Molitva i sjećanje na ubijenog svećenika

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Na mjestu mučenja i pogibije don Eugena Šutrina okupio se velik broj Privlačana

Liturgijskim događanjima što ih je organizirala privlačka župa Porođenja Blažene Djevice Marije i Zadarska nadbiskupija vjernici i žitelji Privlake u subotu su obilježili 66. obljetnicu mučkog ubojstva mladog svećenika don Eugena Šutrina, rodom iz mjesta Luka na Dugom otoku. Njega su, kao što su zabilježili povjesničari i kroničari, samo nekoliko dana nakon što je preuzeo župu Privlaka na predjelu Sebačevo u noći 26. studenog 1945. godine u 31. godini života na prijevaru hicima u glavu iz pištolja usmrtila dvojica onodobnih zloglasnih djelatnika OZN-e, sekretar Općinskog komiteta Nin Đani Pavlović i član Kotarskog komiteta Petar Ćurko. Beživotno tijelo don Eugena Šutrina zamotali su s kamenjem u svećeničko odijelo te su ga bacili u more. Zločin ipak nije mogao ostati tajna jer su sutradan mještani Privlake pronašli župnikovo tijelo kako pluta uz morsku obalu. Lijes s tijelom prevezen je brodom u rodnu mu Luku gdje je i pokopan.

Obilježavajući taj sramotni čin u subotu predvečer na mjestu mučenja i pogibije don Eugena Šutrina u gustoj borovoj šumi u Sebačevu tradicionalno se okupilo mnoštvo privlačkog puka. Uz molitvu krunice i drugih liturgijskih molitvi okupljeni su palili svijeće i polagali cvijeće ispred spomen-ploče, koju su mještani Privlake postavili prije 16 godina.

- Draga braćo i sestre, najtoplije vas pozdravljam okupljene na ovom spomen-mjestu na kojem je prije 66 godina mučeničkom smrću lišen života naš dragi don Eugen. Pozdravljam i mog subrata don Božu Barešića, dekana ninskog dekanata, izaslanika zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, koji će predvoditi molitvu i odrješenje za pokojnog don Eugena, rekao je u uvodu domaći svećenik don Dario Matak.

Ninski svećenik don Božo Barešić je na početku rekao da je Crkva u Hrvata, opirući se zlima 20. stoljeća kao što su nacizam, fašizam i komunizam, platila veliku cijenu te je stekla mnoštvo velikih svjedoka, svjedoka s kojima se Crkva ponosi.

- U tom mračnom i užasnom nasilju, po podacima koji su nam dostupni, umoreno je na najokrutniji način oko 665 žrtava i to svećenika, redovnika i redovnica, a među njima i 12 svećenika iz naše nadbiskupije. Jedan od njih je i naš plemeniti don Eugen Šutrin kojeg su od milja vjernici zvali 'naš anđeo', rekao je don Božo dodajući da se moli za sve one koji su nevini stradali u našem narodu te da želi da se takve strašne stvari više nikada i nigdje ne ponove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)