Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čitajte zadarske pisce!

29.11.2019. 19:30


 
Za kraj 2019. godine u kojoj obilježavaju deset godina kontinuiranog rada udruge, Zadarski pisci – ZaPis spremaju pravu književnu eksploziju. Iako još nemaju svoj prostor, itekako su aktivni i prepoznatljivi u kulturnom životu grada Zadra.
– Postali smo nakladnik! Uz ogromnu pomoć Grada Zadra i Zadarske županije, objavili smo tri knjige. Riječ je o zbirci kratkih priča »Samo se ti sjećaj«, zbirci pjesama »Je li zvijezdama tijesno« i zbirci poetskih i proznih crtica »Vošta do Tokija«, kazala je predsjednica udruge ZaPis, Iva Pejković.


Od rive, preko Kalelarge, Jazina do Sfinge i Gaženice
– Naša prozna zbirka se donekle nadovezuje naslovom na prvu, onu iz 2013., pa smo tako naslov »Samo ti pričaj« ovaj put preobrazili u »Samo se ti sjećaj«. Svi se autori na neki način bave vlastitim sjećanjima vezanim za svoj grad. Dobili smo tako tematsku zbirku. Puna je zadarskih motiva, od rive, Foruma, trga, preko Kalelarge, Muraja, Sfinge, Jazina, Gaženice, pravi vrtlog, priča nam Pejković.


 
»Svi se autori na neki način bave vlastitim sjećanjima vezanim za svoj grad. Dobili smo tako tematsku zbirku. Puna je zadarskih motiva, od rive, Foruma, trga, preko Kalelarge, Muraja, Sfinge, Jazina, Gaženice, pravi vrtlog
​Iva Pejković




Evo što o zbirci kaže urednica Lada Vukić, nagrađivana zadarska autorica.
– Mislim da će se u zbirci mnogi Zadrani pronaći, bilo kroz mjesta u gradu koja su ostala još uvijek ista kao da je u njima vrijeme zaspalo, bilo kroz ona mjesta koje je vrijeme izbrisalo te obitavaju jedino u našim sjećanjima. Vidjet ćete kako autori i kada kude i kritiziraju ono loše što se dogodilo u prošlosti ili se i dalje događa, zapravo samo žele reći da vole, da im je stalo do ovog grada u kojem bi i kamenje, kad bi moglo pričati, imalo svoju priču. Imamo trinaest autora, trinaest sasvim različitih priča, različitih emocionalnih naboja i poriva, od romantičnih do zafrkantskih i brutalno realnih. Čitajte zadarske pisce! Priče žive samo ako se čitaju. Zar i sa sjećanjima nije isto? Žive s nama jedino ako pronađemo način kako ih otrgnuti zaboravu. Predstavljanje zbirke u Guma baru u četvrtak 5. prosinca u 20 sati vodit će osebujni ravnatelj Knjižnice Sali Ante Mihić. Također, bit će prikazane i ilustracije iz zbirke koje je izradio Ivica Vihar.


Pjesnici svjedoci vremena i društva
Zbirka »Je li zvijezdama tijesno« rezultat je vrijednih polaznika ZaPisove radionice poezije u Knjigozemskoj koju vodi Jasminka Vejmelka, a planira se nastaviti i u 2020.-oj. Zbirku je uredio zadarski profesor i pjesnik Ivica Ušljebrka.
– Četrnaest polaznika, četrnaest je individua s različitim poetskim pogledima i izrazima, različitim dobnim pripadnostima i tematikama koje ih zaokupljaju i obilježavaju. Naši autori stvorili su cijeli kaleidoskop pjesničkih slika, pokazujući da nisu samo pasivni promatrači vlastitog sebstva i društva, već i aktivni sudionici događaja i promjena u njemu, svojim perom svjedoci vremena, prostora i društva, svjedoci Grada u kojem stvaraju i žive.
Poezija nije zamrla, ona je živa, možda više nego se misli i doživljava u široj okolini i na ulici, poručuje Ušljebrka.


Vošta stigla do Tokija
»Vošta do Tokija« zasigurno je jedan od intrigantnijih naslova objavljenih u Zadru ove godine. Zbirka crtica Ive Pejković svojevrsni je kolaž urbanih motiva, te se bavi transformacijom same autorice kroz prizmu transformacije dalmatinskog grada u raljama masovnog turizma. Crtice su ušle u konkurenciju za nagradu »Kritična masa«.
– Igrala sam se formom pjesme i kratke priče. Na svakoj se stranici čitatelj sudara sa osobnom perspektivom ‘’male iz kvarta’’ koja je postala odrasla osoba – u tom istom okruženju, nepovratno izmijenjenom. To više ne bi prepoznao ni Alfred Hitchcock! Promocija »Vošte do Tokija« bit će u Gradskoj knjižnici Zadar u srijedu, 11. prosinca u 18 sati uz jedno glazbeno iznenađenje.
Članica udruge koja je umeđuvremenu odselila u Austriju, Andreja Hrašćanec Malta, također je objavila knjigu pjesama »Nikad ne znaš, kužiš me«, koju će predstaviti u Gradskoj knjižnici Zadar u suorganizaciji ZaPisa.
A 2020.-e naši ZaPisovci kreću na malu turneju po županiji i gradovima u Hrvatskoj. Prvi je na redu Biograd na moru, a pozivi su stigli iz Rijeke, Zagreba i Splita. Sjajne su to vijesti za zadarski suvremeni književni glas! U druga ZaPis otvorena je za sve zainteresirane koji vole književnost i/ili pišu.


PREDSTAVLJENJE ZBIRKE
Predstavljanje zbirke u Guma baru u četvrtak 5. prosinca u 20 sati vodit će osebujni ravnatelj Knjižnice Sali Ante Mihić. Također, bit će prikazane i ilustracije iz zbirke koje je izradio Ivica Vihar.