Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kiša začinila savijaču

Autor: Irena Jurjević

28.11.2008. 23:00
Kiša začinila savijaču

Foto: Zvonko KUCELIN



U torbe, džepove, ispod kaputa – savijača od jabuka ‘Krševan’ u subotu ujutro uzimala se kako se god znala i mogla. Jer, upravo u trenu kada je najveći zadarski kolač dug 760 metara posložen na stolove koji su se prostirali od crkve sv. Šime do zadarske katedrale – iz vedra neba prolomio se pljusak. Organizatori su za prvu pomoć pribjegli zamatanju savijače u foliju, no kako kiša nije prestajala, niti njima nije preostalo ništa drugo nego da spase što se spasiti moglo. Rezanje komada izazvalo je tako pravu pomamu među građanima, pa je specijalitet od jabuka nestajalo rekordnom gastro brzinom, otprilike oko dva metra u sekundi – upravo onoliko koliko je bilo potrebno kuharima da pređu Kalelargu.
Usprkos kiši, savijača tako nije propala, dapače, na svoje su došli svi oni građani praznih trbuha kojima je obećan slatki subotnji doručak. Također, prije proloma oblaka na Kalelargi se imalo prilike popiti i topli čaj, a na stolove su bile postavljene i kasice postavljene za humanitarnu akciju pomoći Udruzi slijepih Zadarske županije u kupnji psa vodiča. I humanitarna akcija je makar donekle uspjela, pa je tako, usprkos kratkom vremenu koliko su stajale na stolovima, u kasicama izbrojano oko tisuću kuna.
U izradi najveće zadarske savijale od jabuka posljednja dva dana sudjelovala su 23 restorana i hotela iz Zadra i Zadarske županije, a akciji se priključila i ugostiteljska škola. Savijaču je izrađivalo oko stotinjak kuhara, a savijača se mogla isprobati na različite načine, budući da je svaki kuharski majstor imao i svoj omiljeni recept.
Izradu najveće zadarske zavijače u sklopu “Adventa u Zadru 2008.” organizirali Turistička zajednica, Zadarska nadbiskupija i gradska vlast radi vraćanja života u gradsko središte tijekom prosinca.
Ceh zadarskih kuhara savijaču od jabuka pripremio je inače kao atrakciju još ovog ljeta, ali ona je dva puta odgađana, pa je tako iz manifestacije Zadar more prebačena u program dana grada, da bi naposljetku bila uvedena akciju ugostitelja i trgovaca „Prosinac na Poluotoku”.