Strašna peć turistima zanimljiva danas, kao i prije 117 godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Vladimir ŠArunić i Mate Parica

U Gradskoj loži u okviru obilježavanja Dana grada Zadra   Udruga turističkih vodiča Donat organizirala je tribinu "Špilja Strašna  peć - prva turistička destinacija Zadarske županije". Mate Parica, Vladimir Šarunić i voditelj Nenad Marčina upoznali su Zadrane sa špiljom na  Dugom otoku, koja je 2007. otvorena nakon što je 103 godine bila nedostupna javnosti. Špilju je svojedobno posjetio i car Franjo Josip.

Ako se govori o špiljama, a ne o pećinama, onda se slobodno može  reći da je Strašna peć bila među prvim otvorenim špiljama za javnost na  tlu Republike Hrvatske. Otvaranje se vezuje uz rad prvog osnovanog hrvatskog speleološkog društva "Liburnija" iz Zadra 1899. godine, a to je  ujedno i prvi turistički objekt na širem zadarskom arhipelagu.

- Sama inicijativa o ponovnom otvaranju špilje pokrenuta je 2000. godine, točno stotinu godina od njenog prvog otvaranja, koji se dogodio u  proljeće 1900. godine, kaže današnji koncesionar Vladimir Šarunić.

Špilja se nalazi u blizini Parka prirode Telašćica i najvećeg svjetionika  na Jadranu, onog "Veli Rat". Na početku je monumentalni ulaz širok deset i visok sedam metara. U unutrašnjosti su brojni stalaktiti i stalagmiti,  spiljski ukrasi, stupovi, sa slikovitom prvom dvoranom i prodiranjem prvog svjetla.

Špilja Strašna peć prvi put se spominje davne 1898. godine u zadarskom listu "Il Dalmata" (D una grottesconosciuta sull isola Lunga). Nekoliko godina kasnije špilju je opisao dr. Luka Jelić u "Illustrierte Osterreichische riviera - zeitung". Tim člankom špilja je bila popularizirana,  pa su je počeli posjećivati brojni turisti. Špilju spominje i D. Hirc u knjizi  "Prirodni zemljopis Hrvatske". On daje vrlo kratak opis, te spominje  doživljaj koji je ostao u sjećanju kao divlje i strašne romantike.

1930. godine Josip Poljak izvršio je geomorfološka istraživanja, dok je  Mirko Malez zadivljen i očaran njenom ljepotom, izjavio kako bez obzira  što su bili blatni, zamazani i krvavi, bili su još više opijeni njenim ljepotama, te da su upoznali harmoniju stvaranja prirode i konačnu spoznaju  da je uistinu "strašna" kako joj to i samo ime kazuje.

2003. godine izvršena je stručna ekspedicija od strane speleološkog  društva "Dinaridi" iz Zagreba na poziv Mirka Đinđića, tadašnjeg ravnatelja Javne ustanove za Upravljanje i zaštitu dijelova prirode na području  Zadarske županije, te je napravljen speleološki pregled špilje i topografski snimak, uz elaborat Programa razgledavanja i posjećivanja posjetitelja s mjerama zaštite.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno