Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar dobiva stotinjak novih vrtićkih mjesta

28.11.2010. 23:00
Zadar dobiva stotinjak novih vrtićkih mjesta


Kako je planirano, u ovaj novi vrtić će biti upisano pet vrtićkih skupina, od kojih svaka broji prosječno 20 djece. Postojeća zgrada koja se uređuje jako je dobro koncipirana, jer sastoji se od pet dnevnih boravaka od kojih svaki ima 60-ak četvornih metara, što upravo udovoljava pedagoškom standardu, kazao je Nekić
Vječni problem nedostatnih kapaciteta u dječjim vrtićima, zbog čega svake godine i nekoliko stotina mališana ostane bez mjesta, od iduće bi pedagoške godine trebao biti umanjen. Tome bi, naime, trebalo doprinijeti otvaranje još jednog područnog objekta gradskog dječjeg vrtića i to u prostoru zgrade u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine. Radovi, čija je vrijednost 2,14 milijuna kuna, su u tijeku, a izvodi ih tvrtka “Ploter”. Kako doznajemo u razgovoru s Josom Nekićem, pročelnikom Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, izgradnja bi trebala završiti već u ožujku iduće godine, nakon čega će biti mjesta za još stotinjak mališana s područja grada.
– Kako je planirano, u ovaj novi vrtić će biti upisano pet vrtićkih skupina, od kojih svaka broji prosječno 20 djece. Postojeća zgrada koja se uređuje jako je dobro koncipirana, jer sastoji se od pet dnevnih boravaka od kojih svaki ima 60-ak četvornih metara, što upravo udovoljava pedagoškom standardu. Svi dnevni boravci imaju izlaz u dvorište, koje će također biti lijepo uređeno te jako funkcionalno i komforno, kazao je Nekić.
Adaptacijom prostora u zgradi bivše vojarne na Višnjiku Zadar dobiva tisuću četvornih metara za boravak, igru i učenje svojih mališana. Ovaj će dječji vrtić biti na posebno dobroj poziciji i zbog blizine većih stambenih naselja. Uz to, zgrada ne traži velike građevinske zahvate, a dobit će se mnogo mjesta za djecu koja svake godine ostaju neupisana. Osim toga, uređenjem zgrade će se otvoriti i nova radna mjesta, a kako je najavljeno, za pet dnevnih boravaka trebalo bi zaposliti najmanje deset odgojiteljica, dvije čistačice te jednu servirku.
Kada je riječ o povećanju kapaciteta te osiguranja boljih uvjeta u dječjim vrtićima, poznato je da se već duže govori o rušenju Dječjeg vrtića “Pčelica” na Plovaniji, područnog objekta DV “Radost”, na čijem bi mjesto trebala osvanuti nova i veća vrtićka zgrada. No, kako ističe pročelnik Nekić, realizacija ovog plana još se ne nazire.
– Vrtić ‘Pčelica’ dosta je star, a k tome je i u montažnom objektu i zato je u planu da se on ukloni te da se na njegovu mjestu izgradi novi. No rekao bih da je to u dugoročnim planovima Grada i zato trenutačno ništa konkretnije o ovom slučaju nije poznato. Naravno, kao i sve drugo, i realizacija ovog projekta ovisi o financijskim sredstvima Grada, kazao je Nekić, dodavši da će, kada ovaj projekt konačno bude u realizaciji, nastojati da onaj novi bude proširen i tako zadarskim mališanima pruži još veći kapacitet.