Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tičić: Turistička budućnost povljanskog prostora trebala bi biti i u promatranju ptica

29.10.2021. 12:10


Većina turista je otišla i vrijeme je godine kad se zbrajaju računi, vrše analize. U Općini Povljana, turistička sezona je prošla dobro, iako je počela jako neizvjesno. Neven Tičić, direktor TZO-a Povljana osvrnuo se na njezin tijek.
– Sezona nije dobro krenula. Mjesec lipanj je u prvoj polovici podbacio, ali nakon završetka školske godine stvari su odjedanput krenule na bolje. Kad vršimo analizu, uzimamo samo komercijalan boravak, što znači da su isključene kuće za odmor, a za usporedbu, osvrćemo se na zadnju ‘normalnu’ godinu, 2019. Tako je u Povljani ovog ljeta ukupno boravilo 16.186 gostiju (80% od 2019.), a zabilježeno je 120.557 noćenja (82% od 2019.). Turisti iz Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske ostvarili su 62% svih noćenja, a iznenađujuć je veliki porast dolazaka poljskih turista, rekao je Tičić.


Izvrsni rezultati privatnog smještaja
Kako je istaknuo nadalje, privatni smještaj je zabilježio izvrsne rezultate i u špici sezone tražio se krevet više.
– Najveći udio u noćenjima ostvaren je u privatnom smještaju, a to je 79%, zatim kampovi 17% i hotel 4%. Takav je udio otprilike i u registriranim kapacitetima. Načelno sam zadovoljan ostvarenim rezultatima jer je u predsezoni bilo jako teško predvidjeti kako će se stvari odvijati, govori Tičić.
Povljana u sezoni jako živne i tada i domaći i turisti uživaju u događanjima u središtu mjesta, ali i u izletima po cijelom otoku. U neposrednoj blizini su slatkovodna jezera Veliko i Malo blato, a nedaleko je i Kolansko, zanimljivi za promatrače ptica, ljubitelje prirode i fotografije.
– To su zaštićeni rezervati ptica jer imaju bogat ptičji fond. Na jezeru Veliko blato je dozvoljen ribolov štapom pa imamo ribolovaca, ali turistička budućnost prostora bi trebala biti promatranje ptica (birdwatching), govori Tičić.
Plaže diljem Paga nude kristalno čisto more, a Povljana i dobar zaklon od udara bure. O paškom siru, janjetini i čipki ne treba dodatno govoriti, kao i o bogatoj tradiciji koja se očituje u svakom kamenu starih naselja. Sve to odlična je podloga za zanimljive manifestacije, koje su ove godine ipak, u najvećoj mjeri, nažalost, izostale.


Otkazana ‘’Povljana u pismi’’
– Naš proračun se praktički prepolovio otkad je Vlada donijela odluku da se obaveza pristojbe za ovu godinu smanji za 50%, a prema strukturi registriranog smještaja na našem području, možete zamisliti koliko je to utjecalo na naš proračun. Drugu godinu zaredom smo otkazali našu manifestaciju ‘’Povljana u pismi’’ koja uvijek bude jako dobro posjećena, ali zbog svih ograničenja, teško je bilo ispoštivati traženo…. Dakle, kad se uzme u obzir značajni manjak sredstava i dodatno zahtjevne mjere, dobijete – manjak događanja, kazuje Tičić.
No, pokušali su to nadoknaditi organizacijom sportskih događanja.
– Naime, zajedno s kolegama iz ostalih turističkih zajednica s otoka Paga sudjelujemo u projektu ‘PAG OUTDOOR’. Unutar toga projekta radimo na probijanju novih staza, njihovom označavanju, izradi odgovarajućih reklamnih materijala, organizaciji događanja u sportskim aktivnostima kao što su trails, bike, nordijsko hodanje, kayaking, SUP… Inače, ovaj projekt teži privući turiste i sportaše na otok Pag koji predstavljamo kao cjelinu. Osim kulturne, zabavne i gastro ponude na ovaj način bismo htjeli ponuditi i sportsku atraktivnost. Osim toga, imali smo organiziran tradicionalni nogometni turnir te natjecanje u piciginu, govori Tičić.




Malo sredstava za ulaganja
Posezna nije jača strana turizma u Povljani.
– Nemamo odgovarajuće kapacitete za posezonu. I onih 4% kapaciteta u hotelu iza 30.9. bude zatvoreno. Ipak apartmani (pa i kampovi) nisu privlačni posjetiteljima izvan sezone koji bi htjeli ostvariti turistički posjet Povljani. Trenutni posjet je uglavnom boravak u objektima za odmor (nekomercijalni objekti). Ono što je njima sada interesantno je još uvijek ugodno sunčano vrijeme, mogućnost korištenja sportskih staza, ali sada bez gužvi. Hrabriji se kupaju u moru, temperatura još uvijek nije pala ispod 20°, govori Tičić.
Na pitanje što bi se moglo u Povljani napraviti kako bi turistička sezona bila još i bolja, Tičić odgovara da bi se obavezno trebalo poraditi na uređenju javnih površina, uređenju plaža i prostora uz plaže, ali i iznaći sredstva za održavanje, to je bitan zadatak.
– To je zadaća Općine Povljana, a Turistička zajednica će uvijek pomoći. Proračun Turističke zajednice, nakon ovih umanjenja od 50% je oko 300.000 kuna. S takvim sredstvima nemamo snage za ulaganja. Što se tiče promidžbe, izmjenama Zakona o turističkim zajednicama, sad to ide preko Turističkih zajednica županije, tako da i mi sudjelujemo u određenim kanalima promidžbe otoka, zaključio je Tičić.