Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

REBALANS Proračun sa 62,8 na 50,5 milijuna kuna

29.11.2018. 18:15
REBALANS Proračun sa 62,8  na 50,5 milijuna  kuna


Sjednicu Gradskog vijeća Grada Benkovca održanoj u  utorak navečer nakon tradicionalne minute šutnje za poginule hrvatske  branitelje i upućivanja zahvale hrvatskim teniskim prvacima svijeta,  obilježili su drugi rebalans gradskog proračuna koji sada umjesto 62,8  milijuna kuna iznosi 50,5 milijuna kuna te oporbene optužbe na rad  Ivana Mitrovića iz Tinja, direktora komunalne tvrtke Benković, kao i na  Tomislava Bulića, gradonačelnika, zbog kupnje Autobusnog kolodvora  Benkovac na dražbi bez odluke Gradskog vijeća.
– Neke pozicije proračuna ne ostvaruju se u skladu s planiranim, dok  će se pojedini projekti i aktivnosti realizirati u idućoj godini. S ovim izmjenama i dopunama predlaže se smanjenje proračuna za 12.336.057  kuna ili za 18,6 posto te iznosi 50.540.94 kuna. Prihodi su uravnoteženi  s planiranim rashodima, pročitala je obrazloženje vijećnica Marija Orlović (HDZ) zbog opravdane Ljiljane Čerina Bljaić, pročelnice Ureda za  proračun i financije.
Svaka sjednica Gradskog vijeća građane grada Benkovca i pripadajućih 40 naselja košta oko 20.000 kuna, izravno iz gradskog proračuna.  Naime, naknade za 14 vijećnika za svaku održanu sjednicu iznosi po  1.000 kuna neto, dva potpredsjednika Vijeća 1.250 kuna, a predsjednika  1.500 kuna, ukupno 17.500 kuna neto ili čiste naknade.


Povećanje naknada
– Zbog većeg broja održanih sjednica Vijeća predlaže se povećanje  naknada za članove Gradskog vijeća u iznosu od 152.748 kuna. Kod  mjesne samouprave za troškove zahvata u prostoru te naknada za  predsjednike mjesnih odbora predlaže se smanjene za 125.000 kuna,  pročitano je u obrazloženju drugog rebalansa proračuna.
Najveće smanjene proračuna u iznosu od oko šest milijuna kuna odnosi se na Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti, kao  što su energetske obnove Dječjeg vrtića Bubamara u iznosu od 1,3 milijuna kuna i Vatrogasnog doma u iznosu 1,2 milijuna kuna koja će se  izvršiti iduće godine.
Više primjedbi na proračun dali su Branko Guzić zvani Brus, Jure Prgomet i Zoran Ledenko (svi nezavisna lista Frane Tokića). Proračun je u  konačnici usvojen s 10 glasova za i pet glasova protiv.
Za proračun bili su: Boris Erceg, Milica Stijepić, Marija Orlović, Ante  Erlić, Romeo Čerina, Krešimir Marić, Nikola Šegota i Branko Arbanas  (svi HDZ), Jovan Bojanić (DSS), Djuka Katarina Vrcelj (SDSS), a protiv:  Sanja Perica, Branko Guzić, Borna Nimac, Jure Prgomet i Zoran Ledenko (svi nezavisna lista Frane Tokića). Nedostajali su Branko Kutija  (HDZ) i Josip Kamber (nezavisna lista Frane Tokića).
– Bez odluke Gradskog vijeća gradonačelnik Bulić je mimo njegovih  ovlasti na javnoj dražbi za 1.180.000 kuna kupio je zemljište na kojem  se nalazi zgrada autobusnog kolodvora u Benkovcu. Kako se radi o iznosu većem od 0,50 posto ostvarenih prihoda u protekloj godini ili više  od 114.000 kuna, potrebna je odluka Gradskog vijeća. To je veliki prekršaj i neće završiti na tome, optužio je Prgomet.


Autobusni kolodvor
– Nisu mi potrebni vaši savjeti, jer imam dosta kvalitetnih savjetnika i  pravnika. Autobusni kolodvor je ruglo grada Benkovaca, godinama je  zapušten  i mi ćemo ga urediti, obnoviti i kvalitetno privesti svrsi. Početna cijene bila je u iznosu od 2,3 milijuna kuna, naš prijedlog je bio  800.000 kuna, našli smo se na 1,18 milijun kuna. I nigdje u medijima  nisam rekao da smo ga kupili. A vi niste dobri u matematici, proračunu  za iduću godinu osigurat ćemo sredstva koja su potrebna za uređenje  kolodvora. Godinama je zapušten, Želimo da to bude odgovarajući komunalni objekt u javnoj funkciji
– U srednjoj školi u Zagrebu matematiku sam imao četiri, a na fakultetu tri, odgovorio je Prgomet. Potom je kupnja zemljišta izglasana jednoglasno – 15:0.
Na aktualnom satu vijećnici oporbe postavili su sedam pitanja. Na  tapetu se između ostalog našao Ivan Mitrović iz Tinja, direktor komunalne tvrtke Benković, kojeg je Branko Guzić optužio da u petkom poslijepodne, subotom i nedjeljom u privatne svrhe koristi službeni traktor i šiša ulice po rodnom Tinju, dok se u Donjem Perušiću ulice ne  šišaju. Gradonačelnik Bulić je odgovorio kako je nema spoznaje da isti  koristi službeni traktor u privatne svrhe, osim što je građevinska operativa u Tinju pa je možda to i razlog.
Gradonačelnik je odgovorio kako među članovima Vijeća mjesnog  odbora nije bilo aktivnosti te da će dati nalog da se izbori provedu. Prgomet je zatražio je da Vanja Čvrljak, direktor gradske Turističke zajednice, vijećnicima dostave ugovore za intelektualne usluge, ugovore o  djelu, knjigovodstvene usluge, održavanje web stranice zajedno s ispostavljenim računima.




Vijećnička pitanja Branka Guzića
Vijećnika Guzića potužio da otpad iz Vinarije Benkovac ulazi u  pročistač što je uzrok na veliki smrad iz kanalizacije od Benkovca do  Perušića Donjeg, a u pročistač je uloženo 20 milijuna kuna. Gradonačelnik je kazao da je gradski pročistač koštao 17 milijuna kuna i da  radi kako treba
– Vlasnik Vinarije Benkovac treba tijekom prerade šljiva  zbrinjavati  otpad na bolji način, nećemo dopustiti da otpad bez pred tretmana ide  na gradski pročistač, ističe Bulić.
Vijećnika Prgometa zanimalo je se zašto još uvijek nije konstituirano  vijeće za Mjesni odbor Benkovačko Selo kada su izbori bili održani u  svibnju ove godine zahtijevajući pritom ponovljene izbore. 


Kad će strojevi u Vukšić?
Vijećnika Zorana Ledenka još jednom je zanimalo kada će strojevi iz  Tinja doći u Vukšić i početi s asfaltiranjem te o grobnici iskopanoj "van  škvare". Bulić mu je odgovorio da su strojevi na cesti Nadin – Polača i  da će u Vukšić doći iduće godine, a da o privatnom iskopu grobnica  treba biti znatno više reda.


Vodovodu i odvodnji kreditno  zaduženje
Na sjednici je prihvaćen prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja trgovačke zone Kukalj, odnosno  Benkovačkog sajma.
Usvojen je prijedlog Odluke o izgradnji Poslovne zone Benkovačko  Selo, što je uvjet da Ministarstvo državne imovine gradu daruje 370.000  metara četvornih zemljišta. Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti  i davanju jamstva za kratkoročno zaduživanje Trgovačkom društvu Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac u iznosu od 3,8 milijuna kuna na 11  rata s 1,5 posto kamata godišnje  i Odluke o osnivanju Razvojne agencije Grada Benkovca.