Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZBOR VRSTE I SORTE ZA NOVU SADNJU

Autor: Gordana Dragun

28.11.2008. 23:00
IZBOR VRSTE I SORTE ZA NOVU SADNJU


Brojnim poljoprivrednim proizvođačima i nakon odabira voćne vrste ostaje dvojba o izboru podloge i sorte. Kako bismo im makar malo u tome pomogli, donosimo kratki pregled preporučenih sorti i podloga najtraženijih voćnih vrsta na području naše županije
Potencijalni proizvođači voća izvršili su potrebne pripremne radove još u vrućim ljetnim mjesecima, ako su krčili stari nasad ili duboko oranje u rujnu ili listopadu nakon prvih kiša. Novoosnovana obiteljska, poljoprivredna i braniteljska zadruga "Korijeni" iz Podgradine pripremila je desetak hektara za nove poljoprivredne djelatnosti. Naime, uz postojeći nasad breskve i nektarine i ove godine bi išli na njeno proširenje za dva nova hektara. Uz breskvu i nektarinu vrlo privlačna im je i trešnja te su i za nju spremni izdvojiti veću površinu. Uz njih tu su i brojni drugi poljoprivredni proizvođači kojima i nakon odabira voćne vrste ostaje dvojba o izboru podloge i sorte. Kako bismo im makar malo u tome pomogli dat ćemo kratki pregled preporučenih sorti i podloga najtraženijih voćnih vrsta na području naše županije. To su breskva i nektarina, trešnja i u zadnje vrijeme je izuzetan interes za smokvom.


Breskva i nektarina
U razdoblju poslije Domovinskog rata podignuto je oko 200 ha breskve i nektarine dijelom na državnom poljoprivrednom zemljištu (Baštica i Smilčić), a dijelom na obiteljskim gospodarstvima čija veličina nasada je od 0,4 do 1,5 ha i to pretežito na području Smilčića, Islama Latinskog, Suhovara, Raštevića, Nadina, Raštana Gornjih, Sikova, Polače i Jagodnje Donje. Jedan od najuzornijih nasada, na površini od 9,0 ha podigao je bračni par Kovačević, Anica i Zvonimir, na državnom zemljištu koje su dobili u najam na lokaciji Kašić. Visoka proizvodnja sa suvremenim sortimentom i modernom opremom (platforma za berbu i rezidbu te sortirnica) jamstvo su njihove uspješnosti te prepoznatljivosti na tržištu. Najzastupljenija sorta u njihovu nasadu je nektarina s bijelim mesom, izuzetne rodnosti i atraktivnog intenzivno crvenog ploda caldesi 2000.
Kao nezamjenjivo voće koje dospijeva u vrijeme turističke sezone breskva i nektarina bi trebale biti uz višnju marasku vodeća voćna vrsta. Brzo prorodi, a dobro i redovito rađa. Podloga koja se najčešće koristi na tlima s povećanim sadržajem fiziološki aktivnog vapna (do 12%) je križanac breskva x bajam GF 677. Sjemenjak vinogradarske breskve koristi se na tlima do 5% fiziološki aktivnog vapna. Obje podloge dobro uspijevaju na tlima povoljnih fizikalnih svojstava, lakšeg mehaničkog sastava, dobre strukture i propusnosti te povoljnog vodozračnog režima.
Introducirani kultivari breskve prisutni na našem području i u našim rasadnicima su: Early Crest (-37), Maycrest (-28), Springcrest (-23), Spring Lady (-17), Dixired (-15), Iris rosso (-9), Royal Glory (-5), Flavorcrest (-3), Red Haven (0), Rich Lady (+2), Maria Bianca (+8), Maria Marta (+8), Glohaven (+10), Elegant Lady (+13), Suncrest (+19), Cresthaven (+30), Fayette (+32), Early O'Hanry (+38). Od kultivara nektarine zastupljeni su sljedeći: Armking (-20), Supercrimson (-10), Weinberger (-4), Caldesi 2000 (-3), Earlysungrand (0), Springred (+2), Indipendence (+7), Red Diamond (+10), Summer Grand (+16), Flavortop (+17), Stark Red Gold (+21), Maria Aurelia (+27), Venus (+31), Sirio (+45) i Fairlane (+52). Brojevi u zagradi označavaju vrijeme sazrijevanja i to (-) je prije, a (+) je poslije sorte Red haven koja u našim prilikama sazrijeva oko 10. srpnja.
Od uzgojnih oblika koriste se slobodna palmeta i vaza. Razmak sadnje kreće se od 4,5 – 5,5 m red od reda i 3,0 -3,5 m razmak u redu što po 1 ha iznosi 571-741 stablo.


Potražnja za sadnicama trešanja
Posljednjih godina velika potražnja je za sadnicama trešnje te se podižu brojni manji plantažni nasadi trešnje (0,5 -3,0 ha). Razlog je jednostavan: uvođenje suvremenih tehnologija koje osiguravaju visoke prirode, brz povratak uloženih sredstava i lakše održavanje. Najviše se koristi kao podloga rašeljka (Prunus mahaleb), a uz nju i njen klon Santa Lucia 64. Kao srednje bujna podloga Santa Lucia 64 danas je jedna od najraširenijh podloga u zemljama čije klimatske prilike odgovaraju našem mediteranskom dijelu zemlje. Podloge slabe bujnosti ne preporučuju se u uzgoju našeg klimata.
Stabla se sade u gušći sklop koji varira ovisno o podlozi i tipu tla pa se preporučuje na podlozi SL 64 4,5 m red od reda, a 3,0 m razmak u redu. Od uzgojnih oblika preporučuje se tzv. španjolska vaza. Ako se koristi za podlogu rašeljka onda je razmak sadnje veći 5x5m, a preporučuje se vaza kao uzgojni oblik.
Sorte koje danas nalazimo u rasadnicima osiguravaju redovitu i obilnu rodnost, krupne plodove (14-20g) izvrsne kakvoće. Najvažnije je odabrati kod autofertilnih sorti onu koja je oprašuje. Zbog specifičnog problema u oplodnji trešnje (interkompatibilitet) u proizvodnju se sve više uvode samooplodne sorte, dakle one kojima nije potreban oprašivač. Od mnogobrojnih raspoloživih sorata trešanja, za naše ekološko područje preporučuje se sljedeći sortiment:
BURLAT – sazrijeva oko 25. svibnja, plodovi su srednje krupnoće, tamnocrvene boje, crvenog i srednje čvrstog mesa, osrednje kakvoće. Dobri oprašivači su joj Giorgia, Lapins, Van i dr.
CELESTE – sazrijeva oko 5. lipnja. Plodovi su krupni, tamnocrvene boje, tamnocrvenog i dosta čvstog mesa dobre kakvoće. Samooplodna je.
GIORGIA – sazrijeva oko 10. lipnja. Plodovi su krupni, svijetocrvene do tamnocrvene boje, crvenoga i srednje čvrstog mesa, dobre kakvoće. Dobri oprašivači su joj Adriana, Burlat, Ferrovia i Van.
VAN – sazrijeva oko 15. lipnja. Plodovi su krupni do vrlo krupni, svijetlocrvene do tamnocrvene boje, srednje čvrstog mesa, odlične kvalitete. Dobri oprašivači su joj Sue, Bing, Napoleonova i dr.
SUE – sazrijeva oko 15. lipnja. Plodovi su krupni, žute boje s crvenim pramenovima, svijetložutog i čvrstog mesa odlične kvalitete. Dobri oprašivači su joj Bing i Van.
SUNBURST – sazrijeva oko 15. lipnja. Plodovi su krupni, narančastocrvene boje, crvenog, ali ne i čvrstog mesa, dobre kakvoće. Samooplodna.
STELLA – sazrijeva oko 20. lipnja. Plodovi su vrlo krupni, tamnocrvene boje, zagasitocrvenog i srednje čvrstog mesa, vrlo dobre kakvoće.
FERROVIA – sazrijeva oko 20. lipnja. Plodovi su krupni, otvoreno crvene boje, crvenog i čvrstog mesa, dobre kakvoće. Dobri oprašivači su joj Sunburst, Durone nero i dr.
LAPINS – srednje krupni plodovi, tamnocrvene boje, crvenog i srednje čvstog mesa, dobre kakvoće. Samooplodna je.
HEDELFINGER – sazrijeva oko 25. lipnja. Plodovi su krupni, intenzivno crvene boje, crvenoga i vrlo čvrstog mesa, izvrsne kakvoće. Dobri oprašivači su joj Bing, Germersdorfska i Napoleonova.
GERMERSDORFSKA – sazrijeva oko 25. lipnja. Plodovi su krupni, tamnocrvene boje, crvenog i vrlo sočnog mesa, odlične kakvoće.
SWEET HEART (SUMTARE) – sazrijeva oko 1. srpnja. Plodovi su krupni, intenzivne sjajnocrvene boje, svijetlocrvenog i vrlo čvrstog mesa, dobre kakvoće. Samooplodna je.
Sve nabrojene sorte su introducirane u našu zemlju, međutim dobre domaće sorte koje se preporučuju za sadnju su:
GOMILIČKA RANA – vodi podrijetlo iz Kaštel Gomilice. Dozrijeva u trećem tjednu trešnje. Plod je srednje velik do velik, a pokožica intenzivno crvene boje. Meso je čvrsto, hrskavo, sočno i aromatično.
TUGARSKA – sazrijeva oko 10. lipnja. Plod je vrlo velik, zagasito crvene boje pokožice, s intenzivno crvenim, hrskavim, sočnim okusom mesa, ugodne arome. Osobito cijenjena sorta zbog odlične kvalitete plodova.




Plantažni nasadi smokve
Čisti, plantažni nasadi smokve sve više se podižu posljednjih godina i o njima se u više navrata na ovim stranicama i pisalo. Ova voćna vrsta toplog podneblja, kojoj odgovaraju ekološke prilike zadarske regije, postaje tržišno vrlo interesantna u svježem stanju, osušena i prerađena (smokvenjaci, kompoti, džemovi, voćni sokovi i dr.) zbog svoje velike hranjive vrijednosti. Za podizanje novih nasada preporučuju se dvorotka bijela (Petrovača bijela), dvorotka crna (Zlatna smokva), jednorotka bijela (Zamorčica) i jednorotka crna (Šaragulja), sve na vlastitom korijenu.
U plantažnim nasadima koristi se razmak sadnje 6,0- 7,0 m x 5,0-6,0 m,. Uzgojni oblik je vaza i njezino formiranje traje 4 godine. Počinje rađati u trećoj godini, a u punu rodnost dolazi u 5. godini nakon sadnje.
Vjerujemo kako smo makar malo pomogli onima koji su dvojili o izboru sorte.


 POTICAJI ZA NOVE NASADE


Svi oni koji podignu novi nasad, a upisani su u Upisnik poljoprivrednih proizvođača mogu ostvariti i novčanu potporu u iznosu od 16.000 kn/ha – 24.000 kn/ha ovisno o voćnoj vrsti, a na područjima s težim uvjetima gospodarenja 22.700 kn/ha, odnosno 32.400 kn/ha.