Prvu adventsku svijeću u crkvi sv. Šime upalio gradonačelnik Kalmeta

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

 Padaj s neba roso sveta, padaj s rajske visine...pjevao je u subotu župni zbor u crkvi sv. Šime i tako navijestio početak Došašća, milosnog  vremena u crkvenoj godini - vrijeme radosnog iščekivanja djeteta Isusa.  Vrijeme je ovo radosti i nade, ali isto tako i vrijeme razmišljanja i pokore.  Sinoć je tako u crkvi sv. Šime upaljena i prva adventska svijeća. Adventski  vijenac je blagoslovio katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić, a prvu svijeću upalio je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Don Pinčić je istaknuo kako je čovjek danas slobodniji nego ikad, a s  druge strane nikad nije bio neslobodniji nego danas. Paradoks je to, kazao je, i ponekad teško dolazimo do odgovora kako graditi svoj život u  ovom paradoksalnom vremenu.

- Mi kršćani ne želimo živjeti od neke lažne i prazne nade. Nama ne  treba nam lažna utjeha. Odgovorni smo za ovu našu stvarnost i našu budućnost, koju ne smijemo ispustiti iz svojih ruku. Nama zato Bog šalje  Isusa da nas na tom putu ohrabri. Isus je s nama već dvije tisuće godina.  Bez njega se ne razumije naša prošlost, niti se smije nastaviti naša budućnost, istaknuo je don Rade Pinčić.

Uslijedilo je paljenje prve adventske svijeće u crkvi, ali i na Trgu Petra  Zoranića.

Zanimljivo je da se prva svijeća na adventskom vjencu još zove i postilica, a simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica, znak  je mira, dok treća slavi radost i veselje. Zadnja svijeća, koja se pali nedjelju prije samog Božića simbolizira ljubav.

Ove godine prvi put u Zadru će se održati i Adventski sajam - Božićni  grad na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića.  Adventski sajam počinje  4. prosinca i traje do 6. siječnja 2016.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
nemam riječi,taka kršćanska vertikala