Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Razvoj arheologije u Zadru je počeo s Arheološkim muzejom

Autor: Ante Rogić

28.11.2012. 23:00
Razvoj arheologije u Zadru je počeo s Arheološkim muzejom

Foto: Zvonko KUCELIN



Razvoj arheologije u Zadru je, s pravom možemo reći, započeo s Arheološkim muzejom, kazao je Gluščević istaknuvši kako su njihovi članovi aktivno uključeni u kulturni i ini život grada Zadra. Također, muzejski djelatnici bili su većim dijelom osnivači Odjela za arheologiju nekadašnjeg Filozofskog fakulteta


Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo s radom znanstveni skup “Hrvatska arheologija i aachenski mir, 812.-2012.”. Nakon što su nedavno na istom mjestu povjesničari raspravljali o istoj temi kroz tri dana će arheolozi sa strane svoje struke progovoriti o tom važnom događaju.
Skup se održava u povodu 180. obljetnice Arheološkog muzeja Zadar i 50. obljetnice utemeljenja Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a organiziraju ga Sveučilište u Zadru, Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Zadar, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split te Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Dr. sc. Željko Demo govorio je u ime Arheološkog muzeja u Zagrebu istaknuvši kako je geopolitička podjela koja je nastala Aachenskim mirom ostavila dubokog traga sve do današnjih dana. Naime, tada je Franačkoj pripala Istra i Hrvatska, dok je Dalmacija potpala pod bizantsku vlast.
– Skup se rodio u nekim razgovorima, sasvim slučajno, kazao je Demo.
Dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, istaknuo je kako je zadarski muzej poslije splitskog najstariji arheološki muzej.
– Briga o arheološkim nalazima vezana je uz austrijsku vladavinu. Godine 1832., 30. studenog austrijski namjesnik izdao je proglas o sakupljanju starina za Arheološki muzej koji se osniva. 1880. osniva se samostalno Arheološki muzej. Razvoj arheologije u Zadru je, s pravom možemo reći, započeo s Arheološkim muzejom, kazao je Gluščević istaknuvši kako su njihovi članovi aktivno uključeni u kulturni i ini život grada Zadra. Također, muzejski djelatnici bili su većim dijelom osnivači Odjela za arheologiju nekadašnjeg Filozofskog fakulteta. Gluščević je podsjetio kako su 1943. prilikom povlačenja Talijani odnijeli gotovo sve vrjednije. Većina zbirki se nalazi u Arheološkom muzeju u Veneciji. Istaknuo je i potrebu za novom zgradom muzeja, budući da je sadašnja, u kojoj se muzej nalazi od 1972. postala pretijesna.
Skup je otvorio prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, istaknuvši kako je u kratko vrijeme ovo već drugi skup na ovu temu. Napomenuo je kako je ovo prvi put da su sve institucije uključene u jedan znanstveni skup.