Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od sedamdesetak stabala maslina dobili 130 litara ulja

29.10.2021. 10:34


Zajedničkim radom i s puno entuzijazma učenici Osnovne škole Bartula Kašića i ove su godine brali masline u školskom masliniku. Oko 70 stabala maslina urodilo je s oko tonom plodova, od kojih je dobiveno 130 litara ulja. Više o ovoj akciji kazala nam je učiteljica Dušanka Dujić, predsjednica učeničke zadruge »Maraška«.
– Svi su razredi bili uključeni u branje maslina koje koordinira učenička zadruga »Maraška«. Djeci su naravno pomogli učitelji, ali i naše tehničko osoblje. Bralo se cijeli dan, a u berbi nam je pomogla i treskalica, koju je škola kupila od sredstava dobivenih nakon primitka nagrade Grada Zadra za rad naše »Maraške«, ističe Dujić i dodaje kako u je u školskom dvorištu mikroklima za uzgoj maslina savršena te kako su ove godine iz četiri sorte maslina dobili oko 130 litara ulja.
– Preko školske zadruge »Maraške« masline ćemo prodati, a dobiveni novac iskoristiti na školske potrebe i projekte. Ovom, ali i drugim aktivnostima kojima se bavimo u sklopu udruge, djeci želimo olakšati ovu i dalje vrlo tešku u zbunjujuću svakodnevicu te ih malim akcijama i druženjem podsjetiti na vrijeme prije pandemije koronavirusa, naglasila je Dujić, koja je zadovoljna činjenicom da zadruga »Maraška« nije patila zbog pandemije jer je tim uključen u njezine aktivnosti iznimno motiviran i voljan u ova teška vremena djeci pomoći na bilo koji način.
Učenička zadruga »Maraška« je učenička organizacija, koja pridonosi postizanju odgojno – obrazovnih i gospodarskih ciljeva škole jer kao oblik izvannastavne aktivnosti učenicima omogućuje stjecanje ekološkog, gospodarskog obrazovanja te razvoj sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena. Cilj je učenike potaknuti na kreativnost, razvijanje različitih vještina kako bi stekli samopouzdanje, kritičko vrednovanje sebe i drugih, prijateljski duh, te otkrivanje potencijala koje još nisu spoznali i naravno, razvijanje poduzetničkog duha u školi.