Ravnatelji hvale ideju, no najprije škole treba adekvatno opremiti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
U OŠ Bartula Kašića imaju jednu informatičku učionicu s 18 računala

Škole u Hrvatskoj nisu dovoljno opremljene računalima i informatičkom opremom da bi se informatika kao obvezni predmet ili izborni mogla uvesti već od prvog razreda osnovne škole, nedavno je izjavio ministar Vedran Mornar.

U sklopu kurikularne reforme školstva stručni tim predlaže uvođenje  informatike kao predmeta već od prvog razreda osnovne škole. Također  traže i da se poveća broj sati informatike sa dosadašnjih jedan na dva tjedno. Mornar je najavio kako bi se kroz projekt "e-škola" do 2022. uložilo  180 milijuna eura, čime bi se polovica škola u Hrvatskoj digitalizirala.  Namjera je, kako je naglasio ministar, informacijsko-komunikacijske  tehnologije uvesti kao predmete poput matematike i fizike. Za potpuno  opremanje 800 škola u Hravtskoj u kojima bi informatika bila obvezni  predmet jednostavno novaca nema, kao ni profesora, a situacija, kada je  riječ o informatičkoj opremljenosti škola, nije na zavidnoj razini.

Dug put do e-škola

Teži se, naime, da u budućnosti svaki učenik na svojoj klupi ima prijenosno računalo ili tablet, čime bi se postupno knjige izbacivale iz svakodnevne nastave, no dok projekt e-škola ne zaživi u Hrvatskoj u poptunosti, proći će još najmanje 10 godina.

Danas većina učenika s računalom se služi prije nego što krene u školu, stoga uvođenje informatike od prvog razreda za njih ne bi bila velika  novina. Osim toga, budućnost je u informatičkoj pismenosti, stoga je  inicijativa za povećanjem broja sati pohvalna i potrebna.

Sukladno tome provjerili smo kako su računalima opremljene pojedine osnovne škole u Zadru i županiji. Svi ravnatelji koje smo kontaktirali  podržali su inicijativu za uvođenje informatike od prvog razreda osnovne, ali su također i svi oni istaknuli kako trenutačno nemaju dovoljno  opreme da to odmah i provedu. Unatoč dobro opremljenim informatičkim učionicama, ipak bi nedostajalo računala.

Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, navodi kako u njihovoj školi imaju informatičku učionicu s 15 računala, a u svakom razredu  po jedno računalo. Iako se čini dostatnim, ako bi se informatika uvela  kao obvezni predmet ili izvannastavni s većim brojem sati tjedno  računala bi manjkalo.

- Svaki učenik trebao bi imati svoje računalo, pa bi trebali nabaviti još  nekoliko njih jer 15 nije dovoljno. Teži se tome da škole u budućnosti postanu e-škole i da svi učenici na klupi imaju barem po jedno računalo,  ako ne i svaki učenik svoje. No, s trenutnom opremom koju posjedujemo  to bi bilo teško izvedivo, rekla je Matešić. Tvrdi kako nije nemoguće dodatno opremiti škole informatičkom opremom, a sredstva za to vidi u  EU fondovima.

U Osnovnoj školi Petra Preradovića dosta su dobro informatički opremljeni, iako, priznaje ravnateljica Stanka Pera, za informatiku kao obvezni predmet trebali bi nabaviti još opreme.

- U informatičkoj učionici imamo 15 računala, za sada je informatika  izborni predmet pa je to dovoljno, ali ako bi postala obvezni, trebali bi  nabaviti još najmanje 10 računala. Ne vidim ništa loše u tome da se informatika uči od prvog razreda osnovne škole jer je, zajedno sa stranim  jezikom to budućnost, mišljenja je Pera.

U Zemuniku -  za informatiku

U najnovijoj zadarskoj osnovnoj školi, Zadarski otoci, izvrsno su informatički opremljeni, no nedovoljno ako bi informatika postala obvezni  predmet s većim brojem nastavnih sati.

- U svakom razredu imamo računalo, a u informatičkoj učionici imamo ih 18. Ako bi informatika postala obvezna teško je izvesti kvalitetnu  nastavu na samo ovoliko računala, pa bi ih trebali još nabaviti. I opremiti  još jednu prostoriju s oko 25 računala, pojasnio je Davor Barić, ravnatelj  OŠ Zadarski otoci. Smatra kako je odlična ideja uvođenje informatike od  prvog razreda osnovne škole, dakako, uz prilagođen program za mlade  uzraste.

I u Osnovnoj školi Bartula Kašića našli bi se u problemu da odmah  moraju krenuti sa informatikom kao obvznim predmetom i to od prvog  razreda osnovne škole.

Ravnateljica Katica Skukan itekako podržava ovu inicijativu i kako je  rekla, zalagala bi se za njenu provedbu, ali najprije treba školu adekvatno  opremiti.

- Zasada imamo jednu informatičku učionicu s 18 računala, pa bi ih  trebalo još nabaviti. Osim toga, treba to i održavati, rekla je Skukan.

Osnovna škola Zemunik, prema riječima ravnateljice Božene Župan,  odmah bi mogla krenuti s ovim programom.

Što se tiče informatičke opremljenosti, turbo smo, s smijehom je odgovorila Župan.

Dodaje kako svaka učionica u njihovoj školi ima računalo, prijenosno  računalo i projektor, a imaju i informatičku učionicu s 15 računala. Osim  toga, Pomorska škola iz Zadra donirala im je još 15 računala koje su  smjestili u dodatni prostor, pa tako nema straha da ne bi mogli odmah  krenuti s nastavom informatike od prvog razreda.

- U našoj školi informatika je izborni predmet već od četvrtog razreda i  svi naši četvrtaši je pohađaju, dodala je Župan.

Inicijativa da se informatika uvede od prvog razreda osnove škole potekla je na temelju istraživanja po kojem se gotovo 50 posto učenika nakon završetka osmog razreda ne zna u potpunosti služiti računalom. Tome u prilog ide i podatak kako je za sada, barem u većini škola informatika kao izborni predmet uvedena tek od petog, šestog, a u pojedinim  školama čak i od sedmog razreda, a informatička pismenost budućih generacija neophodna je u njihovom daljnjem učenju, radu i obrazovanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno