Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sačić: Beneta ubijen jer je previše znao

28.11.2011. 23:00
Sačić: Beneta ubijen jer je previše znao


Siguran sam da se nije ubio, smatra Željko Sačić. Upitno je zašto je za leš pronađen još u travnju DNA uzorak dostavljen na vještačenje tek u – studenom


“Laž je da se Beneta ubio. Njega su ubili i to zato jer je previše znao ili možda previše pričao”, tim je riječima Željko Sačić, bivši zamjenik zapovjednika Specijalne policije dočekao vijest o smrti 39-godišnjeg specijalaca Igora Benete optuženog za ratni zločin u Gruborima čije je tijelo pronađeno obješeno o drvo u šumi u mjestu Otrić.
Opravdano se postavlja i pitanje zašto je ta informacija medijima prezentirana tek nakon što je započeo sudski proces u kojem će se rasvjetljavati što se 25. kolovoza 1995. godine događalo u selu Grubori. Beneta je bio optužen da je kao pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko zajedno s Franom Drljom i Božom Krajinom sudjelovao u likvidaciji šest srpskih civila koji su ostali u tom selu nakon “Oluje”. Specijalci su pak tamo došli u akciji pretrage terena uoči prolaska “Vlaka slobode” iz Zagreba u Split.
Prijavljen nestanak
Nakon uhićenja sredinom prosinca 2009. godine Beneta, Drljo i Krajina proveli su u pritvoru punih godinu dana. Nakon podizanja optužnice pušteni su da se brane sa slobode. No, Vrhovni sud donio je početkom siječnja 2010. godine odluku kojom je optuženim specijalcima ponovno određen pritvor. U prvi trenutak niti jednom od njih nije se moglo ući u trag. Ipak, Drljo i Krajina ubrzo ponovno završavaju iza rešetaka.
A Benetu od siječnja pak, nitko nije ni čuo ni vidio. Tek u nekoliko navrata stizale su njegove poruke obitelji preko poznanika i prijatelja.
Želeći konačno saznati što joj je sa suprugom, njegova žena je početkom lipnja prijavila policiji nestanak. Unatoč toj činjenici istražitelji sve do 25. studenog ove godine, dakle samo dan nakon početka suđenja za zločin u Gruborima nisu imali potvrdu da je Igor Beneta mrtav.
A kako je jučer službeno objavljeno, još 11. travnja u mjestu Otrić, na područje zadarske Policijske uprave, pronađeno je obješeno mrtvo tijelo nepoznatog muškarca. Tijekom očevida kod osobe nisu pronađeni dokumenti, pa nije bilo moguće obaviti identifikaciju. Očevidom i kasnijom obdukcijom utvrđeno je da je uzrok smrti vješanje, odnosno da je osoba počinila samoubojstvo.
DNA vještačenje
– Tijekom obdukcije izuzeti su uzorci potrebni za provođenje DNA vještačenja radi identifikacije i dostavljeni u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. Tamo je 17. svibnja utvrđen DNA profil muške osobe koji se pretragom kroz DNA bazu centra nije podudarao s ostalim profilima u bazi. Posumnjalo se da bi to mogao biti Igor Beneta, te je izuzet uzorak krvi člana obitelji. Uzorak je 25. studenog 2011. dostavljen u Centar “Ivan Vučetić” gdje je sljedećeg dana utvrđeno da se radi o mrtvom tijelu Igora Benete, priopćio je MUP, bez obrazloženja što se čekalo od svibnja, pogotovo nakon što je Benetina supruga u lipnju prijavila nestanak.
– Kao zamjenik zapovjednika bio sam upoznat s Benetinim psiho-profilom što su ga karakterizirali nagon za samoodržanjem, kontroliranom agresijom i psihološkom postojanošću. To je potvrdio i sudjelovanjem u svim akcijama ATJ Lučko. Na temelju toga svega siguran sam da se nije ubio, jer kod njega nije bilo tragova suicidalnih misli. Bio je hrabar, vedar, pun života, odlučan u provedbi službenih zadaća, zaključio je Sačić.