Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OTVORENA VRATA Sve više mladih Zadrana traži pomoć u Savjetovalištu za mentalno zdravlje!

29.11.2018. 18:30
OTVORENA VRATA Sve više  mladih  Zadrana traži  pomoć u  Savjetovalištu  za mentalno  zdravlje!


Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti,  Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Zavodu za javno  zdravstvo Zadar otvorila je ovoga tjedna svoja vrata građanima. Tako se  tijekom Tjedna otvorenih vrata, koji traje od 26. do 30. studenoga, svi  zainteresirani Zadrani mogu informirati o radu besplatnog Savjetovališta za mentalno zdravlje, ali i upoznati s ostalim projektima i preventivnim aktivnostima koje provode djelatnice i djelatnici ove Službe pri ZJZ  Zadar.


Bez uputnice
– Na ovaj način omogućujemo građanima da se upoznaju s našim radom i svim uslugama koje ovdje mogu besplatno dobiti, u prvome redu  kroz naše Savjetovalište koje je namijenjeno osobama svih uzrasta koje  imaju poteškoće na osobnom, obiteljskom ili socijalnom planu, doznajemo od Ane Šarić Glavan, dipl. sociologinje koja naglašava kako im se u  besplatni tretman Savjetovališta mogu javiti bez uputnice svi građani koji su suočeni s bilo kakvom teškoćom vezanom uz mentalno zdravlje,  kao i roditelji ili skrbnici ukoliko žele potražiti pomoć za svoje dijete.
Broj korisnika usluga zadarskog Savjetovališta raste iz godine u godinu, a Savjetovalište je, osim u Zadru, otvoreno još u Benkovcu, Biogradu,  Gračacu, Obrovcu i Pagu, s ciljem da se ovim sve potrebnijim uslugama  obuhvati što veći broj ljudi s područja cijele županije, a naročito starije  stanovništvo lošijeg socioekonomskog statusa iz ruralnih sredina koje  gravitira navedenim gradovima.
U zadarskom Savjetovalištu, koje u okviru Službe za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti odnedavno djeluje na novoj adresi u zgradi Poliklinike, veliki dio korisnika čine djeca i mladi, podjednako oba spola.
– Od 557 korisnika 38 posto su djeca i mladi od 6 do 21 godine, od kojih je većina u tretman uključena s najmanje jednim članom obitelji. Ova  pupulacija korisnika najčešće se javlja zbog rizičnih čimbenika ponašanja poput eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti, poteškoća u  učenju ili ponašanju kao što je agresivnost, nemir, problemi s koncentracijom, izostanci iz škole, emocionalnih poteškoća poput anksioznosti,  depresije, stresa i sl., kaže sociologinja Ana Šarić Glavan, te navodi da se  odrasle osobe javljaju sa sličnim emocionalnim problemima i problemima ovisnosti bilo da je riječ o drogama, alkoholu, kockanju i dr., kao i  problema u braku, te zbog teškog suočavanja s dijagnozom raka i liječenjem, ili pak sa smrću bliske osobe i potrebe pomoći u procesu žalovanja.


Adolescente dovode roditelji
Česti korisnici Savjetovališta su upravo roditelji koji dolaze zbog sumnje da im je dijete počelo konzumirati drogu, a najčešće se radi o marihuani, doznajemo od Milke Dobrović, dipl. pedagoginje u Službi za  mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.
– Konzumentni marihuane su već djeca s 12, 13 godina, odnosno  mlađi srednjoškolci, a kod ove je populacije još učestaliji problem alkoholizam. Adolescente u Savjetovalište dovode roditelji, a možemo reći  da su rezultati rada s njima jako dobri. U toj je dobi, naime, puno lakše  zaustaviti ovakvo rizično ponašanje nego u odraslih osoba, a tretman  uglavnom traje oko godinu dana, ili dulje od toga, kaže pedagoginja Milka Dobrović.
Naglasimo još jednom kako se u zadarsko Savjetovalište po besplatnu  pomoć može doći bez uputnice liječnika, samo uz prethodno dogovoreni termin na broj telefona 023 314 783.