Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SPASILI RADNA MJESTA Ikić: Vladine mjere spriječit će strmoglavi pad zaposlenosti u županiji

29.10.2020. 10:23


Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, najavio je nove mjere pomoći gospodarstvu zbog pandemije koronavirusa, a poduzetnicima su najvažnije one koje uključuju očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti. Vlada je već u prvom valu pandemije ovim mjerama spasila mnoga radna mjesta sprječavajući gašenja tvrtki dilje Hrvatske.
Jedna od županija koje su dobile veliku potporu je i Zadarska koja je za spas radnjih mjesta od Vlade dobila nevjerojatnih 100 milijuna kuna. Zahvaljujući ovom novcu spašene su mnoge firme koje bi se u teškim uvjetima poslovanja u covid krizi već bile ugasile.
Županijska gospodarska komora u Zadru redovito prati situaciju na terenu te njen predsjednik Denis Ikić napominje kako bi stanje bilo puno lošije da nije bilo Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta s kojima se počelo još u ožujku, a u planu su već io nove za razdoblje listopad – prosinac:
 


Najviše stradao turizam


– Da su ih Vladine mjere spasile reći će vam svaki objektivni poduzetnik jer je samo u našem Područnom uredu Zavoda za zapošljavanje u prvom valu zaprimljeno preko sedam tisuća zahtjeva za očuvanjem radnih mjesta. U tu prvu mjeru od ožujka do svibnja bilo je uključeno više od četiri tisuće poslodavaca s preko 18 tisuća radnika. To je realan privatni sektor, pa možemo samo zamisliti što bi bilo bez ovih mjera. Nadalje, u mjere u lipnju bilo je uključeno preko tisuću poslodavaca s više od četiri tisuće radnika, a u srpnju 900 poslodavaca s preko tri tisuće radnika. Vladine mjere stoga će pomoći da očuvamo gospodarsku strukturu i kadrove. Naime, mi smo izuzetno tercijarno orijentirano gospodarstvo, prvenstveno turistički sektor i komplementarne djelatnosti koje ga podupiru, a upravo je turizam bio na 45 do 50 posto prometa, prema nekim pokazateljima čak i manje, ističe predsjednik Županijske HGK, napominjući kako će najnovije mjere koje je Vlada donijela 22. listopada također pridonijeti gospodarstvu naše županije.
 




Nema velikog porasta nezaposlenosti


– Naše gospodarstvo u studenom, prosincu i siječnju i inače ima smanjenu gospodarsku aktivnost jer gospodarstvo u tom dijelu godine, osim pomorskog prometa, metaloprerađivačke industrije i ribarstva, bilježi pad poslovnih prihoda. Najnovije mjere, stupnjevane prema padu prihoda od dvije do četiri kuna, svakako će spriječiti strmoglavi pad zaposlenosti, odnosno eksponencijalnog rasta stope nezaposlenosti u našoj županiji. Možemo slobodno reći da bi situacija bila puno teža da nema Vladinih mjera, pojašnjava čelni čovjek Županijske komore.
Gospodarstvu Zadarske županije izuzetno je pomogla i činjenica da smo iz turizma u koronakrizi izvukli maksimum te da su brojke bile ipak mnogo bolje od očekivanih u ožujku. Naime, tada se vjerovalo kako od turističke sezone neće biti ništa, a situaciju je u ovom resoru spasio pad oboljelih od covida koji je na početku ljeta već pao na nulu.
To je, ističe Ikić, dalo vjetar u leđa i nekim drugim djelatnostima. No, koje su djelatnosti, prema najnovijim podacima s terena, najviše stradale u našoj županiji?
 


Nije bilo velikih otpuštanja


– To su prvenstveno turistički brodari, turističke agencije i zračni promet. Najviše su stradali pojedini segmenti turizma jer su turističke agencije bile bez nekih značajnijih prihoda. Na sreću, naša županija nema neke velike turističke agencije da bi došlo do lomova i otpuštanja ljudi i većinom su to male fleksibilne agencije. Međutim, u jako su teškoj situaciji bili brodari koji organiziraju kružna putovanja kao važan segment izletničkog i kruzing turizma, a koji su radili vrlo ograničeno. I nautički je turizam jednim dijelom bio u problemu jer je došlo do značajnog pada prometa te se već 15. kolovoza ovaj segment praktično srušio prvim crvenim kartonima pojedinih zemalja koje su svoje građane pozivale da brzo napuste Hrvatsku. I ugostiteljstvo je radilo na 45 do 50 posto dotadašnjeg prometa, a rezultat je mogao biti bolji da smo u kolovozu barem još nekoliko tjedana imali dobru epidemiološku situaciju. Ovo su najpogođeniji sektori koji, dok iščekuju novu turističku sezonu, pokušavaju opstati pomoću Vladinih mjera, pojašnjava Ikić, zaključujući:
– Sve u svemu, ovo je za gospodarstvo jedna nevjerojatna godina, ali vjerujem da će naše gospodarstvo ostati na nogama, osobito kada je riječ o očuvanju radnih mjesta. Sudeći prema nekim našim anketama, velik će broj poduzetnika, prvenstveno iz turističke, uslužne i prijevozničke djelatnosti, ali i umjetničke i zabavne, koristiti Vladine mjere te broj nezaposlenih u narednom razdoblju neće rapidno rasti.
 


Neki su sektori imali vrlo mali pad prometa


Za razliku od turizma i zračnog prijevoza, neki su sektori imali vrlo mali pad poslovanja, poput građevinarstva koje je zabilježilo pad od samo pet do 20 posto, ističe Ikić:
– Svuda oko nas vidimo intenzivnu građevinsku sezonu te su mi i građevinari sami rekli kako u ovoj krizi napokon normalno rade, bez pritisaka zbog velikog obima posla. Vrlo je zahtjevno raditi u ovakvim uvjetima, osobito kada pogledate podatke koji kažu kako je prošla godina bila rekordna, a ova prosječna, primjerice, za metaloprerađivačku industriju. Mi smo izrazito orijentirani na automobilsku industriju i imamo nekoliko vrlo reprezentativnih tvrtki koje u Europi rade dobar posao, a ovoga je proljeća automobilska industrija zabilježila velik pad od preko 80 posto. To je osobito pogodilo zemlje koje su bile orijentirane na automobilsku industriju, kao što su Slovačka, Češka i Rumunjska. No, prema mojim najnovijim informacijama, taj se segment oporavio i opet su nam počele dolaziti narudžbe iz inozemstva, iako je to još u lipnju situacija bila dosta neizvjesna. Ipak, i ovo tržište polako staje na noge te se nadam kako ni tvrtke naše županije koje rade za taj sektor više neće imati problema, poručuje Ikić.