Kod maloljetnika pronađeno 4,5 grama marihuane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
PU zadarska
Policijski službenici Policijske uprave zadarske pojačano provode nadzor te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih objekata kako bi zaštitili mlade od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika
PU zadarska
Ilustracija

Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Naime,  u petak, 26. studenog 2021. godine iza 22 sata na području Voštarnice policija je zatekla dvije maloljetne osobe kojom prilikom je kod jedne pronađena droga marihuna. Provedenim kriminalističkim istraživanjem, pronađena droga, u količini oko 4,5 grama pakirano u dvije pojedinačne PVC vrećice, oduzeta je od maloljetne osobe, poradi čega se protiv nje podnosi Optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Protiv druge maloljetne osobe, zbog sumnje da je prethodno nabavila navedenu drogu, nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnosi se nkaznena prijava zbog sumnje u kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.       

Policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom rujna i listopada, osobito u dane vikenda provodili nadzor te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih i drugih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, nastavljajući s navedenim aktivnostima i tijekom studenog.

U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe u navedenom razdoblju na području grada Zadra i okolice zatečeno je pet osoba mlađih od 16 godina koji su predani roditeljima, dok su tijekom mjeseca studenog zatečene dvije maloljetne osobe.

Na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno šest maloljetnika u kupnji duhanskih proizvoda. Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnesena je obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Protiv dva vlasnika ugostiteljskih objekata podneseni su optužni prijedlozi po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, zbog usluživanja alkoholnim pićima četiri maloljetne osobe.

Policija će i u narednom periodu na području cijele Policijske uprava zadarske provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, prodaja duhanskih proizvoda maloljetnicima, klađenja kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete). 

Rizična i neprihvatljiva ponašanja mladih

 • konzumiranje sredstava ovisnosti među mladima (droge, alkoholna pića, duhanski proizvodi),
 • posjećivanje kladionica i sl.,
 • neprihvatljivo ponašanje u zonama odgojno - obrazovnih ustanova,
 • udaljenja maloljetnih osoba iz obiteljskog doma i bjegovi iz odgojnih ustanova,
 • skitnja i prosjačenje,
 • nedozvoljeni noćni izlasci maloljetnih osoba do 16 godina starosti,
 • nedozvoljena i štetna druženja maloljetnih osoba do 18 godina starosti s osobama sklonim kriminalitetu, skitnji, raznim oblicima iskorištavanja maloljetnih osoba,
 • izostajanje s nastave,
 • huligansko-vandalsko ponašanje (uništavanje imovine, pisanje grafita, sudjelovanje u navijačkim neredima i sl.),
 • vršnjačko nasilje (bulllying i cyberbullying).

Primjena odredbe o propuštanju roditeljske skrbi i zabrani noćnih izlazaka djeci mlađoj od 16 godina
 
Postupak policije

 • zapažanje maloljetne osobe na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati,
 • ako se utvrdi da se radi o osobi mlađoj od 16 godina, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje, dovodi ju se u prostor policije,
 • pozivanje roditelja u prostor policije radi preuzimanja djeteta,
 • policijski službenik upozorava roditelja o njegovim propustima,
 • policijski službenik upoznaje roditelja da buduće propuštanje skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti,
 • ako roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, dijete će preuzeti socijalni radnik,
 • policija o svakom slučaju kršenja čl. 93. Obiteljskog zakona obavještava centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite. 

Dobro je znati: 
čl. 93 Obiteljskog zakona
Roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati.
 
čl. 95. Obiteljskog zakona
Roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti. Svrha nije "policijski sat" ili represija prema djeci, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Roditelj je dužan znati s kime se njegovo dijete druži i kako provodi slobodno vrijeme.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno