Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Savijače spremne za Poluotok

Autor: Katarina Belić

28.11.2008. 23:00
Savijače spremne za Poluotok

Foto: Vedran SITNICA



U kuhinji restorana “Zadar” u hotelu “Zagreb” jučer se je “punom parom” radilo na pripremanju i pečenju sveukupno 50 metara duge savijače od jabuka. Da bi bilo jednostavnije posao se podijelio u dva dana pa je u trenutku našega dolaska već 25 metara savijače bilo spremno za posluživanje u subotu ujutro,a prestalih 25 metara se je tek počelo pripremati za pećenje.
– Dok smo napravili i ispekli “prvu turu” savijače trebalo nam je sveukupno 6 sati računajući od priprema pa do pečenja. Iako smo namirnice dobili od sponzora mi smo po vlastitoj procijeni odredili koliko čega će nam trebati za pripremu 50 metara savijače, kazao je Milan Grbac glavni kuhar restorana “Zadar” i tajnik Udruge kuhara Zadarske županije.
Naime, za 50 metara savijače trebalo je očistiti i naribati 60 kg jabuka koje su se stavile u veliku posudu. U tako naribane jabuke kasnije se nadodalo 0.5 kg smjese cimeta i vanilije, 5 kg šećera, 2kg suhih grožđica i za kraj 3 kg krušnih mrvica. Na stolu se postavio suhi stolnjak na koji su se pritom slagali dijelovi tijesta koji se prethodno moraju premazati biljnim uljem i vodom. Dalje se uz sam rub tijesta najprije slaže dobro promiješana smjesa, nakon čega se ta ista smjesa omotava tijestom. Prije pečenja sve se još jednom dobro premaže uljem i vodom i stavlja se u prethodno zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180 C na pola sata. Deset minuta prije kraja sve se premaže žumanjcima od jaja.
– U jednoj turi smo pekli 4 metra savijače koliko nam je uspjelo stati u pećnicu. Ovo mi je prvi put da sam pekao ovakvu količinu kolača, ali mogu reći da za sada nemam poteškoća i da sve ide po planu. Rado sam se odazvao pozivu da sudjelujem u pripremi “Savijače Krševan” jer s obzirom da sam član i tajnik Udruge kuhara, uvijek nastojim dati svoj doprinos prilikom nekakvih manifestacija, kako svojom pomoći u organizaciji tako i vlastitim sudjelovanjem. Važno je i to sa smo sa ovim projektom htjeli malo više potaknuti i zainteresirati buduće učenike srednjih škola, ali i ostale avanturiste na zanimanje za kuhanje i za bavljenje samom profesijom kuhara. Govorim iz iskustva kada kažem da je to zaista maštovito, kreativno, zabavno i nadasve zanimljivo zanimanje, s uvijek novim i drugačijim izazovima, kazao je Grbac.
Osim što će Zadrani danas od 11 sati moći uživati u besplatnoj savijači i čaju, ova akcija ima i humanitarni karakter. Naime, svatko tko to želi može dobrovoljno dati određeni iznos novca koji je namijenjen Udruzi slijepih Zadarske županije za kupnju novog psa vodiča.