Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Klepac Erstić: Borba protiv ovisnosti treba trajati svih 365 dana u godini!

30.11.2019. 09:45


Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar organizira javnozdravstvenu akciju s ciljem upozoravanja javnosti na problem zlouporabe sredstava ovisnosti. Širenjem svijesti o ovome problemu nastoji se potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.
Akciju Služba za mentalno zdravlje organizira zajedno s partnerima na projektu Mentalno zdravlje za sve – Udrugom apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, terapijskom zajednicom Mondo Nuovo, Gradskim društvom Crvenog križa Zadar, te Klubom liječenih alkoholičara Zadar.
Tako su se tijekom jučerašnjega prijepodneva građani na štandu postavljenom ispred Poliklinike mogli informirati o svim pitanjima vezanima uz teme ovisnosti i mentalnog zdravlja, kao i o preventivnim programima i radu Službe za mentalno zdravlje, partnerskih udruga, zajednica i institucija koje djeluju i rade u području ovisnosti.


U tretmanu oko 600 ovisnika
– Borba protiv ovisnosti treba trajati svih 365 dana u godini, što mi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti radimo prvenstveno putem brojnih programa i projekata – od preventivnih aktivnosti, što je naš veliki zadatak, pa do edukacije od najranije vrtićke dobi i adolescentske, kao i putem kurativne podrške i rada s ovisnicima, kazala je dr. Stela Klepac Erstić, spec. epidemiologije i voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo.
Dr. Klepac Erstić naglasila je kako je u trendu smanjenje broja novoregistriranih opijatskih ovisnika, te kako trenutačno u tretmanu Službe imaju oko 600 ovisnika, a riječ je o stalnim pacijentima posljednjih desetak godina, od kojih je najstarijemu 67 godina. Osim njih u Službu za mentalno zdravlje javljaju se i mnogi koji konzumiraju tzv. sintetičke droge, u prvome redu sintetičku marihuanu.


"Ovih dana pripremamo i provedbu besplatnog testiranja na hepatitis. Svi zainteresirani za obavljanje fibroscana, pregleda jetre neinvazivnom metodom, mogu se javiti u našu udrugu.
Siniša Kabić Peters




Naglasak Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, istaknula je još dr. Stela Klepac Erstić, je na preventivnom radu, posebno s mladima koji se u Službu, odnosno u njihovo Savjetovalište za mentalno zdravlje, javljaju sa svojim roditeljima zbog različite problematike ponašanja – od eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti poput droga, alkohola, cigareta, kockanja, poteškoća u učenju ili ponašanju kao što je agresivnost, nemir, problemi s koncentracijom, izostanci iz škole, emocionalnih poteškoća poput anksioznosti, depresije, stresa i slično.


Besplatno testiranje na hepatitis
Među partnerima u ovoj javnozdravstvenoj akciji povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti već četiri godine je i Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, čiji predsjednik Siniša Kabić Peters ističe kako je cilj ove akcije da se vidi međusektorska suradnja u ovom važnom pitanju, kao i da se upozna šira javnost s projektima i programima partnera u akciji.
– Ovih dana povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti pripremamo i provedbu besplatnog testiranja na hepatitis, kao i predavanje dr. Borisa Dželalije. Također, svi zainteresirani za obavljanje fibroscana, pregleda jetre neinvazivnom metodom mogu se javiti u našu udrugu radi dogovora o obavljaju ovog pregleda u Općoj bolnici Zadar, kaže Kabić Peters i navodi kako ovom prigodom predstavljaju i svoja tri važna projekta – »Minus virus«, »Uključi se« i »Korak po korak.« Inače, Porat trenutačno ima 57 aktivnih članova.
Osim samih informacija građani koji su se jučer zaustavili ispred štandova mogli su dobiti i edukativne brošure, kao i prigodne promo darove poput majica, kišobrana, blokova, olovaka i slično.


NAJSTARIJEM OVISNIKU 67 GODINA
U tretmanu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti je oko 600 osoba, a riječ je o stalnim pacijentima posljednjih desetak godina, od kojih je najstarijemu 67 godina. Osim njih javljaju se i mnogi koji konzumiraju tzv. sintetičke droge, u prvome redu sintetičku marihuanu.