Potopljene brodice, isparane tende, prevrnuti štandovi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Spašavanje potopljenog broda Milivoja Eškinje u Sv. Filipu i Jakovu

Nije prošlo ni mjesec dana, a orkanski udari juga u srijedu su opet poharali zadarsko područje. Orkanski udari od preko 100 kilometara na sat uzrokovali su velike probleme, posebno u priobalju. Srećom ovog puta nije bilo velike plime, no opet je bilo zbrajanja šteta.

Ciklona je donijela kišu i grmljavinu, ali prije svega olujno jugo koje je stvaralo probleme, osobito na moru, gdje je bilo najjače.

Osim problema u trajektnom i brodskom prometu udari juga u Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu te Turnju nosili su crjepove s krovova, limove, rušili dimnjake, parali tende i nadstrešnice na ugostiteljskim objektima, čupali stabla i prometne znakove te prevrtali štandove. Jugo je nosilo kontejnere i prevrtalo brodice.

Stoga su vatrogasci, kao i mnogo puta dosad, proveli radno te cijeli dan bili na intervencijama. Trebalo je ukloniti slomljena stabla.

Prevrtljivo jugo nosilo je sve pred sobom i lomilo kišobrane tako da su se u srijedu rano poslijepodne ispraznile ulice, rijetki su bez nekog osobitog razloga izlazili van.

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda nestabilno vrijeme nastavit će se i do kraja tjedna, kad će u naše krajeve pristići hladniji zrak.

Uz okretanje vjetra na buru doći će do znatnijeg pada temperatura zraka pa se očekuje da će se dnevne temperature zraka kretati od 5 do 10 stupnjeva Celzijevih, a noćne spustiti od 0 do 5 stupnjeva. Moguć je i snijeg.

Naime, na Plitvicama, Ogulinu, ali i Krapini snježne pahulje očekuju se već danas, a jutarnje temperature u unutrašnjosti kretat će se od 0 do 2 stupnja.

Snježne pahulje u subotu zabijelit će Zagreb, istočnu Slavoniju i Zagorje. Ipak, nedjelja će biti vedrija, ali zato će se na termometrima diljem Hrvatske pojaviti prvi minusi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno