Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadnja stanica kapetana Dragana pred izručenje

Autor: Danko Radaljac

28.11.2012. 23:00
Zadnja stanica kapetana Dragana pred izručenje

Foto: AP



Dragana Vasiljkovića će 8. veljače saslušati Federalni sud koji će konačnu odluku o izručenju donijeti ubrzo nakon saslušanja
Saslušanje kapetana Dragana u postupku izručenja Republici Hrvatskoj zbog ratnih zločina bit će 8. veljače slijedeće godine pred Federalnim sudom Australije.
To je posljednja žalbena mogućnost Dragana Vasiljkovića nakon što je i australski ministar unutarnjih poslova donio odluku da ga se može izručiti. Draganovi odvjetnici žalili su se u dvije točne na odluku o izručenju. Prva je da je duljina samog ekstradicijskog postupka pretjerana, te da zbog toga više ne može imati pravnu snagu. Na tu je točku već reagiralo i Ministasrtvo unutarnjih poslova, ističući kako je odluka o izručenju stigla nakon dugo vremena jer se pazilo na sve odredbe Zakona o izručenju te da se išlo na ruku Draganu Vasiljkoviću, odnosno Danielu Sneddenu, kako mu glasi australsko ime.
Druga točka žalbe je, kako se navodi, nemogućnost australskih vlasti da garantira Vasiljkoviću kako neće biti mučen nakon ekstradicije. Zanimljivo je da i sva europska pravosuđa odbijaju izručenje osoba koje bi se u zemlji koja ih traži moglo mučiti. No, to najčešće znači da ih se ne izručuje u države koje u svojim zakonima još uvijek imaju fizičko kažnjavanje kao vid sudske odluke. Kako je Hrvatska potpisnica brojnih konvencija i akata kojima se takve stvari striktno zabranjuju, teško je očekivati da će ovakav argument proći. No, ne treba zaboraviti kako Australija nema prevelika iskustva u postupcima izručenja osumnjičenika za ratne zločine, jer bi Vasiljković, ukoliko na kraju bude izručen Hrvatskoj, bio prvi takav slučaj “down under”. Kako navode australski mediji, odluka Federalnog suda očekuje se ubrzo nakon saslušanja.