Paljenjem svijeća branitelji i brojni Zadrani iskazali počast generalu Praljku

Slika korisnika valentinam
KOD "KOCKE"
Zadarski branitelji, koji su unatoč kiši u velikom broju došli pred spomenik u uvali Jazine zapaliti svijeće i pomoliti se za preminulog generala Praljka, vojnika, ali i intelektualca i umjetnika, bili su vidno potreseni činom na koji se Praljak odlučio
Arif SITNICA
Nakon jučerašnjih nesretnih događaja zadarski branitelji i građani spontano su se okupili kod "kocke"

Brojni zadarski branitelji, predstavnici braniteljskih i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ali i ostali građani spontano su se okupili pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kako bi odali počast generalu Slobodanu Praljku, bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a koji si je oduzeo život u izravnom prijenosu iz haške sudnice nakon što mu je Haški sud potvrdio 20- godišnju prvostupanjsku presudu.

Zadarski branitelji, koji su unatoč kiši u velikom broju došli pred spomenik u uvali Jazine zapaliti svijeće i pomoliti se za preminulog generala Praljka, vojnika, ali i intelektualca i umjetnika, bili su vidno potreseni činom na koji se Praljak odlučio, a zajednički im je bio komentar kako je riječ o časnom čovjeku koji se nije mogao pomiriti s nepravednom presudom, niti sa šokantnom tezom Suda o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je, prema presudi, sudjelovao i hrvatski državni vrh.

Kako je istaknuo brigadir Danijel Kotlar, koji je Slobodana Praljka upoznao za vrijeme akcije Maslenica, riječ je o hrabrom čovjeku koji nije podnosio nepravdu, koji je bio vrlo inteligentan, principijelan i osebujan, te je, kaže Kotlar, bilo za očekivati da neće bez riječi prihvatiti takvu nepravednu presudu.

- Bio sam uvjeren da će nešto reći, ali da će si oduzeti život nisam mogao zamisliti. No očito nije mogao pristati da bude proglašen ratnim zločincem i da odgovara za nešto za što nije kriv. Ovim okupljanjem želimo mu odati počast i izraziti sućut obitelji koja može biti ponosna na takvog viteza, kazao je Kotlar, te istaknuo kako je Praljak, jednako kao i Zvonko Bušić, svojevoljno dao život za istinu o Hrvatskoj i Hrvatima. O Haškom pak sudu, naglasio je Kotlar, već je sve rečeno jer je riječ o političkom sudu čija su stajališta odavno poznata.

I brigadir Željko Dilber jednako ocjenjuje rad Haškog suda, te izražava svoju zgroženost  konačnom presudom šestorici Hrvata iz BiH.

- Godinama sam upozoravao na rad Haškog suda, da se radi o političkom sudu na koji su veliki utjecaj imali politika i diplomacija. Teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, koja se ponavljala od strane bivšeg predsjednika Mesića u dva mandata, kao i od bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić sada je svoje mjesto našla u ovoj šokantnoj presudi, istaknuo je Dilber, te dodao da je u zadnjoj godini Vlade Zorana Milanovića pokrenuta njegova inicijativa o logističkoj i drugoj podršci osuđenim Hrvatima iz BiH, no tada je nažalost već bilo prekasno za bilo kakvu svrsishodnu pomoć.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Denis Mitin
Životvorac je Bog Duh Sveti, Treća božanska osoba Presvetoga Trojstva. Neoprostiv je grijeh protiv Duha Svetoga. Samoubojstvo je neoprostiv grijeh jerbo je čin protiv Životvorca. Samoubojičina duša završava u 2. pojasu 7. kruga Pakla. Samoubojičino tijelo neće uskrsnuti na Sudnji dan. Takav je trajni katolički nauk.