Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uvala Bregdetti po uzoru na Francusku rivijeru

29.10.2020. 16:00


Zamislite ovo: krenete u šetnju s Poluotoka, prođete Reljom i dođete do Autobusnog kolodvora. Tamo se na prostranom i moderno uređenom gradskom trgu nađete s prijateljima i odete prošetati prostranim parkom koji se prostire gotovo do ribarske luke Gaženica. U parku, koji je nekada bio željeznička pruga, susrećete rekreativce koji trče ili voze bicikle, a ima ih koji šetaju ili samo piju kavu. Vi nastavljate dalje i prolazite pored novog naselja u uvali Bregdetti koje je tipski izgrađeno s manjim zgradama koje krase zeleni krovovi, nakon čega šetate pored novih sportskih terena i dolazite u uvalu Bregdetti gdje vas dočekuje uređen lungo mare po uzoru na francusku rivijeru. Tu s prijateljima odlazite na kavu i uživate u pogledu na uređenu lučicu Bregdetti…
Ova šetnja mogla bi biti stvarnost ukoliko bi se ostvarila urbanistička studija povezivanja zone Gaženica s centrom grada Zadra, a koju je jučer u Gradskoj vijećnici za medije predstavio Pero Marušić, iz arhitektonskog studija Marušić u čijoj je kreativnoj kuhinji studija nastala.
Prije predstavljanja ove urbanističke studije novinarima se obratio gradonačelnik Branko Dukić koji je podsjetio na činjenicu kako je na početku mandata govorio kako mu je cilj povezati Gaženicu s centrom.
– Vrijeme je pokazalo kako je Gaženica te aktivnosti u njoj i oko nje nametnulo potrebu promišljanja, ali i aktivnog djelovanja u cilju integracije Gaženice. Ova studija uključuje izgradnju novih javnih površina i sadržaja koji nedostaju tom području. Također, pokušale su se riješiti i neke dileme lokalnog stanovništva. Mislim kako ova studija daje realne odgovore na potrebe za školom, vrtićem, parkiralištem, sportskim i rekreativnim sadržajem, rekao je Branko Dukić.
Dodao je kako želi istaknuti kako ova studija služi za promišljanje i kao okvir u kojem će se razvijati i graditi taj prostor. Naglasio je kako ovo nije sveto pismo, već neka ideja kako bi željeli da taj prostor izgleda u budućnosti.
– Ova studija nastala je kao rezultat niza razgovora i suradnje s Gradom Zadrom. Naime, izmještanjem trajekta u Gaženicu stvorila se potreba za uređenjem i povezivanjem ovih dijelova grada kako bi se olakšala komunikacija otočana, ali i turista s gradom. Sada se Gaženicu promišlja kao o periferiji, ali ona to u budućnosti neće biti. Naime, kako će grad u budućnosti rasti, tako ovaj dio ima potencijal postati centralni dio. Ovaj prostor je jedva 15 minuta udaljen od centra šetnjom i cijeli ovaj potez treba urediti da bude ugodan pješacima, počeo je prezentaciju Pero Marušić dodavši kako je ponosan da ju može predstaviti. Istaknuo je kako se studijom predlažu i neka prometna rješenja kao što su proširenje Ulice Vlatka Mačeka (nekadašnja Biogradska), novi rotor koji će olakšati prometnu povezanost, kao i uređene zelenih trasa te pješačkih i biciklističkih staza.
– Studija predviđa da se u ovom prostoru osigura 850 parkirnih mjesta kojim bi se riješio ovaj gorući problem u ovom dijelu grada. Naime, uvala Bregdetti ima veće potencijale nego uvala Jazine. Uz manje urbanističke intervencije ova uvala može postati mjesto gdje će ljudi moći prošetati, uživati u prostoru i može biti dijametralno suprotna onome što je sada, pojasnio je Marušić dodavši kako ovo ne mora biti priča za neku daleku budućnost. Prilikom oblikovanja studije vodilo se računa o zelenilu koje je pojačano gdje god se to moglo. Također, vodilo se računa da se novi dijelovi uklope i da ne odskaču previše od starog dijela Arbanasa ili dijela iznad pruge.
​Darko Kasap pojasnio je kako se ovom studijom u ovaj prostor uvode neki novi sadržaji kao što su crkva, škola, sportska igrališta.
– Gaženica je postala sjecište različitih prometnih pravaca i ova studija daje jedan prijedlog supstitucije sadržaja u koridoru nekadašnje željezničke pruge nekim drugim sadržajima koji nedostaju kako ovom prostoru, tako i cijelom gradu. Ovdje je prezentirano idejno rješenje koje smo sa Županijskom lučkom upravom definirali za rekonstrukciju i uređenje lučice Uvala Bregdetti, rekao je Darko Kasap naglasivši kako sad daju studiju na uvid javnosti te će onaj dio koji bude prihvaćen bit će ukorporiran u buduću prostorno plansku dokumentaciju.
Za kraj je gradonačelnik Dukić pojasnio kako je želja ove studije da se daju smjernice u kojem smjeru žele ići s uređenjem ovog dijela grada i kako bi se izbjegla divlja odskakanja. ​
 


Natječaj za izvođača radova za izgradnju POS-ovih stanova
– Iskoristit ću ovu priliku kako bih Vam najavio dobru vijest za sto mladih zadarskih obitelji koji svoje stambeno pitanje nastoje riješiti kroz program POS-a. Naime, kroz sljedeći tjedan trebao bi početi postupak javnog nadmetanja za izgradnju tih zgrada na Crvenim kućama tako da su svi oni koji čekaju na svoju nekretninu na korak bliže tom cilju, najavio je Branko Dukić.
 


UPU Bregdetti na doradi
– Prilikom dvije javne rasprave za UPU Bregdetti neka od pitanja na koja se odgovara u studiji bila su naglašena i stavljena pred nas kao neke dileme. Zato smo mi zastali s izradom tog plana plana te smo ga poslali na doradu. Naime, građani su iznijeli primjedbe na taj plan i odlučili smo se na doradu nakon čega će plan opet ići na javni uvid i na javnu raspravu, pojasnio je Darko Kasap.