Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crkva izbacuje Grubišića iz svećeničkog reda?

Autor: Tihomir Ponoš

28.11.2012. 23:00
Crkva izbacuje Grubišića iz svećeničkog reda?

Foto: FaH



Crkvi smeta što se don Ivan Grubišić bavi politikom, a Kongregacija za klerike žali zbog Grubišićeve otvorene i tvrdokorne neposlušnosti


Odnosi između saborskog zastupnika, umirovljenog svećenika, don Ivana Grubišića i Katoličke crkve i njegove Splitsko-makarske nadbiskupije, dodatno su zaoštreni. Posljedica je to oštrog protivljenja Nadbiskupije i nadbiskupa Marina Barišića Grubišićevu političkom angažmanu. Kongregacija za klerike iz Rima mogla bi saborskog zastupnika don Ivana Grubišića, u slučaju daljnjeg neposluha, odnosno nastavka aktivnim bavljenjem politikom, otpustiti iz kleričkog staleža, odnosno izbaciti iz svećeničkog reda. Ordinarijat Nadbiskupije Splitsko-makarske priopćenjem je obavijestio javnost o odgovorima Kongregacije za klerike iz lipnja upućenima Grubišiću na njegov utok Kongregaciji za biskupe.
Nadbiskupski ordinarijat navodi da mu je dužnost, imajući u vidu dobro Crkve i njenih vjernika i poštivanje crkvenih zakona, upoznati crkvenu i građansku javnost s kanonskim statusom Grubišića. Kongregacija za klerike žali zbog Grubišićeve otvorene i tvrdokorne neposlušnosti. Ta je Kongregacija formalno opomenula Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla crkvena vlast u Dekretima obustave-suspenzije, a na mogućnost otpuštanja iz kleričkog stažena je izričito upozoren. Nadbiskupija u priopćenju navodi da su se na poziv splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića nadbiskup i Grubišić susreli 23. lipnja te da je tada Grubišić upoznat s odgovorom Kongregacije od 5. lipnja. Barišić je Grubišića, umirovljenog svećenika, zamolio da se odrekne svakog javnog političkog djelovanja kako bi mu mogla biti povučena kanonska suspenzija, a on bi time mogao ponovno obavljati svećeničku dužnost.
– Pismo nisam dobio i neću komentirati nešto što nisam dobio. S tim pismom sam upoznat, ali ga nisam dobio, a ono je sastavljeno u Splitu, a poslano je iz Rima, kazao je za naš list Grubišić.
Grubišiću je suspenzijom koju mu je izrekao nadbiskup Barišić 2. siječnja, malo nakon što je Grubišić prisegnuo kao novoizabrani saborski zastupnik, zabranjeno ispovijedati, propovijedati i voditi misu te nositi svećeničko odijelo, a suspenzija je posljedica njegovog političkog angažmana “osnivanjem stranke – tzv. Građanske inicijative” te prihvaćanja “javne službe saborskog zastupnika”. Grubišića je tada kazao da je suspenzija upravni akt biskupa, a ne pravni čin, te da se obrazloženje ne odnosi na njega jer nije osnovao stranku i preko nje ušao u Sabor.


 GRUBIŠIĆ: NEĆU SE POVUĆI IZ POLITIKE




Nezavisni zastupnik Ivan Grubišić rekao je jučer novinarima u Saboru da se ne namjerava povući iz politike.
– Mogu me izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu se povući iz politike zato što to netko od mene traži ili na silu provodi. Vjerujem u autoritet istine, a ne u istinu autoriteta, izjavio je Grubišić novinarima u Saboru. Dodao je da je u Sabor izabran voljom građana, te da je svećenik u mirovini.