Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bodove piši, lakše diši!

Autor: Ivan Knežević

28.11.2008. 23:00
Bodove piši, lakše diši!

Foto: Filip BRALA



Za Zadar će najbolje biti ako se danas potroši što manje, a utakmicu riješi što prije, ali treba biti spreman i na to da i ore i kopa sve do zadnje minute, ustreba li
Kako god okrenuli, Zadar je doma favorit, a posebno u odnosu na momčad koja je trenutačno na dnu ljetvice. No, FMP iz Železnika nije u skupini onih momčadi koje bi čovjek svrstao u potpune autsajdere. Premda FMP ima svega dvije pobjede, treba na tu momčad gledati kao na suparnika koji ima svoju razinu vrijednosti, koji ima svoj stil igre, koji ima nekoliko zanimljivih pojedinaca. Na koncu i kao na momčad koja je znala u Jazinama pobjeđivati.
U današnjem FMP-u najviše su do sad i ponajbolje igrala dvojica visokih igrača, Dragan Labović i Predrag Samarđiski, a po učinku blizu im je i centar Miroslav Raduljica. Slično kao i Zadar i FMP nastoji preferirati brzu košarku, sa što više polukontra i kontra i tzv. lakim poenima, što su Zadrani već dobro upoznali jer FMP takav stil gaji godinama. Zanimljivo je da FMP nema niti jednog Amerikanca, ali ipak ima jednog igrača koji dolazi iz inozemstva. To je pucač Guy Pnini, čovjek iz Izraela, koji je došao nedavno i u tri nastupa pokazao solidna izdanja. Nemanja Protić i Filip Čović uglavnom se mijenjaju na razigravačkoj poziciji i vanjska linija Zadra najviše pozornosti treba usmjeriti na njih kad je riječ o pokušajima slabljenja polazišne točke u igri FMPa. Pnini i Samarđiski najstariji su, ali ne s toliko godina da ne bi mogli pratiti veoma visoki intenzitet igre čemu FMP pribjegava kad god je moguće.
Držeći se načela da u svojoj momčadi uvijek treba optimalno iskoristiti sve resurse, te da u suparničkoj treba pronaći i stalno napadati slabe točke, Zadar svakako u solidnom izdanju može utakmicu prvo usmjeriti, onda i završiti u svoju korist. Istina je da Zadar ima ponekih poteškoća, ponajprije zdravstvene naravi, ali kao i s Maroussijem u utorak, valjda će i danas među onima koji budu igrali biti dovoljno dobrih ili veoma dobrih. Pitanje je hoće li Zadar danas uspjeti utakmicu dovesti do toga da je prelomi relativno puno prije kraja ili će, možda, FMP uspjeti čvrsto i žilavo odupirati se dugo, dugo… Za Zadar će najbolje biti ako se danas potroši što manje, a utakmicu riješi što prije, ali treba biti spreman i na to da i ore i kopa sve do zadnje minute, ustreba li. Ritam igranja dviju utakmica u jednom tjednu naporan je, a za nevolju Juby Johnson još nije u pravoj sportskoj formi, Marlon Garnett ima nekih poteškoća, Damir Rančić nije oporavljen u mjeri koja bi mu omogućila da značajnije sudjeluje, Malika Dixona ni danas neće biti.
U globalu, realno je očekivati zanimljivu košarkašku predstavu, a zadarski se navijač nada i da će subotnje (kišno, kažu) popodne provesti uživajući u lijepoj igri, dakako i u još jednoj pobjedi Zadra.


 ASK RIGA – KAIZERMEZS 101:70


(23:18, 29:14, 23:17, 26:21)
U letonskom prvenstvu Riga je odigrala tek petu utakmicu (omjer 4 – 1) u kojoj je lako pobijedila posljednjeplasiranu momčad. U postavi Rige igrali su svi, što je i očekivano jer će u nedjelju Riga igrati u Baltičkoj ligi utakmicu s Ventspislom, a već u utorak sa Zadrom u Eurokupu.
ASK Riga: Helmanis 8 (2 trice), Grafs 9 (1 trica), Madnis 2, Aleksić 16 (2 trice), Vitols 3 (1 trica), Valters 11 (2 trice), Kalve 14 (2 trice, 12 skokova), Mažutis 10 (1 trica), Šundov 8, Mediss 6, Brewer 7 (5 asista), Bertons 7.
Za dva poena Riga je pucala 22 – 42, za tricu 12 – 31, slobodna bacanja 21 – 28; imala je 44 skoka, 20 asistencija…