Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povratak kralja

Autor: Roman Morović

28.11.2008. 23:00
Povratak kralja

Foto: Zvonko KUCELIN



Kada je tri minute prije kraja u igru umjesto Jubya Johnsona, apsolutnog junaka ove utakmice, ušao Rok Stipčević na terenu je bila petorka Prostran, Olivari, Ružić, Stipčević i Macura. Bio je to znak da fešta u Dvorani Krešimira Ćosića može početi.
Gosti iz Beograda zaprijetili su samo u prvoj polovini prve četvrtine kada su vrlo rano došli do vodstva 9-0. Nakon minute odmora koju je sazvao trener Petrović na parket se vratila jedna druga momčad Zadra. Do kraja četvrtine domaći rade seriju 24-4 s tim da su izvrsnom obranom u posljednje četiri minute limitirali FMP na samo dva poena i to ona Pninija s istekom vremena.
Iako je iz Beograda proteklih dana stigla tek vijest o ozljedi Miroslava Raduljice sve prisutne u dvorani iznenadilo je neigranje prvog strijelca regionalne lige Dragana Labovića od prve minute. Očito je Labović imao određenih problema što ga je i u nastavku sputavalo da odigra utakmicu na svojoj uobičajenoj razini. Drugu četvrtinu praktički je sam odigrao jedan igrač – Julius Juby Johnson. Četiri njegove trice i ukupno 24 poena do kraja poluvremena Zadar su odvele do visokih 43-26. U tom je periodu goste snašla još jedna nedaća jer je njihov, dotad ponajbolji igrač, centar Predrag Samardžiski dobio treću osobnu što je trenera Klipu nagnalo da ga izvede iz igre.
U trećoj četvrtini nastavljena je zadarska rapsodija. Razigrao se Stipčević (bez koša u prvom dijelu, 14 u trećoj četvrtini), pridružio mu se Ivanov i Zadar je uoči posljednjih deset minuta igre imao visokih +30, 68-38.
Svojih pet minuta u posljednjoj je četvrtini konačno dobio i Tomislav Ružić i nije mu dugo trebalo da se uklopi u pobjedničko ozračje domaće momčadi. Dvanaest njegovih poena u ovoj četvrtini zapečatilo je visoku pobjedu Zadra, a već spomentua petorka sa četiri Zadrana na parketu dovršila je posao do kraja i zaslužila ovacije oko 3000 gledatelja pristunih večeras u Krešinom domu.
Veliki pljesak i čestitke za uspješno odrađeni tjedan zaslužila je cijela momčad Zadra, no prostora za slavlje nema jer već u ponedjeljak put vodi do Rige i drugog kola Eurokupa.


 RARITETNA UTAKMICA


Više neobičnih stvari zabilježili smo na večerašnjoj utakmici Zadra i FMP-a. Prvo poluvrijeme završilo je 24-26 u korist gostiju, ako uzememo u obzir da je cijela momčad FMP-a igrala protiv samog Jubya Johnsona. I Stipčević i Ružić zabili su dvocifren broj poena, a oba su sve ubacili u jednoj četvrini (Rok u trećoj, Tome u četvrtoj). Početkom treće četvrtine kapetan Zadra Todor Gečevski nehotice je ubacio loptu u svoj koš, a taj je koš pripisan gostujućem kapetanu Laboviću što su na koncu bili jedini poeni za prvog strijelca regionalne lige u ovoj utakmici. Razlika indeksnih poena na kraju utakmice iznosila je 125-17 u korist Zadra što se u košarci zaista rijetko viđa, a pritom su čak četiri igrača FMP-a ostvarila negativnu valorizaciju (Lazić -7). FMP je pucao samo dva slobodna bacanja (oba promašio Labović), a imao je čak 16 skokova manje i 15 prekršaja više od Zadra.




 ZADAR – FMP 88:53


 (24-13, 19-13, 25-12, 20-15)
Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 3000.
Suci: Matej Boltauzer, Andrej Lovšin i Sašo Petek (svi Slovenija).
ZADAR: Perić 14, Stipčević 14, Johnson 26, Prostran, Gečevski 9, Olivari, Ružić 12, Macura 6, Garnett, Ivanov 7. Trener: Aleksandar Petrović.
FMP: Čović 13, Živanović 2, Labović 2, Marković, Lazić, Ilić 7, Stamenković, Protić 3, Musli 2, Samardžiski 10, Pnini 8, Milutinović 4. Trener: Slobodan Klipa.
Slobodna bacanja: Zadar 16-23, FMP 0-2.
Šut za dva: Zadar 21-44, FMP 18-46.
Šut za tri: Zadar 10-23 ( Johnson 4, Perić 2, Stipčević 2, Gečevski Ružić), FMP 5-24 (Čović 3, Ilić, Protić).
Skokovi: Zadar 44 (16), FMP 28 (11).
Osobne pogreške: Zadar 12, FMP 27.