Cvate virski natalitet

Slika korisnika valentinam
DEMOGRAFSKA IZNIMKA
Autor: 
Vir ima najveći porast broja osnovnoškolaca u Hrvatskoj za čak 24 posto, a rast od 36,4 posto bilježi se i kod polaznika dječjeg vrtića
U Viru problema s demografijom nemaju

Prema najnovijim podacima koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku otok Vir je od svih mjesta u Republici Hrvatskoj prošle godine imao najveći porast broja osnovnoškolaca, i to za čak 24 posto! U vremenima kada većina zemlje demografski odumire, Općina Vir jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja ne samo da zadržava stanovništvo, nego ga iz godine u godinu povećava zahvaljujući velikom broju mladih obitelji koje se vraćaju ili doseljavaju na otok.

Suradnja Općine Vir i OŠ Privlaka

Druge dvije otočne općine koje poput Vira bilježe porast osnovnoškolaca su Bol i Supetar na Braču sa 20 i 21 posto rasta, dok se u ostatku Hrvatske pozitivnim trendovima još mogu pohvaliti Dugopolje kod Splita (15 posto), Sveta Nedjelja kod Zagreba (10 posto) i Viškovo kod Rijeke (6,2 posto). Ovo je statistička obrada u obzir uzela petogodišnji period od 2011. do 2016. godine, odnosno upisane učenike u svih osam razreda osnovne škole. U tom je periodu broj virskih osnovnoškolaca porastao sa 136 na 169, a istovremeno su i virski osnovci pretekli broj privlačkih u Osnovnoj školi Privlaka: te 2016. godine na jesen je upisano 169 virskih učenika i 126 učenika iz Privlake, što u odnosu na ukupni broj učenika privlačke škole (295) daje visokih 57,3 posto virskih mališana i njihovih starijih kolega.

- Privlačka djeca se očito iseljavaju. Gotovo svi muškarci moje generacije otišli su u SAD, dok je na Viru druga priča. Tamo je načelnik Kristijan Kapović na vrijeme mislio na budućnost i osigurao značajnu potporu djeci, mladima i obrazovanju te konkretno i našoj školi. Slobodno mogu kazati kako je suradnja Općine Vir i Osnovne škole Privlaka najbolji primjer suradnje jedinice lokalne samouprave i obrazovne ustanove u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i mnogo šire, tvrdi Verica Škibola, ravnateljica OŠ Privlaka. Naime, kako ističe Škibola, Općina Vir financirala je uređenje vanjskih igrališta i postavljanje ograda na malom školskom sportskom kompleksu, opremila je sve školske učionice takozvanim interaktivnim pametnim pločama (jedina u RH), uredila sanitarne čvorove, nabavila razna nastavna sredstva i pomagala, dok o virskim učenicima skrbi u okviru socijalno-obrazovnog programa kojega razvija i upotpunjuje posljednjih 15 godina.

U Smješku 90 djece

Tako je trend zabilježen od strane Državnog zavoda za statistiku nastavljen i ove 2017. godine u kojoj dominiraju virski učenici (55,5 posto) s rekordnim brojem upisanih učenika u svih osam razreda (170), rekordnim brojem virskih učenika u višim razredima Osnovne škole Privlaka (88), dok je prošlogodišnji broj prvašića (29) i ukupni broj učenika u područnoj virskoj osnovnoj školi (91) – iako zamalo – još uvijek nedodirljiva brojka.

Kolika je demografska i populacijska vrijednost ovih podataka dodatno svjedoči i činjenica kako je ove pedagoške godine u Dječji vrtić Smješko u tri dobne skupine i skoru jasličku skupinu upisano rekordnih 90 djece, što od 2011. kada je bilo 66 upisanih – predstavlja rast od čak 36,4 posto. Zapravo, od osnutka ove općinske ustanove i njezinog ranijeg djelovanja kontinuiran je rast upisanih polaznika vrtića: od najmanje 17 polaznika – potom 32, 40, 53, 62, 68, 72 – do napokon 90 djece u 2017., s tek ponekim godinama u kojima nije zabilježeno povećanje u odnosu na prethodnu. Iz svega je više nego jasno kako se otok Vir za razliku od RH nalazi u pozitivnom demografskom trendu te da ovi podaci sami po sebi upiru prstom na virsku općinu kao na izuzetak i primjer kojeg treba valjano analizirati i izvući zaključke. Uz sve ove brojke, pozitivne trendove podupire i podatak kako je Vir, uz Čiovo, jedini otok u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom. (Virski list)

Za peto dijete 112.500 kuna

- U početku razvoja našeg socijalnog programa uzori su nam bili Rijeka i Zagreb, a već neko vrijeme bez lažne skromnosti možemo kazati kako imamo daleko najbolji i najsadržajniji socijalni program i brigu o našoj djeci i mladima u Hrvatskoj. Put je trajao dugo, zahtijevao je strpljenje i znatna ulaganja, ali višestruko se isplatio. Sadašnji demografski pokazatelji i pozitivni populacijski trendovi to samo potvrđuju, kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović ilustrirajući tvrdnju podacima o provođenju demografske i obrazovne politike sadržane u krilatici „Socijalno društvo u praksi, a ne na papiru“. Tako raznolika i izdašna socijalna davanja, potpore i programi Općine Vir usmjereni na djecu, mlade i obitelji, prije svega, uključuju jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 7.500 kuna za prvorođeno dijete ili dodatnih 7.500 za svako sljedeće dijete. Za peto dijete, odnosno obitelj s petero djece, ta potpora iznosi nevjerojatnih 112.500 kuna! Općina Vir također u potpunosti financira Dječji vrtić „Smješko“ za čije je potrebe djelovanja izgrađena nova i moderna zgrada vrtića, a formira se i jaslička skupina djece uz postojeće tri dobne grupe. Uskoro se planira gradnja nove i veće zgrade vrtića, jer je i sadašnja kapaciteta 90 djece već premala za potrebe otoka.

Besplatan vrtić

Uz sve navedeno Općina Vir svake godine osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za djecu – korisnike dječjeg vrtića te za osnovnoškolsku djecu u Osnovnoj školi Privlaka i Područnoj školi na Viru, ili za više od 200 djece. Samo u ovom segmentu socijalne politike Općina Vir za potrebe djece i mladih godišnje iz proračuna osigurava više od 4 milijuna kuna, s naglaskom na rad Dječjeg vrtića „Smješko“ koji je kao najjača demografska mjera u proteklih 15 godina bio potpuno besplatan. Računica je jednostavna: ekonomska cijena vrtićke usluge iznosi 2.500 kuna, a kako u kontinuitetu prati djecu od treće do sedme godine života, roditelji su izravno uštedjeli 30.000 kuna godišnje ili 120.000 kuna kroz četiri godine.

Udžbenici, prijevoz, stipendije

Za svakog učenika osnovne i srednjih škola Općina Vir osigurava 2.500 kuna za nabavku udžbenika i školskog materijala, dok se učenicima srednjih škola sa 660 kuna sufinancira prijevoz do škole. Studentima dodiplomskih i diplomskih studija osigurana je stipendija u iznosu od 1.500 kuna mjesečno i dodatnih 500 kuna mjesečno ukoliko postižu odličan uspjeh, čime se dodatno potiče izvrsnost kao željeni standard. Studenti poslijediplomskih studija također imaju pravo na stipendije poput studenata diplomskih i dodiplomskih studija, ili im se, po posebnom zahtjevu, nadoknađuju troškovi upisnine studijskih godina. Po završetku studija svima se pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u virskoj Općinskoj upravi i poduzećima u vlasništvu Općine Vir uz dohodak od 5.700 kuna neto mjesečno za visokoobrazovane osobe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)