Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I zadarski kapetani sretni ishodom

Autor: Elza Radulić-Toman

28.11.2008. 23:00
I zadarski kapetani sretni ishodom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Slobodan Vrdoljak ističe: Mi smo bili tek zrnce pijeska u ovome satu pravde. Sretni smo što se sve ovo okončalo i što je naš kolega oslobođen
U četvrtak je među hrvatskim pomorcima pa tako i Zadrom prostrujala dobra vijest da je dubrovački pomorski kapetan Kristo Laptalo oslobođen i da će za koji dan stići u Hrvatsku. Za ovoga dugogodišnjeg pomorca, zatočenog više od godine dana u grčkim zatvorima zauzimali su se svi hrvatski pomorci, kao i europski i sva naša javnost, osobito u pomorskim gradovima.
Stari morski vuk Kristo Laptalo je, podsjetimo, od lipnja prošle godine, kada ga je zajedno s prvim časnikom i upraviteljem stroja, koji su kasnije pušteni, uhvatila grčka policija i otada je nevin proveo u tamošnjim zatvorima 16 mjeseci.
Laptalo je zapovijedao brodom Coral Sea i lani u lipnju je isplovio iz Ekvadora s teretom od 187.000 paleta banana prema Mediteranu. U grčkoj luci su među tolikim bananama otkrivene i dvije palete s 52 kilograma kokaina.
Poznavatelji brodarskih prilika odmah su tvrdili da kapetan broda nije mogao znati za toga “uljeza”, jer je ukrcavanje tereta, kako je to i uobičajeno snimala kamera, a posada ne može do tereta tijekom plovidbe. Sve je upućivalo da je kokain pakiran već na plantaži banana.
Prošlo je, dakle, 16 dugih mjeseci, a Laptala je branilo više dobrih odvjetnika, kolege pomorci su mu poručivali da su uz njega, osobito hrvatski pomorci i osobito udruge kapetana diljem naše obale, kao i Zajednica udruga pomorskih kapetana Hrvatske, nedavno osnovana sa sjedištem u Zadru. Njezin tajnik Slobodan Vrdoljak ističe:
– Mi smo bili tek zrnce pijeska u ovome satu pravde. Sretni smo što se sve ovo okončalo i što je naš kolega oslobođen. Nabrojio je i sve koji su se trudili da grčkome pravosuđu pojasne kako se ne može kažnjavati po zapovjednoj odgovornosti, kada nema nijednoga dokaza, jer kapetan Laptalo nije mogao ni sumnjati, a kamoli znati da se u teretu banana nalazi i droga. To su u svojim pismima upućenima u Grčku još lani pisali i zadarska i splitska udruga kapetana pa europska i svjetska, čiji su predstavnici i osobno bili u Grčkoj, kao i predstavnici drugih pomorskih asocijacija, jer oni najbolje znaju što je dužnost zapovjednika nekoga broda.