Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Petani surađuje s Narodnim muzejom, Kornatima i Telašćicom

29.10.2021. 10:35


U ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici Zadar – Ogranak »Aleksandar Stipčević« otvorena je zanimljiva malakološka izložba koju je organizirao Zadranin Alen Petani. Izložba će biti otvorena do 12. studenog 2021., a namijenjena je svim zainteresiranim posjetiteljima. Petani je vlasnik jedne od najvećih malakoloških zbirki, sudjelovao je u mnogim istraživanjima vezanim za ova morska stvorenja, a surađuje i s Prirodoslovnim odjelom Narodnog muzeja Zadar. Uz suradnike, Đanija Iglića, Jakova Prkića i Lea Lanča, autor je knjige o jadranskim puževima stražnjoškržnjacima, »Stražnjoškržnjaci Jadranskoga mora – Slikovni atlas i popis hrvatskih vrsta«, a Petani u planu ima i još suradnji te još knjiga.
Naime, osim suradnje s Prirodoslovnim odjelom Narodnog muzeja Zadar, Petani od Ministarstva ima dozvolu za snimanje, a Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja ima odličnu suradnju i s Nacionalnim parkom Kornati i Parkom prirode Telašćica.
– Oni nama omogućuju slobodan pristup lokacijama da snimimo područje, a mi njima povećavamo, odnosno nadopunjujemo katalog vrsta u akvatoriju, što pridonosi važnosti lokacije, objašnjava Petani i dodaje kako dio onog što izrone ostaje Nacionalnom parku kojem je u planu izgradnja izložbenog prostora između kojeg bi bila i malakološka zbirka i fotografije.
– S Parkom prirode Telašćica surađujemo na knjizi koju planiramo objaviti, ali nažalost zbog drugih obaveza rad je malo sporiji, no veselimo se svi suradnjama, kazao je Petani.