Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jako jugo “odsjeklo” nekoliko zadarskih otoka

Autor: Suzana Bandić

28.11.2012. 23:00
Jako jugo “odsjeklo” nekoliko zadarskih otoka

Foto: Filip BRALA/PIXSELL



Policija i vatrogasci izlazili su nekoliko puta na teren zbog dojave građana zbog polomljenih grana, srušenih stabala, tendi… U Uvali Bregdetti pozvani su u pomoć jer se na prometnicu srušilo stablo


Jaka južina jučer je ponovno prelijevala more preko obale, a valovi visoki i do tri metra mogli su se vidjeti na zadarskoj rivi, od zgrade Sveučilišta pa sve do Morskih orgulja. Nevrijeme su najviše osjetili otočani, a tijekom poslijepodneva pomorski promet prema nekim otocima zbog nevremena je bio u prekidu.
More ključalo pod refulima juga
– Imamo poteškoća, ali se nadamo da će se iza 20 sati uspostaviti sav promet. Trenutačno je u prekidu brzobrodska linija Zadar – Sali – Zaglav, brodska Zadar – Veli i Mali Iž, Zadar – Vela i Mala Rava, te trajekti za otok Bršanj, doznali smo od Branka Kačavende iz Liburnije.
Iako je tijekom poslijepodneva palo i nešto kiše, nekih većih problema zbog južine u samom gradu jučer ipak nije bilo.
Kako doznajemo u dežurnim službama, policija i vatrogasci izlazili su nekoliko puta na teren zbog dojave građana zbog polomljenih grana, srušenih stabala, tendi… U Uvali Bregdetti pozvani su u pomoć jer se na prometnicu srušilo stablo. Dva stabla u naletima juga obrušila su se i na području između Pakoštana i Vrane, između Crnog i bivše Veletržnice vjetar je iz ležišta “izbio” jedan reklamni pano, a na D8 kod Bibinja tendu. Iako je more u pojedinim lučicama diljem obale ključalo pod naletima vjetra, srećom nije bilo potopljenih, a niti oštećenih brodica. Južina popraćena kišom nije stvorila ni veće probleme u cestovnom prometu, ni gradskom ni prigradskom. Prema informacijama iz HAC-a, zbog vjetra je na dionici Marune – Maslenica – Posedarje – Zadar 2 promet tekao bez zastoja, a zbog bočnih udara vjetra brzina je na mjestima bila ograničena na 80 kilometara na sat.
Nema “bijelog Božića”?
Prema najavama meteorologa jugo nas čeka i sutra, a najvjerojatnije i prekosutra.
– Jugo će noćas pojačati. Tijekom noći se očekuje jako i orkansko jugo, a tek pred jutro slabljenje. U četvrtak poslijepodne okrenut će na jugozapadnjak, takozvanu lebićadu, a tek u nedjelju očekuje se zahlađenje i bura. Početak prosinca bit će za pet-šest stupnjeva hladniji, a onda ponovno slijedi zatopljenje – najavio je zadarski meteorolog, Duško Kraljev, kazavši kako bi prema prognozama cijeli prosinac trebao biti ugodan, a samim time isključen je “bijeli Božić”.