Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

(Pre)oblikovanje trgova kroz povijesna razdoblja

28.11.2013. 23:00
(Pre)oblikovanje trgova kroz povijesna razdoblja


Preko rimskog Foruma, živog i dinamičanog prostora na kojem su se nalazili glavni gradski sadržaji, dr. Vežić je nazočnima na najbolji način približio antičku prošlost Zadra


U prigodi višednevnog obilježavanja Dana Grada Zadra u srijedu je u prepunoj dvorani Matice hrvatske dr. sc. Pavuša Vežić, ugledni zadarski povjesničar umjetnosti i sveučilišni profesor održao predavanje pod nazivom “Gradom od trga do trga.”
U podužem predavanju dr. Vežić je dao opsežan i zanimljiv prikaz zadarskih trgova i značajnih lokacija od njihova postanka do današnjih dana, te putem video projekcije i mnogih ilustracija zorno dočarao na koji način su se trgovi (pre)oblikovali kroz povijesna razdoblja.
Grešnici na stupu srama
Među brojnim lokacijama najviše vremena predavač je posvetio Forumu koji je, kako je naveo, kroz stoljeća bio savršena prostorna cjelina prema pravilima rimskog urbanizma, ali i trgovačko središte grada.
Upravo preko ovog živog i dinamičanog prostora na kojemu su se nalazili glavni gradski sadržaji, dr. Vežić je nazočnima na najbolji način približio antičku prošlost Zadra. Tako su, među ostalima, prikazani i mnogi današnji ostaci s nekadašnjeg rimskog Foruma poput stupa srama, jedine autentične građevine iz rimskog Zadra koja je ostala sačuvana na istome mjestu. Ostatak lanca na stupu svjedoči o nekadašnjoj namjeni ove građevine za koju bi se vezivalo onoga tko se ogriješio o kakav komunalni propis.
Na vrhu stupa ostao je sačuvan grifon, izmišljena mitska životinja – lav s orlovskom glavom i krilima, koji simbolizira grešne nagone, dok utori na prvoj stubi u podnožju stupa svjedoče o postojanju ograde uokolo stupa. S antičkog hrama sačuvana je i kolona, koja je s originalnog mjesta preseljena na današnje mjesto pored crkve sv. Šime.
Forum nakon bombardiranja
Uz prikaz vrlo vrijednih snimaka predavač Vežić je nazočnima dočarao kako je Forum postupno mijenjao svoj izgled i poprimao drukčiju vizuru uslijed povijesnih oklolnosti, pa i iz ideoloških razloga tijekom tridesetih godina između dva svjetska rata kad su talijanske okupacijske vlasti srušile splet građevina na Forumu kako bi “razotkrile” rimske ostatke.
Uslijedilo je razdoblje Drugoga svjetskog rata kad je zadarska gradska jezgra doživjela katastrofalno razaranje uslijed savezničkog bombardiranja, te je središte grada bilo praktički ispražnjeno i pretvoreno, kazao je prof. Vežić, u veliku arheološku zonu.
– Prostoru rimskog Foruma tada se posvećuje veća pažnja, a s najnovijim uređenjem posljednjih godina taj prostor postaje vrijedno urbanističko i arhitektonsko djelo, istaknuo je dr. Pavuša Vežić, naglasivši kako je riječ o dobrom projektu koji je na fini način ograničen na parter, te je u skladu kamenog pločnika i zelene površine na današnjem Forumu izdvojeno sve što je na tome prostoru bitno.
Predavač je još Zadranima predočio nekadašnji izgled niza lokacija, sve do njihova današnjeg izgleda, govoreći i o nekad iznimno značajnoj lokaciji gradskog ulaza pred lukom, današnjoj Poljani pape Aleksandra III., kao i o prostoru pred crkvom sv. Krševana na kojoj se, rekao je dr. Vežić, iz nepoznata razloga nalazi spomenik Petru Zoraniću.