Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Policajci sele iz žute zgrade suda u Radićevu!

30.11.2019. 08:00


Nakon što su počeli na proljeće, radovi na uređenju zgrade u sklopu kompleksa bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića, privode se kraju i sve bi trebalo biti završeno do kraja godine. Radi se o zgradi u koju bi se nakon više desetljeća »podstanarastva« u prizemlju žute zgrade suda na Poluotoku, trebala preseliti Prva policijska postaja.
– Radovi na uređenju prizemlja zgrade su u završnoj fazi, a u tijeku je izrada projekta za priključak na odvodnju jer su izmijenjene okolnosti u odnosu na projekt iz 2005. godine, kada je ishođena građevinska dozvola. Tražene su izmjene i dopune građevinske dozvole jer se radi o uređenju samo dijela zgrade, a radi izdavanja uporabne dozvole za prostor koji je uređen. Za izvođenje radova je proveden postupak javne nabave te je sklopljen Ugovor s tvrtkom PRIMAT-RD d.o.o. Hrvatski Leskovac, dok je stručni nadzor Tpovjeren INSTITUTU IGH d.d. Zagreb – izvijestila je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.


Odlična lokacija
Dodala je još i kako će uvjeti za preseljenje Prve PP Zadar u navedeni prostor biti stvoreni nakon dovršenja svih radova i uređenja dijela okoliša te dobivanja potrebnih dozvola.
– Ugovoreni su radovi u iznosu od 7.042.187,90 kuna bez PDV-a, a sufinanciraju ih Grad Zadar s milijun kuna i Zadarska županija 600 tisuća kuna. Sad će to biti novi i lijepi prostor, puno primjereniji za rad svih naših službenika, a i lokacija je odlična. Do sada u sudskoj zgradi, imali smo prostor od oko 780 metara četvornih, a u zgradi u sklopu kompleksa Stjepana Radića, prostor će biti još veći, otkrila je Grbin.


Prostor dodijeljen još 2002. godine
Preseljenje Prve policijske postaje iz zgrade suda, aktualno je dugi niz godina jer je još krajem rujna 2002. godine Povjerenstvo Vlade za upravljanje imovinom RH dodijelilo MUP-u zgradu u Radićevoj u neposrednoj blizini Gradske knjižnice te je zgrada i uređena, a onda je opet sve stalo i tako nekoliko godina… U rujnu prošle godine, prilikom svog posjeta Zadarskoj županiji, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić potpisali su Sporazum o sufinanciranju uređivanja poslovnog prostora u Zadru koji će koristiti policija.




7.042.187,90 kuna bez PDV-a vrijedni su radovi na uređenju zgarde u koju će preseliti Prva policijska postaja Zadar


Prva policijska postaja jedna je od najvećih i vrlo značajnih, a obuhvaća dio područja grada Zadra gdje na istočnom dijelu graniči s Drugom policijskom postajom i to od pomorskog dijela na Kolovarima, pa Ulicom Vlahe Paljetka, Ante Starčevića, Ulicom dr. Franje Tuđmana, uz ogradni zid policijskog centra Franka Lisice, Splitskom ulicom, te sjevernim dijelom ŠC Višnjika, Kožinskim prilazom, Putom Plovanije te makadamskim putem do vidilice poprečnog puta koji vodi od Crnog do crpilišta na Bokanjacu.


Jedna od najvažnijih policijskih postaja
Administrativno joj pripadaju Poljica i Vrsi te područje grada Nina, općine Privlaka, Vrsi, Vir, općina Kali, Preko, Kukljica na otoku Ugljanu, općina Sali na Dugom otoku te naseljeni otoci Molat, Zverinac, Veli Iž, Mali Iž, Rava, Silba, Olib, Ist, Rivanj, Sestrunj i Premuda. Područje Prve PP prostire se na površini od oko 212,85 kilometara kvadratnih i to bez otoka, nastanjeno je s oko 70 tisuća stanovnika, a pod njezinim se okriljem nalazi i administrativni centar Zadarske županije, kao i grada Zadra, Općinski i Županijski sud, Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo te zadarski zatvor. U njezinoj nadležnosti su i putničko brodsko pristanište, zadarska Opća bolnica, niz bankarskih i novčarskih ustanova, ugostiteljskih objekata kao i niz odgojno-obrazovnih ustanova.