Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bivšu voditeljicu Saniteta mora se vratiti na posao

29.10.2020. 10:18


Bivša voditeljica Saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, medicinska sestra Lucija Rožić dokazala je na sudu da je dobila nezakonit otkaz nakon što je istupila u emisiji Provjereno Nove TV. Sada je Zavod mora vratiti na posao, te joj isplatiti i zaostale plaće od kraja studenog 2018. godine.
Emisija Provjereno bavila se problemima u zadarskom sanitetu.
Neki zaposlenici žalili su se i na samu Luciju Rožić koja je u to vrijeme vodila sanitetski prijevoz. Problem je, među ostalim, bila naplata tog prijevoza. Prijevoz se, naime, naplaćivao u gotovini, a evidentiran je u paragonskim blokovima.
Zbog toga je tadašnji ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predrag Orlović odobrio Luciji Rožić da istupi u Provjerenom. Ona je, razgovarajući s novinarima pokazala i dokumente o uplatama, te potvrdila da je novac predala ondašnjem zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću.


Dvaput joj se sudilo
No, na kraju Rožić dobiva otkaz i to upravo zbog navodnih muljaža s novcem za sanitetski prijevoz, te pokazivanja javno službene dokumentacije Zavoda za što, pak, nije imala odobrenje ravnatelja.
U dugotrajnoj sudskoj borbi Lucija Rožić najprije gubi proces na Općinskom sudu u Zadru. Sud prihvaća obrazloženja ravnatelja i zamjenika ravnatelja, te zaključuje kako je otkaz bio opravdan.
Ona ulaže žalbu koju Županijski sud u Splitu prihvaća. Tijekom žalbenog postupka njezin se spis, iako je u pitanju žurni radni spor, misteriozno zagubljuje između nekoliko županijskih sudova. Sama medicinska sestra svojom upornošću pronalazi ga na splitskom Županijskom sudu s kojeg doznaje da je prvostupanjska presuda ukinuta i slučaj vraćen Općinskom sudu u Zadru.
Općinski sud u Zadru, nakon što je unatoč obvezi da radne sporove vodi posebno žurno, u dva navrata zbog epidemije odgađao ročišta, krajem ljeta ponovno presuđuje protiv medicinske sestre. Ponovno vjeruje njezinim šefovima koji su međuvremenu otišli sa svojih funkcija.
Istu presudu donosi iako je u međuvremenu, početkom ove godine, upravo zbog pronevjere nešto više od 37 tisuća kuna za naplaćeni sanitetski prijevoz optužen bivši zamjenik zadarske hitne, Mirko Erstić.
Lucija Rožić bila je ponovno prisiljena uložiti žalbu. Ovih dana dočekala je konačno odluku u svoju korist.
Županijski sud u Splitu preinačuje presudu zadarskog suda i zaključuje kako otkaz nije smjela dobiti.


Optužnica protiv zamjenika ravnatelja
Objašnjavaju kako je eventualno mogla dobiti upozorenje zbog svog ponašanja ukoliko ono nije bilo u skladu s pravilima Zavoda. »Tek da je nakon upozorenja nastavila kršiti svoje rane obveze poslodavac bi imao opravdani razlog dati joj otkaz«, stoji u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu.
– Budući da iz utvrđenja prvostupanjskog suda proizlazi kako je tužiteljici neposredno nadređeni bio zamjenik ravnatelja Mirko Erstić, koji to u svom iskazu potvrđuje, i da je njemu tužiteljica Rožić predavala naplaćeni gotovinski novac uz jedan primjerak paragon bloka, a kako joj se stavlja odlukom o otkazu na teret da joj je tvrtka Rinels d.o.o. uputila e-mail 13. srpnja 2018. s uputama za fakturiranje privatne prakse, te kako iz iskaza saslušanih svjedoka, kao i iz iskaza tužiteljice i zamjenika Erstića proizlazi da je elektronska naplata za usluge sanitetskog prijevoza u Sanitetu profunkcionirala u prosincu 2018., to ovaj sud kraj tog nedvojbenog utvrđenja ne može prihvatiti zaključak prvostupanjskog suda da je takvu naplatu tužiteljica mogla obavljati od 13. srpnja 2018. pa nadalje, navodi viši sud.




Dokumentacija predana policiji
Osporena je i odluka zadarskog suda o nedostavljanju paragon blokova, zapisnika tzv. privremene blagajne i ključeva od službenog automobila za vrijeme dok se nalazila na bolovanju. Svu dokumentaciju je Rožić u izvorniku predala Policijskoj postaji Zadar, nakon što je podnijela kaznenu prijavu protiv zamjenika Erstića, pri čemu je to ravnatelj Orlović znao.
– Zavodu je, pak, dostavila navedenu dokumentaciju u ovjerenoj preslici 14. studenoga 2018., što Zavod navodi i u odluci o otkazu, ističe se u pravomoćnoj presudi koji napominje kako se ni ovdje ne može prihvatiti zaključak prvostupanjskog suda u Zadru.
Splitsko sudsko vijeće istaknulo je da nije logično niti životno da ravnatelj Orlović nije bio upoznat s činjenicom naplate sanitetskog prijevoza koji se obavljao na opisani način gotovo šest mjeseci, pritom imajući na umu da je u svom iskazu naveo da je dobivao mjesečno ili tromjesečno sva financijska izvješća, pa tako i za sanitet, upozorava viši sud.
Obrazloženje su zaključili navodeći kako budući da Zavod tijekom postupka nije dokazao dopuštenost sporne odluke o otkazu ugovora o radu uvjetovanog skrivljenim ponašanjem tužiteljice Rožić, to je valjalo prihvatiti tužbeni zahtjev Rožić na utvrđenje da odluka o otkazu ugovora o radu nije dopuštena
Osim što će joj morati isplatiti zaostale plaće Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije platit će i troškove od 3.250 kuna.