstrukcija šetnice na Bedemu, koju provodi izvođač radova Minigradnja d.o.o., a u projektu izvođenja radova trebaju ukloniti i 10 stabala crnike s Muraja.
Prema riječima Željke Jurline iz udruge Eko – Zadar, uz izvođače radova, stabla bi uklonili i konzervatori, jer da navodno korijenje stabala narušava bedeme, iako iz pouzdanih izvora Udruga ima informaciju da se stabla mogu očuvati, o čemu Jurlina kaže kako se »izvođači nisu niti potrudili sačuvati stabla, nego idu linijom manjeg otpora.« Ona također navodi kako su izvođači radova u suglasnosti s konzervatorima koji ne vide ništa sporno u tome da se stabla uklone.
Kako je pobuna protiv uklanjanja crnike, prema riječima Jurline, došla do ušiju izvođača, doznali smo kako je dio radova stopiran jer je u procesu analiza kojom se želi utvrditi je li korijenja stabla zaista onemogućuju očuvanje bedema.
Kako stvari stoje, po pitanju crnike, Eko- Zadar jedini spas vidi u Anti Ćurkoviću, pomoćniku pročelnika Ureda za EU fondove, jer prema riječima Jurline, Ćurković se zalaže za očuvanje crnika. Također, na stranu crnika stalo je i zadarsko poduzeće Nasadi, ali kako kaže Jurlina moguće je da njihovo mišljenje neće imati značajnijeg utjecaja.
Jedini spas od uklanjanja stabala, Udruga vidi u inicijativi građana i medija, jer prema njihovim riječima, crnike se mora spasiti i sačuvati. (N. MOJIĆ)