WiFi4EU vaučer osvojili grad Zadar i osam ovdašnjih općina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Proglašeni dobitnici 15.000 eura vrijednih vaučera u 3. krugu dodjele
Nakon procjene prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena pri Europskoj komisiji za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere
Zvonko KUCELIN
U Zadru već godinama postoje wi fi pristupne točke, a ovaj vaučer pomoći će u poboljšanju mreže

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao hrvatski predstavnik u mreži BCO-a (Broadband Competence Office Network Facility), poslala je jučer obavijest zainteresiranoj javnosti kako su objavljeni rezultati trećeg natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa u okviru inicijative WiFi4EU, koji se održao od 19. do 20. rujna 2019.
Hrvatska je osvojila ukupno 72 vaučera, među kojima je i osam općina s područja Zadarske županije, Stankovci, Škabrnja, Kolan, Poličnik, Kukljica, Pašman, Pakoštane i Zemunik Donji te grad Zadar.

Zaprimljeno više od 11.000 zahtjeva

Komisija je zaprimila više od 11 tisuća zahtjeva iz svih zemalja sudionica od ukupno 25 tisuća registriranih općina koje su ostvarile pravo na sudjelovanje. Nakon procjene prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena pri Europskoj komisiji za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere. U sljedećih nekoliko dana svaki će podnositelj zahtjeva dobiti pojedinačnu obavijest o rezultatima poziva. Nakon primitka obavijesti, dobitnici vaučera morat će potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji je dostupan na Portalu WiFi4EU i time ostvariti pravo na primitak vaučera u vrijednosti 15 tisuća eura. Nakon što općina dobije vaučer, u roku od 18 mjeseci mora osigurati uspostavu pristupne točke za WiFi4EU.
U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, tako će moći koristiti Internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka u parkovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, upravama i ostalim javnim prostorima.
Vaučer WiFi4EU pokriva troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi, a općine koje dobiju vaučer plaćaju povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme kako bi mogle pružati besplatnu i visokokvalitetnu bežičnu vezu najmanje tri godine.
Ovim pozivom, svim je zemljama sudionicama bilo zagarantirano najmanje 15 vaučera, pod uvjetom da imaju dovoljan broj podnositelja zahtjeva, a maksimalan raspoloživi iznos za svaku zemlju koja sudjeluje bio je 142 vaučera, odnosno osam posto proračuna poziva.

Sedam najuspješnijih zemalja

Potražnja je uvelike premašila broj vaučera koji su bili dostupni u ovom pozivu. Općine i gradovi iz svih 30 zemalja sudionica (države članice EU, Norveška i Island) prijavile su se na poziv. Sedam zemalja (Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska, Rumunjska, Austrija i Mađarska) dostiglo je maksimalni broj vaučera koji su dostupni jednoj državi članici. Hrvatska je osvojila ukupno 72 vaučera, što uz 224 iz prvog i 142 iz drugog poziva iznosi ukupno 438 osvojenih vaučera ukupne vrijednosti 6.570.000 eura. Time je gotovo 80 posto hrvatskih općina i gradova osvojilo vaučere, a većina njih već je implementirala WiFi rješenja na svojim područjima i otvorila mreže za besplatno korištenje javnosti. Svaka općina tijekom cijelog trajanja inicijative WiFi4EU može iskoristiti samo jedan vaučer.
Općine koje u ovom i u prethodnim pozivima nisu uspjele osvojiti vaučere, mogu se ponovo prijaviti na preostali poziv koji će biti objavljen sljedeće godine. (ZL)

 

 

USPOSTAVA PRISTUPNE TOČKE U ROKU OD 18 MJESECI

Nakon što općina dobije vaučer, u roku od 18 mjeseci mora osigurati uspostavu pristupne točke za WiFi4EU. Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno