Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

STRAVA NA CESTI Počelo ponovljeno suđenje za tešku prometnu nesreću s troje poginulih Pažana

29.11.2018. 11:10
STRAVA NA CESTI Počelo  ponovljeno  suđenje za  tešku  prometnu  nesreću s troje  poginulih  Pažana


Nakon što je Županijski sud u Zagrebu ukinuo presudu zadarskog Općinskog suda kojom je vozač Tonči Stupičić (30) bio osuđen  na 4,5 godine zatvora jer  mu je u travnju 2010. godine u prometnoj  nesreći na izlazu iz Povljane prema Pagu poginulo troje prijatelja koje  je vozio, taj je mučni sudski postupak jučer započeo iz početka pred  sucem Ivanom Markovićem.
– Nisam kriv na način kako sam optužen, izjavio je Supičić nakon što  mu je predočena izmjenjena optužnica koja ga tereti da je nakon neprospavane noći, umoran i u alkoholiziranom stanju te vozeći neprilagođenom brzinom noćnim uvjetima i blago maglovitu vremenu sletio s  kolnika, a onda, usprkos pokušaju da se vrati na kolnički trak, ponovno  sletio na šljunčani dio gdje se automobil isprevrtao, a troje njegovih suputnika i prijatelja zadobilo višestruke i teške ozljede od kojih su na licu mjesta preminuli, dok je četvrti putnik iz automobila zadobio teške  ozljede.


Nema novih dokaza
Zastupnik zadarskog Općinskog državnog odvjetništva Ivica Škara u  uvodnom je govoru kazao kako ostaje pri izmjenjenoj optužnici te da.  osim dokaza koji su provedeni u prvom postupku, drugih personalnih  dokaza nema. Predložio je da se svi iskazi svjedoka pročitaju kako se  postupak ne bi odugovlačio te zatražio da, sukladno naputku višeg suda koji je ukinuo prvu nepravomoćnu presudu, prometno i psihijatrijsko vještačenje provedu iste institucije, odnosno isti vještaci. Tome se  usprotivio Stupičićev odvjetnik Andrej Korljan podsjećajući kako je naputak višeg suda bio da se provede novo psihijatrijsko vještačenje na  okolnost umora kao ključnog elementa na kojem je ODO temeljio optužnicu, a sud presudu.
– Viši sud je zatražio novo psihijatrijsko vještačenje što znači i odabir  novog vještaka, a obrana će tijekom postupka dokazati kako okrivljenik  tempore criminis nije bio umoran i zbog umora nesposoban za vožnju.  Što se prometnog vještačenja tiče, ne protivim se. Mišljanja sam da bi  najprije svoj nalaz trebao donijeti vještak psihijatar na okolnost umora,  te potom prometni vještak kojem bi se taj nalaz dostavio na uvid, kazao  je Korljan.
Zagrebački Županijski sud prvotnu je presudu ukinuo prije svaga zbog  toga što okolnosti vezane uz umor i količinu alkohola u krvi od 0,85 promila, koliko je kod Stupičića izmjereno, nisu do kraja razjašnjene u nalazu vještaka psihijatrijske struke, već se više radilo o procjeni koja je rezultirala zaključkom da je njegova vozačka sposobnost u vrijeme nesreće  bila kao da je bio pod utjecajem od 1,76 promila alkohola. Sporna je bila  i brzina. Vještak je utvrdio kako je Stupičić vozio 106 kilometara na sat na  mjestu gdje je dozvoljeno 90 km /h.


Novo psihijatrijsko vještačenje
Sudac Marković novo je ročište zakazao za kraj siječnja iduće godine  ističući kako je vještaku psihijatrijske struke dovoljno 30 dana da sačini  nalaz.
Podsjetimo, stravična prometna nesreća dogodila se prije osam godina, kad je petoro prijatelja krenulo u noćni provod. Nakon izlijetanja s  ceste život su izgubili tada 19-godišnja Martina Škoda, dvije godine stariji Ante Pogorilić i 24-godišnji Marin Orlić. Njihov prijatelj, tada 19-godišnji Dario Škoda teško je ozlijeđen, a vozač Stupičić prošao je neozlijeđeno jer je vezao pojas. Na mjesto stradavanja pozvani su policija i Hitna medicinska pomoć, a dok su policajci pomagali ranjenom Škodi, Stupičić je, shvativši što se dogodilo, uletio u njihovo službeno vozilo i odvezao se do obiteljske kuće. Tamo je uzeo očevu lovačku pušku i otišao na  plažu, a potom ispalio jedan hitac u zrak prijeteći samoubojstvom. Policajci, koji su dojurili za njim, pronašli su ga na plaži shrvanog i potpuno  izvan sebe. Nakon nekoliko minuta dramatičnih pregovora u kojima je  sudjelovao i njegov otac, ipak je popustio i predao se policiji. Stupičić je  nakon tragedije još nekoliko puta bio na rubu suicida, iako je nedugo  nakon nesreće odselio s otoka, zaposlio se, zasnovao obitelj te dobio  dvoje djece.