Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZAPOČINJE ISTRAGA Matek prijavljen PNUSKOK-u, policiji i Ministarstvu financija!

29.11.2018. 18:00
ZAPOČINJE ISTRAGA Matek  prijavljen  PNUSKOK-u,  policiji i  Ministarstvu  financija!


Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-u), Ministarstvu finanija, Poreznoj  upravi, načelniku zadarske policije i predsjedniku Županijskog suda zaposlenici Vodovoda Zadar poslali su tri prijave protiv direktora Tomislava Mateka!
Prijavu nam je potvrdila zamjenica glasnogovornika Policijske uprave  zadarske, Sonja Šimurina.
– Policija ima zaprimljenu prijavu o navodnim nezakonitostima poduzeća Vodovod, no po Zakonu o kaznenom postupku izvidi se ne komentiraju, kazali su nam u policiji.
Prijavu protiv direktora Vodovoda potvrdili su i na Županijskom sudu  u Zadru. Upućena je osobno predsjedniku Suda, Borisu Babiću, a glasnogovornik Suda, Hrvoje Visković, o ovom slučaju kaže:


"Otpisao dugovanje Odvodnji"
– Sud u ovoj fazi postupka još uvijek nema ništa s tom prijavom. Ona  se prosljeđuje policiji koja po njoj postupa i tek nakon toga vidjet će se  što će proizići iz te prijave, napominje Visković.
S obzirom da smo u posjedu dokumenata poslanih svim navedenim  institucijama te da radnici Vodovoda Ministarstvo financija upozoravaju  kako će o svemu izvijestiti javnost, donosimo sadržaj prijava PNUSKOK- u, Županijskom sudu u Zadru i Policijskoj upravi zadarskoj poslanih   "zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti".
– Postoji osnovana sumnja da je direktor Tomislav Matek kao odgovorna osoba u tvrtki Vodovod d.o.o. počinio gore navedeno kazneno djelo  na način da je otpisao dugovanje Odvodnji d.o.o. Zadar, nije sproveo  račun za naplatu te je  izmijenio vodomjer Odvodnji d.o.o. Zadar kako bi  sakrio istu nezakonitu radnju, a koje dugovanje je iznosilo oko  4.500.000,00 kuna. Vodomjer se nalazi na adresi Matije Gupca bb, mjerno mjesto je 67746000, a broj priključka je 16833. Ista potrošnja vode se  dogodila u proteklih deset godina, o čemu postoji vidljiva dokumentacija u arhivi tvrtki, a što je vidljivo i u programu računala tvrtke, stoji u prijavi.   


Sumnje na kupnju službenog auta
Svim ovim institucijama poslana je još jedna prijava, također zbog  zlouporabe položaja i ovlasti, u potpisu koje su također "djelatnici Vodovoda". U njoj se, pak, navodi osnovana sumnja zbog kupnje službenog  vozila.
– Na način da je tijekom mjeseca rujna 2018. godine kupio putem leasinga na četiri godine službeno vozilo marke Škoda tip Superba za veći  novčani iznos od odobrenog od strane Nadzornog odbora tvrtke koji odbor mu je dao jasnu odredbu da za novčani iznos od 200.000,00 kuna kupi službeno vozilo u trajno vlasništvo, na što se direktor oglušio, već je za  veći novčani iznos kupio putem leasinga navedeno vozilo, čime je tvrtki  Vodovod počinio materijalnu štetu. Kao savjesni djelatnici tvrtke i  građani ove države molimo da se isti slučaj ispita i ako je direktor počinio  kazneno djelo neka se zakonski progoni i kazni, navodi se u prijavi, uz  opasku kako se nadaju uspješno provedenoj istrazi "s nadom da će se  ovaj slučaj razjasniti i jednom stati na kraj samovolji svih službenika koji  ne poštuju zakone naše zemlje".




"Izbjegava urednu uplatu PDV-a"
Treća prijava upućena je Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, a kojih se pak moli da "izvrše kontrolu poslovanja u tvrtki Vodovod d.o.o. Zadar zbog nepravilnosti u radu i kršenja Zakona o novčanom poslovanju".
– Naime, Vodovod d.o.o. Zadar posjeduje na svom računu pretplatu od  oko 2.000.000,00 kuna koju su uplatili građani za vodu, a o istoj uplati  građani nisu dobili račun i nikakvu drugu obavijest da su u pretplati,  čime Vodovod d.o.o. Zadar, kao i njegova odgovorna osoba, direktor Tomislav Matek, svjesno krši Zakon o novčanom poslovanju. Također, Vodovod d.o.o. na velikoj većini svojeg područja račune šalje dvomjesečno  umjesto mjesečno i time izbjegava urednu uplatu PDV-a do svakog 15. u  mjesecu. Molimo Vas da što hitnije reagirate u cilju ispravaka ovih  grešaka i da se odgovorne sobe uredno kazne zbog svojih namjernih  propusta u poslovanju, stoji u prijavi.


Dvije Matekove prijave
S obzirom da će nadležne institucije pokrenuti istragu, uskoro će se  znati jesu li optužbe u njima bile opravdane ili će one biti odbačene. No  istodobno je moguće da će se provoditi i istraga za curenje informacija u  Vodovodu, s obzirom da je direktor Matek nedavno najavio podnošenje  prijava, navodeći kako Uprava društva smatra da je istraga o tome tko  daje dokumente "obveza i poslovno odgovorno ponašanje obzirom da  se radi o kršenju kako zakonskih propisa, tako i internih akata Društva,  odnosno, posljedično tome, kršenju obveza iz radnog odnosa". 
Matek je izjavio kako je nadležnim institucijama podnio dvije kaznene  prijave protiv nepoznatih počinitelja, poručujući radnicima u nedavnoj  izjavi našem listu "ako nešto znaju da radi protuzakonito, slobodno neka  prijave".
Oni su to ovih dana i učinili te javnosti ostaje doznati epilog uistinu   nesvakidašnje situacije u kojoj djelatnici prijavljuju direktora, a on pak  prijavljuje njih za curenje informacija.


Matek bez komentara
Za komentar prijava nazvali smo i direktora Vodovoda, Tomislava Mateka,  međutim, odbio je svaki komentar, uz napomenu:
– Neću se ništa očitovati o tome jer sve što kažem se krivo tumači, ne želim biti po  novinama i ne želim uopće u tome sudjelovati, kaže Matek.


"Izvjestit ćemo veće državne  instance i novinare"
U prijavi Ministarstvu financija i Poreznoj upravi u Zadru djelatnici Vodovoda čak  upozoravaju kako će, u slučaju šutnje na njihovu prijavu, o svemu izvijestiti javnost:
– Djelatnici Vodovoda će zasigurno pratiti tijek Vašeg uredovanja te smo spremni,  ako ne reagirate na ovu prijavu, ići korak dalje i izvijestiti veće državne instance, kao  i novinare, poručuju iz Vodovoda.