Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Denis Brzić izabran za predsjednika najprofitabilnije hrvatske udruge

28.11.2010. 23:00
Denis Brzić izabran za predsjednika najprofitabilnije hrvatske udruge


Udruga Napredak je registrirana 1997. godine, a naslijedila je Turističko društvo Napredak.
– Filipjanska udruga Napredak je najprofitabilnija udruga u Republici Hrvatskoj i jedina je institucija u Lijepoj Našoj koja ima pozitivan financijski rezultat, rekao je Jere Eškinja
Udruga Napredak iz Sv. Filipa i Jakova u prostorijama Turističkog naselja Margarita Maris održala je redovitu izbornu skupštinu udruge. U nazočnosti 104 od ukupno 162 skupštinara za novog predsjednika u sljedećem četverogodišnjem razdoblju izabran je dosadašnji dopredsjednik Denis Brzić, koji je tajnim glasovanjem uvjerljivo pobijedio protukandidata Elvisa Serdara. Bez protukandidata za dopredsjednika je izabran Petar Batur.
– Od posljednje izborne skupštine prije četiri godine održan je 31 sastanak Upravnog i Nadzornog odbora, rekao je Denis Brzić, podnoseći izvješće o radu te nastavio:
Ulaganja u kamp
– Najmoprimac kampa Đardin zagrebačka tvrtka Kamping d.o.o., uz to što redovito uplaćuje sve obveze prema udruzi u iznosu od 650.000 kuna godišnje, uložila je u kamp i vlastitih 1,2 milijuna kuna. Kako bi se održala kategorizacija kampa sa dvije zvjezdice potrebno je uložiti, prema prvim procjenama, oko milijun kuna u nove sanitarije. Sukladno investiciji najam će se produžiti za sljedeće tri do pet godina, kazao je Brzić, ističući da najam kampa zasad uključuje i sljedeću turističku sezonu.
Nije se uspjela realizirati kupnja središnje parcele za 300.000 eura od tvrtke Institut iz Beograda. Kroz kamp je bez nadoknade dopušten prolaz mjesnog kanalizacijskog sustava, dok je za izgradnju trafostanice HEP-u za 2.625 eura prodano 75 metara četvornih. Zbog korištenja 1.000 metara četvornih za parkiralište na parceli uz “Zdenku”, Općina im je u tri godine za 50.000 kuna smanjila komunalnu naknadu.
Aktivno i financijski članovi Udruge uključili su se u izgradnju mjesne lučice, sponzorirali su i podržali organizaciju Sajma cvijeća, sudjelovali su u nasipanju plaže sa 300 tona šljunka, zatim u obnovi crkve Sv. Roko na Rogovu, a u zgradi udruge u bivšem odmaralištu Đurđenovac ustupili su dvije prostorije za potrebe vaterpolskog i jedriličarskog kluba te jednu za KUD “Sv. Roko”.
Najam ljekarne u iznosu od 400 eura mjesečno redovito se podmiruje, a liječnik opće prakse za najam je dužan čak 6.000 eura, obznanio je Brzić u izvješću.
Žustra rasprava vodila se o zahtjevu tvrtke Dani, koja je kupila zemljište od 3.650 metara četvornih na Primorju, da im se proda zemljište za prilazni put ili da se izgradi zajednički pristupni, mjesni put do plaže, a da se na preostalom zemljištu izgradi javni parking koje bi udruga po tržišnoj cijeni iznajmila.
Ovako važnu odluku za budućnost Sv. Filipa i Jakova može donijeti samo skupština udruge koja će se sazvati čim se temeljito “pretresu” sve namjere pri izgradnji hotela visoke kategorije sa 80 kreveta i konferencijskom salom u sklopu hotela, odlučili su skupštinari.
Predsjednik Mjesnog odbora Filip Đinđić, član skupštine, izrazio je nadu da će Udruga Napredak sudjelovati i u sufinanciranju izgradnje mrtvačnice kod mjesnog groblja.
Izbrisano 45 članova
– Na inicijativu mjesnog odbora prethodna i aktualna općinska vlast izradila je DPU za izdvajanje parcele i idejni projekt, platili su Hrvatskim šumama parcelu i izabrali projektanta za glavni projekt. Čim uskoro bude gotov glavni projekt, počet će izgradnja mrtvačnice koju bi i udruga trebala sufinancirati, poželio je Đinđić.
Dobro pripremljena izborna skupština, koja je protekla uz tek pokoji povišeni ton, praktički nije donijela nikakve promjene. Oponenti nisu imali dovoljno ruku pa je uvjerljivo pobijedila postojeća vodeća garnitura. Denis Brzić zbog zdravstvenih teškoća predsjednika Ante Milata Pikula već godinu dana obnaša dužnost predsjednika, a dopredsjednik Batur je, kao i Brzić, bio dosadašnji član Upravnog odbora.
Predsjednik i njegov zamjenik zakonom automatizma članovi su deveteročlanog Upravnog odbora, a po Statutu predsjednik Brzić samostalno je ustoličio tri člana (Damir Majica, Milivoj Eškinja, Neven Kutija) te još predložio za glasovanje dva člana (Nado Morović, Renata Batur). Sve je “poremetio” bivši predsjednik Milat, kojeg su predložili skupštinari, i koji je tajnim glasovanjem “neplanirano” postao članom UO-a.
Predložene Renata Batur i Boška Kadija u muškom društvu jednostavno nisu imale šanse te nisu uspjele izboriti članstvo u UO. To nije uspjelo ni predloženima Goranu Mikecinu, Denisu Baturu, Zoranu Brziću i Juri Milatu. Za članove Nadzornog odbora nisu prošli Šime Batur, Šime Brzić i Ivan Majica.
Iz udruge je brisano 45 članova zbog nesudjelovanja na tri posljednje skupštine, a četiri su člana, nažalost, posmrtno brisana. Pravo ponovnog ulaska u članstvo ispunjavanjem pristupnice prije sjednice iskoristilo je šest “starih” članova te skupština sad broji 162 člana, naglasio je Brzić, nakon čega su izglasane Izmjene i dopune Statuta.
Udruga Napredak je registrirana 1997. godine, a naslijedila je Turističko društvo Napredak.
– Filipjanska udruga Napredak je najprofitabilnija udruga u Republici Hrvatskoj, jedina institucija u Lijepoj Našoj koja ima pozitivan financijski rezultat, ustvrdio je Jere Eškinja.
Nakon sjednice većina skupštinara je druženje nastavila uz bogat stol.


Godišnji prihodi od 100.000 eura


Zajedno s bankovno oročenih 200.000 kuna (prije četiri godine bilo je oročeno 450.000 kuna), danas Udruga na računu sveukupno 561.478 kuna. Ovogodišnji prihod iznosi 750.000 kuna, a rashod 700.000 kuna. Za vlastite potrebe utrošeno je 422.000 kuna od toga, između ostalog, za PDV 131.000 kuna, a za dvije rate kredita 191.000 kuna, nabrajao je u financijskom izvješću.
Udruga Napredak zarađenim novcem pomaže aktivnosti u mjestu: kulturne, sportske, ekološke i društvene te one vezane za turizam, razvoj i promociju naselja Sv. Filip i Jakov. Za donacije i sponzorstva u ovoj godini je uplaćeno sveukupno 278.000 kuna (NK Nova zora 55.000; VK Gusar 15.000; KK Pristran 12.000; ASK Rogovo 11.500; KUD Roko 10.400; JK i klapa Cantus po 10.000 kuna i dr.). Od tog iznosa za potrebe izmjere buduće mjesne lučice je uplaćeno 47.000 kuna, za jubilarne nagrade Anti Milatu Pikuli i Šimi Pikuniću 10.000 kuna, za uređenje drvoreda na rivi i kampu 15.000 kuna, Turističkoj zajednici 32.500 kuna, DVD-u 10.000 kuna i dr.




Udruga Napredak


Upravni odbor: Denis Brzić (predsjednik), Petar Batur (dopredsjednik), Damir Majica, Milivoj Eškinja, Neven Kutija, Rade Vuletić, Šime Mikas Štrc, Nedo Morović, Ante Milat Pikolo.
Nadzorni odbor: Jakov Baričić, Ante Vodopija, Rafael Baričić.