Dječače, pazi da ne ideš usamljen ispod zvijezda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Drama plus izvela koreodramu Zvjezdano dijete, priču o važnosti prijateljstva
Autor: 
Predstavu obogaćuje impresivna scenografija, kao i glazba i brojni koreografski elementi. Koreografski dio istovremeno ističe važnost individualnosti, ali i snagu kolektiva. Noć simbolizira usamljenost, dok zvijezde predstavljaju nadu
Željko KARAVIDA
Predstava je bogata koreografskim elementima

Mali talentirani glumci Drame plus izveli su koreodramu Zvjezdano dijete na daskama koje život znače u Kazalištu lutaka Zadar.
Naime, predstava prati dječaka Zvjezdana koji živi tamo gdje je uvijek noć, među zvijezdama. Toliko silno voli zvijezde da ne želi da ni jedna padne i nestane pa ih odluči, stoga, početi popravljati kako bi sjale vječno! U tom svom poduhvatu, Zvjezdan je sam, jedino što ima njegove su zvijezde.
- Zvijezde su poput ljudi. Ima ih svakakvih: briljantnih, svjetlucavih, divovskih, patuljastih, plavih, žutih, bijelih… i svaka je neobična, posebna na svoj način, ističe se posebnost pojedinca u koreodrami.
Jedne je večeri Zvjezdan ugledao zvijezdu kako pada te ju slijedio. No, nije pronašao zvijezdu, već drugu, jednako tako usamljenu Djevojčicu.

Usamljenost i depresija

Koreodrama Zvjezdano dijete, dakle, govori o čovjekovoj potrebi za drugim, od trenutka kada dođemo na svijet pa do trenutka kada ga napustimo. Govori o usamljenosti, istovremeno jednom od uzroka i simptoma druge vodeće bolesti na svijetu o kojoj se kod nas još uvijek nedovoljno govori, depresiji.
Predstavu obogaćuje impresivna scenografija, kao i glazba i brojni koreografski elementi. Koreografski dio istovremeno ističe važnost individualnosti, ali i snagu kolektiva. Noć simbolizira usamljenost, dok zvijezde predstavljaju nadu.
Kao krilatica provlači se snažna rečenica: »Nisi sam«.
Autorski tim Drame plus problematizira depresiju upravo iz aspekta nemogućnosti prepoznavanja njenih simptoma i uzroka te progovara o njoj ističući dinamičan i neraskidiv odnos između pojedinca i njegove okoline. Predstava ne adresira specifičan segment svakodnevice i društva koji možemo potom klasificirati kao siguran izvor te bolesti. Upravo suprotno, prizma kroz koju se gleda na depresiju kao zdravstveni poremećaj u ovoj predstavi jest njena »nespecifičnost« kao specifičnost.

Zastrašujući svijet

- Takvom poetikom sugeriramo da i sama depresija ulazi u ljudske živote osjetno, ali zamaskirano, da ju osjećamo, ali ju i ne prepoznajemo. Naglašavanjem spomenutog odnosa između pojedinca i okoline autorski tim bez eksplicitnog upiranja prstom u »krivce« ističe kako je sama suvremenost koju živimo mreža različitih društvenih silnica koje aficiraju pojedinca. Da je kompleksnost suvremenog svijeta nerijetko zastrašujuća jer ne nudi instrukcije kako se s njom i nositi, a pojedinac na razmeđi osobnog i političko-ekonomskog, ako ne zna odlučno zaplivati, počinje tonuti duboko, duboko, sve dok ga onaj pored njega ne odluči povući natrag i pomoći mu da se vrati u maticu društva, navodi Drama plus.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)