Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

STOP SPORTU Najlakše je sve staviti pod ključ

29.11.2020. 11:44


Brojni klubovi objavljuju na društvenim mrežama reagiranja na najnovije epidemiološke mjere koje su u velikom obimu sport i sportaše stavile »pod lokot«.
– Nogometni klub Zadarnova primio je na znanje odluku o novim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa te će postupiti u skladu s istom. To znači da su treninzi svih naših selekcija za ovu godinu, nažalost, završeni. Situacija s koronavirusom nikako nije dobra i pozdravljam stav Vlade RH da se mora ići u čvršće epidemiološke mjere kako bismo ove zaista loše brojke dnevno oboljelih, hospitaliziranih i umrlih sveli na najmanju moguću mjeru – kaže Antonio Perica, voditelj Škole nogometa Zadarnova.
– Međutim, odluka da djecu doslovno otjeramo sa sportskih terena je zaista nejasna. Konkretno, od izbijanja koronakrize mi u klubu smo se držali svih mjera, primjerice nismo koristili svlačionice kako djeca ne bi bila u malom prostoru bez distance, na putovanjima smo nosili maske, mjerili smo temperaturu prije treninga i mogu reći da nismo imali nijedno zaraženo dijete. Sada, ovom odlukom Vlade, djeci se zabranjuje trening, i doslovno ih se zaključava u kuće i stanove, iako za to nema realnog temelja.
Kriterije je trebalo jasnije postaviti, ističe voditelj škole nogometa Zadarnova.
– Za primjer, mi ne smijemo trenirati na Višnjiku, na terenu veličine 100×60 metara s 22 dječaka, dok istovremeno u javnom prijevozu, u jednom autobusu smije biti 25 ljudi, da ne govorim o trgovinama i trgovačkim centrima. To nema logike. Kao odgovorna osoba u klubu sigurno ne bih zatvarao oči pred mogućnošću zaraze, ali stvarno ne znam ni za jedan slučaj u cijelom Zadru pa i šire, kada je riječ o treninzima na otvorenom. I ne samo to, mislim da se ovim mjerama prema djeci može stvoriti samo kontraefekt, jer će sigurno dio njih umjesto na treningu u klubu, gdje su pod nadzorom, provoditi određeno vrijeme na mjestima bez nadzora.
Kriterije, kaže Perica, ne bi trebalo biti teško postaviti.
– Za sportove na otvorenom se može odrediti maksimalan broj djece istovremeno na treningu, isto tako i za dvorane, kao što su se postavili jasni kriteriji za javni prijevoz i crkve. Također, treba odvojiti individualne sportove, u kojima nema nikakvog kontakta i grupne sportove, gdje ipak ima određenog kontakta među sportašima. Danas se dobro zna da je mogućnost širenja koronavirusa na otvorenom prostoru neusporedivo manja nego u zatvorenom pa onda tako treba pristupiti i mjerama zaštite.
Za kraj, Perica je poručio:
– Odluke moramo temeljiti na jasnim pokazateljima. Najlakše je sve staviti pod ključ, međutim, ako nema nijednog pokazatelja da se koronavirus širio kroz treninge, onda na tome treba temeljiti i epidemiološke mjere prema sportskim klubovima.