Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čuvarica narodnog blaga

Autor: Velimir Brkić

28.12.2008. 23:00
Čuvarica narodnog blaga


Anka Perinić iz Vrsi, najstarija cvitarašica u Hrvatskoj, jedna je od rijetkih koja je cijeli svoj život posvetila očuvanju starih običaja, tradicije i folklora
Pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, medijskim pokroviteljstvom Zadarskog lista i u organizaciji KUD-a “Nadin” u Nadinu se 3. siječnja održava 2. cvitarijada od Nina do Knina – Nadin 2009. Riječ je o natjecanju u izvođenju etnoskladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom “cvitare”.
Anka Perinić iz Vrsi, stara 81 godinu, najstarija cvitarašica u Hrvatskoj, jedna je od rijetkih koja je cijeli svoj život posvetila očuvanju starih običaja, tradicije i folklora.
– Moj, sad pokojni suprug Miro bio je pravi meštar od cvitara. Još dok smo bili momak i cura dao mi je cvitare kako bih i ja pokušala svirati. Od tada pa do danas, slobodno mogu reći kako su cvitare odredile moj život. Povezale su me s mojim mužem, udale, podarile mi djecu, unučad…, priča nam baka Anka.
Baka Anka je vrijedna članica KUD-a “Sv. Mihovil” iz Vrsi koji godinama čuva narodne običaje.
Od smrti svog supruga Mira s kojim je imala šestero djece, Anka se povukla u kuću. U život ju je vratio 2005. godine osnovan KUD “Sv. Mihovil”. Iza KUD-a “Sv. Mihovil” su brojni nastupi, priznanja i pohvale. Baka Anka je sa svojim KUD-om rado viđen gost u televizijskim i radijskim kućama, a posebno je ponosna na HTV-ovu emisiju iz serijala “Svirci moji”. U ritmu njenih cvitara zaplesali su i ministri i saborski zastupnici…
– Nakon etno-glazbene manifestacije Prva cvitarijada od Nina do Knina, održane u siječnju ove godine u Nadinu, telefoni nisu stali zvoniti. Sad se pripremam i za Drugu cvitarijadu od Nina do Knina.
Usna harmonika nema tipki kako je to uobičajeno kod nekih drugih instrumenata. Umjesto toga ustima, jezikom i zrakom iz pluća stvaraju se tonovi.
– Držanje instrumenta je vrlo jednostavno, između palca i kažiprsta lijeve ruke. Desnom rukom spojite rubove dlanova i po potrebi otpuštate zrak kako biste dobili efekt vibrirajućeg zvuka, objašnjava cvitarašica Anka dodajući kako treba što više vježbati i slušati što raznovrsnije cvitaraše.


 NAJBOLJI HRVATSKI CVITARAŠ U NADINU


U Nadinu se očekuje nastup 15-20 izvođača, uz dosta popratnih nastupa. Potvrđen je dolazak i poznatog hrvatskog blues glazbenika na usnoj harmonici, Tomislava Golubana, frontmena blues sastava Little Pigeon’s ForHill Blues (Zagorski Blues Malog Goluba) koji su upravo snimili svoj treći album “Brzi vlak” na kojem je kao gost nastupio i najbolji hrvatski skijaš-gitarist Ivica Kostelić.
Goluban je na 5. svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike “World Harmonica Festival” održanom u Njemačkoj između petstotinjak usnoharmonikaša iz više od 30 zemalja osvojio fantastično četvrto mjesto u kategoriji “Solo diatonic blues/rock/folk/country”. Promotivne aktivnosti u Nadinu najavljuje i najpoznatiji svjetski proizvođač usne harmonike njemački Hohner.