Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Umjesto ležećih policajaca – lebdeće zebre

29.10.2021. 07:16


Na aktualnom satu Gradskog vijeća postavljena su brojna komunalna pitanja, ali pitanje o programu za mlade. koja su, radi rušenja rebalansa i KK Zadra, ostala u drugom planu. Pričalo se o sigurnosti u prometu, a Davor Karlović, vijećnik HDZ-a, imao je zanimljiv prijedlog u vezi sigurnosti prometa na cestama.


Prometna signalizacija
– Imamo horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, treptajuća upozorenja, imamo kamere i uspornike. Kako ti uspornici, to jest ležeći policajci, nisu u dobrim odnosima s automobilima, danju se postave, noću se skidaju, neki su gradovi već počeli s takozvanim lebdećim zebrama u 3D rezoluciji. Možda je to čak i efikasnije rješenje, a zaštitili bismo time automobile, rekao je Karlović.
Violeta Valjan Vukić, također iz Kluba vijećnika HDZ, HSP i SU rekla je da ona ne zna za leteće zebre, ali da ima prijedlog za postavljanje treptajuće pješačke signalizacije na dva mjesta.
– Onakva signalizacija kakva je stavljena kod dvije pumpe pokazala se dobrom. Trebalo bi je postaviti i uz pješački prijelaz kod Kauflanda na prijelazu prema dječjim vrtićima na Višnjiku, koji je izuzetno opterećen prometom te u Ulicu Benka Benkovića do semafora, za skretanje prema stambenim zgradama. Postoji jedna specifična refleksija u jedno doba dana gdje se taj prijelaz uopće ne vidi i smatram da bi tu ta blinkajuća signalizacija pomogla, rekla je Valjan Vukić.
Pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela, rekao je da su oni primijetili, ne dva, već deset takvih pješačkih prijelaza koje je potrebno pojačati sa signalizacijom te da se na tome radi.
– Što se tiče lebdeće zebre, izvođač koji to radi je baš iz Zadra i u kontaktu smo s njim. Važno je vidjeti podržava li pravilnik takvu signalizaciju pa ćemo razmisliti i o tome. Upravo radi bolje uočljivosti, na neke smo zebre postavljali plavu podlogu, rekao je Dujela.


Lokalni program za mlade
HDZ-ov vijećnik Jurica Bosna je rekao da je nužno da Grad ima strateški dokument – lokalni program za mlade za srednjeročno razdoblje od 3 do 5 godina.
– S time bismo dobili jasno usmjerenje gdje bismo trebali ići po tom pitanju. Kad sam bio predsjednik Savjeta za mlade, nije nam bilo lako niti raditi, niti donijeti programe jer se nismo imali za što uhvatiti. Takav bi dokument bio od važnosti, ne samo Savjetu koji bi trebao biti uskoro osnovan za ovaj saziv, nego i Centru za mlade, udrugama… EU uvijek traži da se referiramo na neki takav dokument pa bi i zbog toga za apliciranje projekata bilo važno da ga imamo. A boljim apliciranjem na EU sredstva, rasteretio bi se proračun Grada, rekao je Bosna.
Dukić je pohvalio Bosnu za njegov rad u Savjetu te rekao da i ovo njegovo pitanje ide u prilog tome da se Savjet mladih treba osnovati.
Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport odgovorila je Bosni detaljnije.
– Mi smo već prije četiri godine izradili programsko-planski dokument Kreativni Zadar koji daje prijedloge ciljeva i mjera za razvoj kreativnih potencijala grada Zadra, kulture, udruga i institucija u kulturi, umjetničkih organizacija, kreativaca i mladih. To nije bio službeno strateški dokument, ali smo dosta programa kroz njega proveli. Kroz projekt ZadrugArt smo napravili sve potrebne analize za Centar za mlade, a kad počne funkcionirati Centar, to je jedan od koraka koji nam tek predstoji. Tek će se u tom zajedničkom prostoru moći kvalitetno raditi, rekla je Bušić.