Ministarstvo turizma poslalo račun za koncesiju Boriku i Hotelima Pag

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Gotovo dvije i pol godine nakon stupanja na snagu Zakona o turističkom o ostalom građevinskom zemljištu država će, čini se, konačno početi ubirati novac od zemljišta u svome vlasništvu na kojem turističke tvrtke imaju kampove. Ministarstvo turizma zaprimilo je, odgovorili su na naš upit iz tog resora, 95 zahtjeva za odobravanje koncesije za zemljišta u državnom vlasništvu, a na kojima se nalaze kampovi. Zahtjeve je podnijelo 50 trgovačkih društva za zemljište ukupne površine 14 milijuna četvornih metara.

Izdani računi

U Ministarstvu turizma otkrivaju da potrebne uvjete za dobivanje koncesije ispunjavaju 84 zahtjeva, te da su dosad izdali račune za koncesije u ukupnom iznosu od 50,2 milijuna kuna, što su naknade koje tvrtke trebaju platiti za prošlu i ovu godinu. Za prošlu je godinu u račun uključen stalan dio naknade, a računa se na osnovu površine koju pojedini kamp zauzima, te promjenjivi dio, a on ovisi o prihodu pojedinog kampa. Za ovu godinu poslani su računi samo za stalan dio naknade dok će se ostatak očito tek dostaviti nakon obračuna prihoda.

Računi se, pojašnjavaju iz Ministarstva turizma, šalju sukcesivno, a do sada su poslani na adrese 10 trgovačkih društava koja su podnijela ukupno 31 zahtjev za svoje kampove. Tako je primjerice Plava laguna podnijela četiri zahtjeva, Maistra sedam, Arena turist devet, a Istra turist pet dok su računi za po jedan kamp poslani Boriku, Hadrii, Hotelima Pag, Hotelima Podgora, Hotelima Živogošće i Vranjici Belvedere.

- Ukupna vrijednost poslanih računa iznosi 22,24 milijuna kuna, dok se pojedinačni iznosi kreću u rasponu od 200-ak tisuća do 6 milijuna kuna, odgovaraju iz Ministarstva turizma i najavljuju da će ostale račune poslati u roku od dva tjedna. Nakon što dobiju račune, tvrtke za njihovo plaćanje imaju 15 dana.

Iz Ministarstva turizma pojašnjavaju i to da su iznosi na ispostavljenim računima samo privremena koncesijska naknada, dok se će konačna visina koncesijske naknade definirati nakon sklapanja koncesijskog ugovora. Uz to napominju da ispostavljanje računa trgovačkim društvima koja su podnijela zahtjeve ne znače da svi podnositelji automatski po primitku računa polažu pravo i imaju uvjete za dobivanje prioritetne koncesije. Konačna prava i obveze, kad su u pitanju koncesije na turističkom zemljištu na kojem se nalaze kampovi, bit će uređeni, poručuju iz Ministarstva financija, tek u kad se potpišu koncesijski ugovori. Tako bi konačno 12 godina nakon što je Vlada Ivice Račana, najavila donošenje Zakona o turističkom zemljištu kojim bi država počela ubirati koncesiju za zemljište u svome vlasništvu, i dvije i pol godine nakon što je Vlada Jadranake Kosor donijela zakon, proračun konačno trebao imati koristi od toga što turističke tvrtke koriste državno zemljište u kampovima. Što se tiče zemljišta koje koriste hotelska poduzeća - koncesije i zaradu ubire lokalna vlast.

Poticanje investicija

Iz Ministarstva turizma već najavljuju i izmjene Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu i kažu da je to jedan od njihovih prioriteta. Ne otkrivaju u kom bi se smjeru zakon mogao mijenjati, ali pojašnjavaju da će se mijenjati jer je "predstavlja jednu od prepreka za daljnja ulaganja, posebno u kampovima".

- Vjerujemo kako će izmjena tog zakona potaknuti novi investicijski ciklus, pogotovo u segmentu kampinga, a što će utjecati i na povećanje ukupne razine kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma te produženje sezone, poručuju iz Ministarstva turizma. Otkrivaju i to da je nositelj izmjena zakona Ministarstvo pravosuđa te da je ono, kako bi što kvalitetnije pripremilo izmjene zakona, u suradnji s Ministarstvom turizma i Državnim odvjetništvom, formiralo radnu grupu koja intenzivno radi na pripremi prijedloga zakonskih izmjena.

Čini se, pak, da u Ministarstvu pravosuđa, ne misle kako su oni nositelji izrade izmjena Zakon o turističkom i drugom građevinskom zemljištu. Naime, iz tog Ministarstva otkrivaju, da je nedavno na sastanku dogovoreno da izradu zakona ipak preuzme Ministarstvo turizma jer se njime ne rješavaju samo pitanja vlasništva nego i druga pitanja koja iz tog proizlaze, a značajna su za turistički sektor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno