Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Teško mi je napustiti Jadroliniju, i dalje ću ići na more

Autor: Nenad Marčina

28.11.2012. 23:00
Teško mi je napustiti Jadroliniju, i dalje ću ići na more


On je sa 56 godina navigacije najstariji aktivni pomorac na području Zadarske županije i šire. Jednom je tri godine bio na Kubi zbog hladnog rata. Nije mogao otići…


Rođeni je Dubrovčanin. Preplovio je sva mora, oceane, bio na svim kontinentima… On je sa 56 godina navigacije najstariji aktivni pomorac na području Zadarske županije i šire. Radi se o barba Jozi Marijanoviću koji i u svojoj 79. godini još uvijek naviga i to na mjestu konobara na putničkom brodu Lara.
Naš Jozo je poseban po mnogo čemu pa i po tome što je njegov pult za šankom svakodnevno prepun delicija, “mini marendina”, a sve s ciljem da počasti svoje mnogobrojne prijatelje i putničare, kazali su nam okupljeni gosti šanka. Bogatstvo je u davanju, a ne nikako samo u uzimanju i primanju, mišljenja je barba Jozo dok na ovalu servira svježe kuhano meso s kruhom.
Strasti iz mladosti
Pa dokle tako, vječito na brodu i na moru, pitamo barbu Jozu.
– Još nešto više od misec dana pa ću u zasluženu mirovinu, odgovara sjetno barba Jozo.
Ukrcao se barba Jozo daleke 1951. godine, s nepunih 17. godina na dubrovački trabakul Sveti Nikola. No, njegova prava navigacija, prvo krštenje s matrikulom započela je šest godina kasnije, 1957. godine kada je kao sobar primljen na tada najljepši i najluksuzniji putnički brod naziva Stara partizanka u vlasništvu Jadrolinije.
– Zahvaljujem rukovodstvu Jadrolinije koji su me do moje jeseni života zadržali na radnom mjestu konobara. Posao pomorca mi znači sve, život, s njime hranim moju dragu fameju, a prije dok su mi roditelji bili živi i njima sam materijalno pomogao. Sada u 79. godini života opraštam se s navigacijom, ali to ne znači da ću moru reći zbogom. Dapače, otvaram novu životnu stranicu, bavit ću se strašću iz mladosti, mojim malim kaićem imenom Kate odlazit ću svakodnevno u ribolov. Meni je Kate sve, ona je moja životna družica i ljubav u ovim poznim godinama. I ništa nije bilo jednostavnije od toga da kajić nazovem po njoj, mojoj supruzi Kati, odnosno Katici, priča s osmijehom.
– Supruga Katica, inače Saljka, naučila je na moju odsutnost. Oprašta mi moj dugi boravak na moru. Čak sam jednom tri godine bio odsutan, bez da sam dolazio doma. Dogodilo se to u vrijeme dok sam plovio na stranom brodu. Vlasnik broda je bio Bokaljanin koji je svoju brodarsku tvrtku registrirao u Švicarskoj. Razlog tako dugog ostanka na brodu je bila zatečenost na Kubi za vrijeme hladnog rata, kubanske ratne krize koja se i do danas smatra jednom od najopasnijih vojno-političkih situacija u ljudskoj povijesti.
Raj na Kubi
Barba Jozo nam u detalje prepričava događaje koje su se tada zbili između dviju sukobljenih strana u hladnoratovskom svijetu, SAD-a i SSSR-a u eri Kennedyja i Hruščova.
Dobro informirani Dubrovčanin Jozo prisjetio se tadašnjeg Pape Ivana XXIII. koji je uputio apel za mir dvojici državnika – Kennedyju i Hruščovu, odnosno Washingtonu i Kremlju. Međutim, kako ističe barba Jozo, očito je bilo da je nakon kubanske krize i smirivanja strasti započela politika detanta, odnosno politika napetosti. No, i nakon 38 dana kubanske krize barba Jozo je bio prisiljen ostati na Kubi zbog bolova koje je trpio, a posljedica je toga bila nužna operacija slijepog crijeva.
Kako nas uvjerava barba Jozo, zdravstvo na Kubi je fantastično. Njihovi su liječnici i medicinsko osoblje na visokom profesionalnom nivou. Tamo vlada rad, red i znanje. Nakon oporavka u bolnici ostao je naš sugovornik još osamnaest mjeseci u najluksuznijem hotelu na Kubi, onom imenom Saratoga i to na trošak švicarske brodarske tvrtke Danimark.
– Nakon osam godine plovidbe na strancu, želio sam osjetiti domaću atmosferu, zasitio sam se bio debelih mora te sam se vratio na Jadroliniju.
Ovim putem se zahvaljujem tadašnjim i današnjim čelnim ljudima Jadrolinije na njihovoj humanoj gesti što su me nanovo primili na posao.
Odlaskom s broda Lare, nažalost, moram se razdvojiti od svakodnevnih ćakula u kojima sam uživao u društvu prijatelja, dragih ljudi s otoka Iža, Rave i Dugog otoka.
Na čitavom zadarskom arhipelagu kao i u samom Zadru osjećam se kao u svom rodnom Dubrovniku, kaže sjetno Jozo, a mi mu želimo još puno vedrih dana na moru, uz suprugu Katu na brodu Kate…