Ekološki zločin nad Zrmanjom

Slika korisnika admin
Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine

Iako je zbog svoje ljepote i bogate biološke raznolikosti rijeka Zrmanja pod krovom Zakona o zaštiti prirode, ekološki zločini na ovom području nisu rijetkost. Među takvima je i područje neposredno ispod bazena natrijeve lužine, koji su ostali od tamošnje bivše tvornice Glinica, a zbog kojih su na površini rijeke svako malo vidljive mrlje.

- Lokacija se nalazi neposredno ispod bazena natrijeve lužine i mrlje su vidljive gotovo svako jutro kada je rijeka mirna i bistra. Ovakvo je stanje još od početka tvornice Glinica, tu uopće nema ribe, to je prava eko bomba i to je potrebno sanirati, kao i same bazene, ali nikakvog plana za to nema, tvrde ogorčeni mještani.

No, kako pojašnjava Morana Babajko, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, razlog pojavljivanju ovih neugodnih mrlja su jake kiše nakon kojih sporni bazeni preplave i uzrokuju onečišćenje rijeke.

- Nisam upoznata s tim da je Zrmanja i sada onečišćena mrljama iz bazena, ali poslat ćemo obavijest Hrvatskim vodama koje će potom sanirati ovo područje. Takva je procedura, a posljednji put smo na ovaj način reagirali 2003. godine kada su se bazeni toliko izlili da je onečišćenje stiglo do Novigradskog mora, kazala je Babajko, pojasnivši kako, s obzirom da je riječ o kršnom terenu nemoguće problem trajno riješiti.

Moguće je, kako je kazala, jedino povremeno saniratu nastalu štetu, jer dugoročna zaštita od ovih onečišćenja ne postoji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Rusalka
Stručna voditeljica nije upoznata da je Zrmanja i sada onečišćena mrljama iz bazena. Ali, zna da će se sanirati kao i svaki puta. A to što se radi o krškom terenu, i što na kraju voda iz bazena zagađuje izvorišta pitke vode- koga briga? Nikada nije čula za trajna rješenja! Blago nama kad nam takvi štite prirodu i za to dobivaju i plaću! Što tek rade ostali?