Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biograd dobiva veletržnicu ribe

Autor: Ivana Burica

28.11.2008. 23:00
Biograd dobiva veletržnicu ribe

Foto: Adam VIDAS



Druge izmjenene i dopune Proračuna Zadarske županije za 2008. godinu prihvaćene su na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine s 27 glasova za, 8 protiv i jednim suzdržanim.
Drugim rebalansom prihodi i rashodi smanjuju se za 7,771.551 kunu u odnosu na prvi te će umjesto 192,371.551 kuna Županisjki proračun za 2008. godinu iznositi 184,600.000 kuna.
Za raspravu se javio SDP-ov vijećnik Ante Vodopija koji je primijetio da je riječ o staroj praksi odgađanja projekata, a po njegovom je mišljenju tomu tako jer Županija nedovoljno surađuje s općinama. On je kao zabrinjavajuću činjenicu napomenuo to štoneutrošena ostaju poticajna sredstva.
Župan Stipe Zrilić je nakon što je ukratko prokomentirao Proračun kazavši da se pri njegovom formiranju vodilo uravnoteženošću, odnosno proporcionalnošću prihoda i rashoda, kao glavnim načelom te da se prihodi za decentralizirane funkcije ostvarju prema planu, a da se ne ostvaruju kapitalni prihodi iz proračuna RH, demantirao Vodopiju istaknuvši da Županija ima jako dobru suradnju s većinom načelnika. Štoviše, nastavio je župan, dnevno je on ili netko od pročelnika u kontaktu s načelnicima s kojima se u tom trenutku zajednički ostvaruje neki projekt.
– Suradnja ovisi i o načelnicima. Neki su ažurniji, a drugi manje ažurni. Mogu tako reći da je načelnik Vira, koji je inače esdepeovac, jedan od najneažurnijih, kazao je Zrilić.
Za riječ se javila Sabina Glasovac (SDP).
– Odgovorno tvrdim da jenačelnik Općine Vir Kristijan Kapović jedan od najažurnijih načelnika. Ima najbolje socijalne programe, a njegovu ažurnost i uspješnost potvrđuje to što je već više puta na Viru izabran s nadmoćnom većinom glasova i ako to nekome ne odgovara, to je onda njihov problem, bila je jasna Glasovac.
Na to je reagirao ŽeljkoLončar (HDZ) kazavši da se ubuduće kad se za govornicu u Velikoj vijećnici Doma županije jave nečiji odvjetnici onda i predstave kao takvi.
Predsjednik Skupštine Stanko Zrilić apelirao je na vijećnike da smanje tenzije, te je atmosferu usmjerio pomirljivom primjedbom da ovaj saziv Skupštine čini “inače sjajna ekipa”.
U nastavku je prihvaćen Društveni ugovor o osnivanju trgovačkog društva Veletržnica ribe Biograd n/M d.o.o., čiji su suvlasnici i upravljači s po 25 postotnim udjelima Udruga ribara, Zadarska županija, Grad Biograd n/M i Vlada RH. U raspravi je sudjelovao Svetko Šarić (SDP) koji je kazao da bi mu bilo draže da se osniva burza ribe.
– Četiri suosnivača tvrtke ulažu početni kapital od po 10.000 kuna. U startu mi se čini da je posao malo neozbiljan. Mi se volimo hvaliti da smo ribarska nacija, a jedemo najmanje ribe u Europi i to stoga što je riba preskupa. Da se osnuje burza, riba bi bila jeftinija, ali onda ribrska mafija ne bi imala što raditi, zaključio je Šarić.
Župan Zrilić primjetio je da Šarić možda ne shvaća čime se bavi burza, a čime veletržnica ribe te da prema njegovim saznanjima burza fizički nema ribu već se na njoj samo vrše transakcije.
Za govornicu je tako pozvan pročelnik za pomorstvo i turizam Jerolim Uroda koji je pojasnio da je veletržnica ribe po definiciji mjesto prve prodaje ribe putem javne dražbe u kojoj mogu sudjelovati pravni subjekti registrirani za prodaju ribe.


 OSNOVAN DOM ZDRAVLJA PAG


Konačno je, i to jednoglasnom odlukom svih nazočnih vijećnika Skupštine Zadarske županije, osnovan Dom zdravlja Pag.
Za riječ se javio vijećnik Šime Fabijanić (SDP), inače Pažanin, koji se zahvalio svima koji su doprinijeli osnivanju doma te se onima, koje je eventulano uvrijedio tijekom žučnih rasprava koje su se vodile oko toga treba li Pagu ili ne treba dom zdravlja, ispričao.