Započeo projekt ITS vrijedan 35 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
EU projektima Zadar se pridružio gradovima koji na pametan način planiraju život građana
Nakon što su se analizirali problemi gradske prometne mreže, posljednje tri godine kroz suradnju Upravnog odjela za EU fondove i upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo planirala su se rješenja u vidu nekoliko projekata od kojih se izdvajaju dva koja su nedavno započela s realizacijom, kaže pročelnik Ante Ćurković
Marin GOSPIĆ
Tuđmanova ulica će postati četverotračna prometnica s prioritizacijom za javni prijevoz i biciklističkom stazom

Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru jedan je od najnovijih projekata na kojemu radi gradski Upravni odjel za EU fondove. Njegov pročelnik Ante Ćurković o tome nam kaže:
- Planiranjem i provedbom EU projekata Zadar se pridružio skupini gradova koji na pametan način planiraju život grada i građana. Nakon što su se analizirali problemi gradske prometne mreže, posljednje tri godine kroz suradnju Upravnog odjela za EU fondove i upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo planirala su se rješenja u vidu nekoliko projekata od kojih se izdvajaju dva koja su nedavno započela s realizacijom. Riječ je o 35 milijuna kuna vrijednom Inteligentnom transportnom sustavu, ITS, te 15 milijuna kuna vrijednom projektu Zadar Urban Mobility, ZUM 4.0 financiranima kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnsono ITU mehanizam - pojašnjava pročelnik.

Radovi će se odvijati u fazama

Napominje kako će se kroz projekt ITS financirati dvije komponente: izgradnja centralne jedinice odnosno sobe ili jedinice koja će biti umrežena s ključnim raskrižjima iz koje će se kontrolirati promet i dobivati informacije o realnim događanjima, te infrastrukturna komponenta koja se odnosi na rekonstrukciju Tuđmanove ulice, koja će postati četverotračna prometnica s prioritizacijom za javni prijevoz i biciklističkom stazom.
Radovi će se odvijati u fazama, a ovim projektom će se postaviti baza sustava koji će se kasnije nadograđivati, ističe Ćurković. Sve navedeno svrstat će Zadar uz bok srednje velikih europskih gradova:
- Projektom ZUM 4.0 uvest će se novi sustavi u javni gradski promet, a to su: sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav praćenja i obavještavanja u javnom prijevozu te sustav prometa u mirovanju - saznajemo u Odjelu za Eu fondove.

Informatička struktura

- Osim toga, uspostavit će se informatička infrastruktura za objedinjene usluge, odnsono centralni informacijski sustav - CIS te će se izraditi web portal i mobilna aplikacija putem kojih će građani pristupati ovim objedinjenim uslugama. Konkretnije, to znači da će građani digitalnim putem kupovati i plaćati javni gradski prijevoz. Osim toga, bit će im omogućeno pratiti kretanje javnog gradskog prijevoza u realnom vremenu te će o dolasku istih biti obaviješteni putem info ekrana postavljenih na autobusnim stanicama. Prilikom planiranja projekta u obzir nije uzet samo javni gradski prijevoz pa je tako za građane-vozače predviđeno da putem aplikacije u realnom vremenu dobiju informaciju o slobodnim parkirnim mjestima. Čak tissuću parkirnih mjesta u ovoj će fazi biti pokriveno senzorima. Do kraja 2020. i kroz 2021. godinu nastavlja se intenzivno raditi na provedbi ovih projekta - poručuje na kraju pročelnik Ćurković o još jednom hvalevrijednom projektu Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)