Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadar stižu neki novi Tarzan i Jane

29.11.2018. 13:49
U Zadar stižu neki novi Tarzan i Jane


Uz karakteristični urlik jučer se na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar s lijane koja je visila s plafona teatra među kolege spustio Tarzan, i više nego upečatljivo označivši početak konferencije za medije, organizirane u povodu premijere predstave "Tarzan".  Novo uprizorenje kultnog svjetskog romana na repertoaru je u utorak  4. prosinca i srijedu 5. prosinca, u režiji Matjaža Latina, kao prva ovosezonska predstava nastala u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta  Zadar, po literarnom predlošku slovenskog pisca i redatelja Roka  Vilčnika. Uloga Tarzana je dodjeljena Alenu Liveriću, a ostatak glumačke ekipe broji Žanu Bumber kao Jane, Deana Krivačića u ulozi hijene Mike te Mimija Zadarskog (impresario). Svi su oni, u društvu kostimografkinje Marije Šarić Ban te ravnatelja HNK Zadar Renata Švorinića i direktorice marketinga Nene Ninčević Mandić prisustvovali  druženju s novinarima, ovaj put ne u foajeu teatra, već na "daskama  koje život znače" svatko iz svog kuta prezentirajući svoju ulogu i  viđenje kazališnog komada koji će, sudeći po prvim komentarima, ne  samo zabaviti i zaintrigirati publiku, već i dignuti "prašinu".


51-godišnji Tarzan
– Tekst mi se jako svidio, a kako sam tražio nešto zabavno, no ne u  najbanalnijem smislu riječi, zaključio sam da bi upravo ovaj "Tarzan"  bio idealan za uprizorenje. Odmah sam vidio da bi Alen bio odličan  Tarzan, a Žana Jane, da su njih dvoje dobitna kombinacija i tako je krenula "priča". Rekao bih da je ovaj "Tarzan" tip predstave na granici drame i komedije, pa čak i trasha. U stvaranju su me inspirirali B filmovi   jer je Tarzan zapravo i izišao iz te vrste filmova i to mi se jako sviđa. No,  naš "Tarzan" je u biti okosnica za mnogo dublje teme koje ćemo problematizirati, od muško – ženskih odnosna, ljubavnog trokuta do širih   društvenih konteksta jer progovaramo o suvremenom društvu: o prirodi, o ekologiji, o kapitalu, o novcu… rezimirao je predstavu Latin.
Liverić je naglasio kako je sreća da je riječ o Tarzanu nakon 30 godina  jer bi u protivnom svi očekivali fit Tarzana, što bi bilo svakako teže za  izvesti s njegovih 51 godinu.
– Bilo bi lijepo da sam tu ulogu igrao s 25 godina, a ne s 51 no ovo je  jedan malo drugačiji Tarzan i uloga mi se jako sviđa jer smo svi mi kao  djeca željeli biti Tarzan i verali se po stablima. Bit će atraktivno, bit  ćemo u kostimima, moj Tarzan naravno samo u gaćama, bit će to fora i  publika će se zabaviti no to nije sve, ovaj je tekst jako zanimljiv i nimalo nije bezazlen jer imamo, primjerice, jednu hijenu koja predstavlja industrijalizaciju i sve ono što donosi ovaj zapadni svijet, sve ono loše,  sve ono u kontrastu s izvornim Tarzanom i svijetom koji danas pripada  prošlosti i romantici, naglasio je Liverić.
– Moja hijena se danas može prepoznati sve više i više u nekim ljudima u ovom našem kapitalističkom svijetu gdje je pohlepa postala  okupacija broj jedan. Mi sada za pohlepu nažalosr imamo jedan drugi  naziv –  biti uspješan, zaključio je Krivačić i dodao da prvi put surađuje  sa zadarskim teatrom iako zna dobro cijelu ekipu pa mu je bilo jako  drago što je dobio priliku sudjelovati u projektu.


Treći zna sve one prave riječi
Tarzana voli i Žana, kako je naglasila.
– Volim Tarzana i mislim da je on upisan u kolektivnu podsvjest svih  nas. Ovaj Tarzan je, pak, jedan poseban Tarzan, a posebna je i moja Jane kao simbol potrošačkog društva. Rekla bih –  tipično žensko, zapravo  stereotipno žensko. Kod nje je naglašen glagol "imati", a ne "biti".  Predstava tematizira i muško – ženske odnose i mislim da će se puno  brakova u tome prepoznati jer kada muž ne uspije zadovoljiti sve ženine prohtjeve ona posegne, kako je to fino napisao Arsen – "Al' uvijek  ima treći, taj treći koji zna sve one prave riječi…", i naravno ne samo riječi već i novčanik, naglasila je Žana i pozvala ljude da dođu pogledati  predstavu, zaključivši da će se muški dio publike razveseliti Jane, a ženski Tarzanu, no svakako i obrnuto.
S par riječi o svom dijelu posla o predstavi je govorila i kostimografkinja Marija Šarić Ban nasmijavši okupljene izjavom kako ona već godinama tražim predstavu gdje bi svi bili goli jer bi to bilo najlakše za  napraviti.
– Evo, sada sam barem djelomično bila u toj prilici. Šalu na stranu,  raditi ovakve kostime još je teže nego pratiti kostimografski neka povijesna razdoblja, neke zadane odrednice. Ovdje je riječ o malim kostimima no kostimima u kojima se glumci trebaju osjećati ugodno i biti slobodni na sceni, a istovremeno taj kostim treba zadovoljiti sve kriterije  komada. Svakako je bio izazov napraviti ih, istakla je Šarić Ban.




Karte u prodaji
Mimi Zadarski se prisjetio da je upravo na istom mjestu, u zadarskom teatru koje je nekada bilo kino – kazalište po prvi puta gledao  Tarzana i to 60-tih godina prošlog stoljeća, film "Tarzan i njegova drugarica", informirajući okupljene da još čuva 10 knjiga o tom popularnom liku.
S par riječi okupljenima se obratio i Švorinić, izdvojivši činjenicu da  je riječ o jednom drugačijem Tarzanu, kao je rekao: estetski totalno  drugačijem dok se Ninčević Mandić prisjetila uspjeha i nagrada prošle  Latinove predstave za HNK Zadar: "Ostavljam te", uvjerena, kako je dodala, da  će i ova nova predstava polučiti isti uspjeh te konferenciju za  medije zaključila pozivom svim zainteresiranima da što prije kupe karte po cijeni od 60 kuna koje su u prodaji.