Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obraniti Krešin dom

Autor: Roman Morović

28.11.2008. 23:00
Obraniti Krešin dom

Foto: Zvonko KUCELIN



FMP je mlada i talentirana momčad, a klupska politika je već godinama da igraju s mladim domaćim igračima. Zbog toga u početku sezone igraju malo slabije, a kako sezona odmiče oni dobivaju iskustvo i igraju sve bolje. Mislim da smo mi kvalitetnija momčad od njih, ali to, kao i uvijek, treba pokazati na terenu – kazao je Todor Gečevski
Gostovanje FMP-a spada u red onih utakmica koje Zadar mora dobiti kako god zna i umije. Možda su upravo ovi redci ono na što se trener Petrović osvrnuo kada je rekao da lokalni mediji stvaraju prevelik pritisak na momčad, no činjenica je da je to tako. Ako je za cilj postavljen završni turnir regionalne lige, onda se u ovakvim utakmicama pošto poto moraju upisati dva boda. Nije FMP loša momčad, dapače, vjerojatno je među boljima od onih što su do sada gostovali u Krešinom domu, no njihovi rezultati pokazuju kako to ipak nije onaj FMP koji je prošle godine gotovo izbacio Zadra u četvrtfinalu NLB lige usred Jazina. S omjerom 2-7 (pobjede protiv Vojvodine i Cibone!), Beograđani se nalaze pri dnu prvenstvene ljestvice, a pritom su izgubli sve utakmice u gostima (Olimpija, Split, Bosna, Helios).
– FMP je mlada i talentirana momčad, a klupska politika je već godinama da igraju s mladim domaćim igračima. Zbog toga u početku sezone igraju malo slabije, a kako sezona odmiče oni dobivaju iskustvo i igraju sve bolje. Mislim da smo mi kvalitetnija momčad od njih ali to, kao i uvijek, treba pokazati na terenu. Imamo dosta problema s ozljedama, no unatoč tome vjerujem da ćemo, ako ih ne podcijenimo i odigramo kako znamo, osvojiti nova dva boda – kratko će uoči utakmice kapetan Zadra Todor Gečevski.
Trener Petrović, kao uostalom i uoči svake utakmice, dobro je proučio igru protivničke momčadi i ističe kako uz tradicionalno dobru centarsku liniju, FMP ima i dva vrlo neugodna razigravača.
– Napravili bismo golemu pogrešku kada bismo ih promatrali kroz skor koji imaju. Imali su dosta teških utakmica i većinu su ih, uključujući ovu posljednju protiv Hemofarma, izgubili u završnici ili doslovno u zadnjim sekundama. U odnosu na prošlu sezonu ostali su bez Ercega, ali je nevjerojatno koliko je napredovao mladi Miroslav Raduljica. On zajedno s Makedoncem Samardžiskim igra na poziciji centra, a na četvorci je Dragan Labović koji je najbolji strijelac lige i u prosjeku provodi 35 minuta na parketu. Na vanjskim pozicijama nisu pretrpjeli neke drastične preinake, s tim da im je prije dva kola stigao izraelski reprezentativac Guy Pnini. To je pomalo i čudno s obzirom da im je cijela momčad bazirana na domaćim igračima, no razlog je vjerojatno ova rezultatska kriza u koju su ušli na početku sezone. Na poziciji razigravača su Protić i Čović s kojima smo mi već imali neugodnih iskustava. Oni su slični profil igrača kao Otašević i Pavković kod Hemoframa koji su nas nedavno u pojedinim fazama igre u potpunosti izneredili. Imaju dobar dribling, dobar prodor i to je ono na što će naša obrana morati obratiti posebnu pozornost – detaljno je secirao beogradsku momčad Petrović.
Kapetan Zadra dobro poznaje reprezentativnog kolegu Predraga Samardžiskog, 214 cm visokog makedonskog centra, a upravo će njih dvojica voditi veliku bitku pod koševima.
– On je klasična petica, dosta je snažan, ima dobru leđnu tehniku, dobro skače u napadu, a na meni je da pokušam limitirati njegove sposobnosti. I on je vrlo mlad igrač koji je jako puno napredovao ove sezone i sigurno je da neću imati lak posao, no dat ću sve od sebe da ga zaustavim – kaže Gečevski i dodaje.
– Centarska linija im je oduvijek bila dobra, a jedina razlika u odnosu na lani je ta što ih je napustio Zoran Erceg koji je otišao u Olympiacos. Imaju dobrog razigravača, možda su nešto slabiji na pozicijama dva i tri, ali sve u svemu to je jedna dobro ukomponirana momčad. Koliko će ti mladi igrači podnijeti teret igranja u Zadru pred zadarskom publikom, to ćemo tek vidjeti. Do sada nismo izgubili kući i mislim da ćemo taj niz pobjeđivanja nastaviti bar još ovu utakmicu – zaključio je kapetan Zadra.


 OPET BEZ DIXONA I RANČIĆA


Zašto je momčadi Zadra nenadoknadiv gubitak neigranje Malika Dixona i Damira Rančića?
– Dixon je zadnja dva tjedna bio igrač koji je najviše podigao svoju formu, a ono što je radio na treninzima bilo je fenomenalno. Iako je obrambeno nešto slabiji, napadački je izuzetno talentiran i nevjerojatno je bitan za ovu momčad. Kada je on raspoložen, svi naši centri se kvalitetno “hrane” loptama i igra je kudikamo tečnija. Isto tako, golem hendikep za nas je i neigranje Rančića i to iz dva razloga. Prvi je taj da Garnetta moramo puno više forsirati nego što je to u ovom dijelu sezone potrebno. A drugi razlog i ne manje bitan je taj što nam je igrač poput Rančića iznimno potreban i ne smijemo zaboraviti da je on bio jedan od glavnih faktora naše pobjede protiv Cibone – kaže Petrović.