Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dva zlatna i pokoja mana

Autor: Marijan Tomac

28.11.2012. 23:00
Dva zlatna i pokoja mana


Većina mana koje su zamijećene u odbačenim vinima još uvijek se mogu ispraviti pretakanjem i dodavanjem određenih enoloških pripravaka. Zbog toga bi bilo dobro da se svi vlasnici odbačenih vina posavjetuju s enolozima i da pogreške u proizvodnji isprave, kaže enologinja Nikolina Paleka
Najstarija degustacija, ocijenjivanje mladih vina Vincro – Polača održana je i ove godine šesnaesti puta za redom. Vinska fešta koja se održava povodom blagdana svetog Martina jednog od zaštitnika vinogradara i vinara s pravom se može reći da je imala neprocjenjiv utjecaj na razvoj vinogradarstva, a pogotovo vinarstva ravnokotarskog prostora.
Natjecanje i edukacija
Podsjetimo, sve je počelo prije šesnaest godina sa skromnim brojem uzoraka vina upitne kakvoće. Uzorke vina za degustaciju dali su lokalni vinari vinoljupci uvjereni kako nitko od njih nema boljeg vina. Bilo je to vrijeme oksidiranih i mutnih vina dobiveni postupcima prerade koji su davno napušteni. Primjena enoloških pripravaka u procesu proizvodnje vina bilo je svetogrđe, a prostori gdje se je čuvalo vino bili su sve samo ne konobe i vinski podrumi.
– Vincro tijekom godina postojanja nije imao samo natjecateljski karakter već i edukacijski. Brojni stručnjaci vinogradarske i vinarske struke odazvali su se da kao članovi ocjenjivačkog suda ili predavači sudjeluju u radu Vincroa, pojasnio nam je načelnik općine Polača Viktor Prtenjača koja je ujedno bila organizator svih dosadašnjih ocjenjivanja mladih vina u Polači.
Primjena enoloških pripravaka
Kako je stasao Vincro tako su stasali i stupili na rod vinogradi podignuti nakon povratka prognanika na svoja ravnokotarska ognjišta. U novim vinogradima zasađen je novi sortiment visoko kakvosnih sorata od čijeg grožđa se proizvode vina vrhunske kvalitete. Ne samo da se poboljšala tehnologija uzgoja vinove loze i proizvodnje grožđa, već su se poboljšali uvjeti čuvanja vina. Stare drvene bačve i maštele zamijenili su tankovi od inoksa i mašteli od plastike. Nije više rijetkost da su prostorije u kojima se njeguje i čuva vino klimatizirane.
– Sam proces prerade grožđa u vino kod velikog broja vinara, bez obzira dali proizvode vino za vlastite potrebe ili prodaju, je napredovao. Primjena enoloških pripravaka postala su gotovo pravilo. Hlađenje, taloženje i prešanje poslovi su koja većina vinara odrađuje tijekom procesa prerade grožđa. Na žalost ima još uvijek znatan broj onih koji su ostali na tehnologiji svojih predaka i slijepo vjeruju da se sumpor u procesu proizvodnje vina ne smije rabiti. Na ocjenjivanjima vrlo lako se uoče vina koja su proizvedena na takav način i u pravilu su eliminirana pojasnila je enologinja Marina Pavlović.
Certificirani enolozi
Za ovogodišnji Vincro pristigla su 57 vina iz svih kopnenih dijelova Zadarske županije. Od 57 uzoraka 23 su bijela, 33 crna i jedan uzorak rose vina. Kao i prijašnjih godina vinari se prijave organizatoru, a neposredno prije ocjenjivanja komisija Vincroa odlazi u podrum ili konobu svakog prijavljenog proizvođača i direktno iz bačve ili tanka uzima uzorak vina za ocjenjivanje. Time se izbjegnu sumnje da se uzorak vina može kupiti u trgovini i poslati na ocjenjivanje. Već nekoliko godina ocjenjivanje vina na Vincro obavljaju certificirani enolozi.
Ove godine vina za Vincro ocijenili su Ante Grubišić, dipl. ing. ujedno i predsjednik komisije, Marina Pavlović, dipl. ing., Nikolina Paleka, dipl. ing, Ferdinand Puljić, dipl. ing i Nikša Zglav, dipl. ing.
Ocjenjivanje po međunarodnoj metodi
– Ocjenjivanje je obavljeno po međunarodnoj metodi 100 bodova koja se primjenjuje prilikom stavljanja vina u promet u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo i kao takva je jedina prava i priznata ne samo kod nas nego u cijelom svijetu rekao je Ante Grubišić predsjednik komisije i nastavio. Po ovoj metodi vina koja osvoje 65 do 75 bodova dobiju priznanje. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova osvaja brončano odličje. Vina s osvojenih 80 do 85 osvaja srebrno odličje. Vino s osvojenih 85 do 90 bodova osvaja zlatno odličje, a vino s više od 90 bodova veliko zlatno odličje. Ili prevedeno na svakodnevni život vina s osvojenih 65 do 75 bodova nose oznaku stolno vino s geografskim porijeklom. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova spadaju u kategoriju kvalitetnih vina s geografskim porijeklom, a vina s osvojenih 85 i više bodova u kategoriju vrhunskih vina.
Odličja i mane
Od pristiglih uzoraka vina u kategoriji bijelih zlatno odličje je osvojilo jedno vino. Šest vina je osvojilo srebrno odličje. Isto toliko vina je osvojilo brončano odličje. Na žalost odbačeno je određeni broj vina zbog različitih mana.
Kod crnih vina zlatno odličje je osvojilo jedno vino, srebrno 10, brončano 13 i priznanje 4 vina. Na žalost i ovdje je određeni broj vina odbačen zbog mane.
– Većina mana koje su zamijećene u odbačenim vinima još uvijek se mogu ispraviti pretakanjem i dodavanjem određenih enoloških pripravaka. Zbog toga bi bilo dobro da svi vlasnici odbačenih vina se posavjetuju s enolozima i da greške u proizvodnji isprave.
Na žalost nekoliko vina se neće moći popraviti. To su vina onih vinara koji robuju tradiciji i proizvode vino po davno zaboravljenim tehnologijama govorila je o ovogodišnjim vinima enologinja Nikolina Paleka.
Veći broj mladih vinara
Uz poznate vinare Zadarske županije i vinare koji proizvode vina prvenstveno za vlastite potrebe i redovito šalju svoja vina na Vincro ove godine pojavio se je veći broj novih vinara među kojima ima određen broj mladih. To je znak da je kriva statistika da mladi ljudi preferiraju pivo i žestoka pića. Vino se sigurno vraća na naše stolove gdje je obiteljski ručak nezamisliv bez čaše vina. Vino je sačuvalo opstojnost života na ovim prostorima. Ono je bilo roba za prodaju i eliksir koji je težacima vraćao snagu u obavljanju teških poslova. Manifestacije kao što je Vincro pridonose kvaliteti vina i kulturi njegovog konzumiranja. Zbog toga takve manifestacije treba podržavati.


 SVEČANA DODJELA PRIZNANJA


Svečana dodjela priznanja Vincro – Polača 2012 održat će se u petak 30. studenog s početkom u 18 sati u prostorijama Općine Polača u Polači. Osim uručivanja odličja svi vinari koji su dostavili uzorke vina moći će dobiti na uvid pojedinačne ocjene certificiranih enologa. Oni čija vina su odbačena saznat će koje mane imaju njihova vina i kako ih ukloniti.